فیسبوک «لایک» را برای کودکان بریتانیا حذف میکند
فیسبوک و سایر رسانههای اجتماعی در بریتانیا ملزم میشوند که درصورت نظارت والدین یا قیم کاربران زیر سن قانونی بر فعالیتهای آنلاین آنها، این موضوع را به اطلاعشان برساند.
به نوشته گاردین، این الزام بهعنوان بخشی از شیوهنامه پیشنهادی برای حفاظت بیشتر از کودکان در رسانههای اجتماعی در نظر گرفته شده است؛ و این برنامهای است که دفتر کمیساریای اطلاعات یا ICO در حال جمعآوری و تدوین آن است.
حذف «لایک» فیسبوک، کاهش سطح جمعآوری و نگهداری دادهها و ایجاد محدودیت در کاربری ابزارهای شناسایی موقعیت مکانی در رسانههای اجتماعی محبوبی همچون فیسبوک و اینستاگرام، از جمله موارد شانزدهگانه این شیوهنامه است.
در این شیوهنامه آمده که تکنیکها و ابزارهایی مانند Streak در اسنپچت، لایک در فیسبوک و کلیه ابزارهای مشابهی که میتوانند به شکلهای مختلف کاربران را به استفاده بیشتر از رسانههای اجتماعی ترغیب کنند، نباید در اختیار افراد زیر ۱۸ سال قرار داده شوند.
در سایر توصیههای این نهاد که در شیوهنامه پیشنهادی برای شرکتهای اینترنتی آمده، موارد زیر آمده است:
• ایجاد محدودیت برای مواردی همچون نگهداری اطلاعات شخصی کودکان، کاربری آنها و آنچه در رسانههای اجتماعی به اشتراک میگذارند.
• غیرفعال کردن موقعیت مکانی، عدم نمایش تبلیغات هدفمند و در نظر گرفتن موارد مشابه به صورت پیشفرض، به منظور حفاظت از حریم شخصی برای کودکانی که از این سرویسهای آنلاین استفاده میکنند.
• درگیر کردن یا آگاه کردن کلیه کارکنانی که در فرآیند تولید و توسعه بخشهای مربوط به یک رسانه اجتماعی نقش دارند، با شیوهنامه یاد شده. به خصوص بخشهایی که ممکن است بیشتر از سوی کودکان مورد استفاده قرار گیرد.
• در نظر گرفتن روندی برای تایید سن کاربران و اعمال موارد یاد شده برای آنها، یا در نظر گرفتن کلیه کاربران در صورتی که همه آنها را کودکان تشکیل میدهند.
شرکتهایی که از این برنامه تخطی کنند، ممکن است به میزان چهار درصد درآمد جهانی سالانه خود جریمه شوند. رقمی که برای فیسبوک نزدیک به ۱٫۶ میلیارد دلار میشود. روند مشورت و تدوین این برنامه تا انتهای ماه مه ۲۰۱۹ (اواسط خرداد ۱۳۹۷) ادامه خواهد داشت و انتظار میرود نسخه نهایی این شیوهنامه به عنوان یک استاندارد بینالمللی تا سال ۲۰۲۰ تکمیل و تثبیت شود.
الیزابت دنهام (Elizabeth Denham) از اعضای ارشد این کمیساریا در این رابطه میگوید: «نسل فعلی نسل ارتباطات است. اینترنت به شدت به زندگی روزمره ما گره خورده است. ما نباید کودکانمان را از استفاده از این ابزار منع کنیم، اما باید آنها را توجیه کنیم که به هنگام استفاده از اینترنت به حفاظت ما نیاز دارند و کار این برنامه هم همین است.»
دفتر کمیساریای اطلاعات (ICO) دیدگاههای والدین و فرزندان را حین توسعه و اجرای آزمایشی این شیوهنامه، در کنار طراحان، توسعهدهندگان اپ و همینطور دانشگاهیان دنبال میکند.
اندی باروز (Andy Burrows) مدیر بخش امنیت آنلاین کودکان در خیریه nspcc در بریتانیا معتقد است که رسانههای اجتماعی به صورت مستمر در اهمیت به امنیت کودکان در طراحی سرویس خود ناکام و بیتوجه بودهاند و این مساله نتایج فاجعهباری در پی داشته است.
به گفته او، «توجه به حریم شخصی کودکان در اینترنت، مسالهای حیاتی است که در این شیوهنامه لحاظ شده و شرکتها باید آن را به منظور حفاظت بیشتر از کودکان، به صورت پیشفرض در نظر گیرند.»
آقای باروز میافزاید طراحی بندهای این شیوهنامه و نحوه اجرای آنها از سوی ICO کلیه معیارهای شاخص در آن، در یک بسته ارزشمند جمعآوری شده است. اما بهتر است که این برنامه به یک قانون جامع از سوی دولتها تبدیل شود تا رعایت آن از سوی رسانههای اجتماعی به صورت مستقل و تحت قوانینی با امکان نظارت، تحقیق، پیگیری و جریمه به صورت فراگیر جدی گرفته شود.
خانم بیبان کیدرون (Beeban Kidron) از اعضای هیات مدیره بنیاد ۵Rights، این شیوهنامه را آغازی برای ارتباط تازه بین کودکان و تکنولوژی به حساب میآورد.
خانم کیدرون که از دستاندرکارهای تهیه این شیوهنامه است میگوید: «برای مدت طولانی ما توان شناسایی حقوق کودکان و نیازهای آنلاین آنها را نداشتهایم و این نتایج مخرب زیادی به بار آورده است.»
او اضافه میکند: «من به قدرت تکنولوژی در تغییر زندگیها، استفاده از آن برای اثرگذاری مثبت و ایجاد چالش بیشتر برای ترویج حقوق و امنیت کودکان، معتقدم. اما نباید در این مسیر به جای در نظر گرفتن منافع کودکان به فکر منافع خودمان از تبلیغات باشیم.»
ایران انترنشنال