گسترش «منطقه مرگ» در خلیج فارس
تحقیقات انجامشده توسط دانشگاه نیویارک ابوظبی نشان میدهد، گرمایش فزاینده آبهای خلیج فارس مرزهای منطقه مرگ (حداقل اکسیجن در آب) را به سمت تنگه هرمز میکشاند.
جریان آب خلیج فارس که پیش از این منبع اصلی اکسیجن دریای عرب بود، گفته میشود بهدلیل فعالیتهای انسانی از جمله توسعه ساحلی و تولید گازهای گلخانهای و گرمایش سریع زمین در پهنههای خلیج فارس، دریای عرب را به منطقه بزرگ مرگ بدل ساختهاست.
محققان گفتهاند که خیلج فارس با عمق ۳۵ متری در برابر گرمایش زمین بهشدت آسیبپذیر شدهاست. بهگفته محققان، به هر پیمانهای که حرارت آبها بلند برود، در عمق کمتری نفوذ و اکسیجن کمتری با خود حمل میکند و نمیتواند اکسیجن منطقه مرگ را احیا کند.
محققان گفتهاند که فاجعهای که در حال حاضر در زیر آبهای تنگه هرمز در جریان است، بهزودی دامن زندگی بیرون از آب را نیز خواهد گرفت.
بربنیاد تحقیقات، طی ۵۰ سال گذشته، وسعت کلی منطقه مرگ چهار برابر افزایش یافته که اکنون وسعت آن به پهنای اتحادیه اروپا عنوان میشود. محققان تاثیرات این اتفاق را فاجعهآمیز خواندهاند و براساس مطالعات محققان اگر مناطق مرگ گسترش بیشتر پیدا کند، زندگی ماهیها و گیاهان درون آب نابود خواهد شد.
هرچند دانشمندان پیش از این دریای عرب را بزرگترین منطقه مرگ جهان خواندهبودند؛ اما اکنون پس از دو تحقیق گسترده مشخص شدهاست که منطقه مرگ در دریای عربی، بزرگترین منطقه بدون اکسیجن دریایی جهان است.
سال گذشته، محققان دانشگاه بریتیش کلمبیا پیشبینی کردهبودند که عوامل متعدد انسانی تا سال ۲۰۹۰ یکسوم گونههای دریایی موجود در خلیج قارس را از بین خواهد برد. محققان، تاثیرات همافزایی، تغییرات آبوهوایی، تخریب اکوسیستم، ماهیگیری بیش از حد و شیرینسازی آبها که مقدار زیادی کاربن دای اکساید تولید میکند را دلایل مؤثر بر گرمایش آبهای خلیج فارس عنوان کردهاند؛ اما آژانس محیط زیست ابوظبی با اعلام اینکه بیش از ۸۵ درصد از سه تا از گونههای جانداران دریایی در خیلج فارس بهدلیل ماهیگیری بیش از حد از بین رفتهاست، این گفتههای محققان را بیشتر تایید کرد.
با اینحال، فعالیتهای انسانی و تغییرات ساحلی در گرمایش آبهای خلیج فارس و گسترش منطقه مرگ مهم دانسته میشود. محققان گفتهاند که ادامه چنین فعالیتهایی امکان زندگی برای جانداران و گیاهان داخل دریاها و محیطهای بیرون از دریا را دشوار خواهد ساخت.