بحران بهسود؛ «درگیری ادامه یابد، مردم ایستادگی میکنند»
تجمع اعتراضی شماری از باشندگان ولسوالی حصه اول بهسود روز گذشته به خشونت کشیده شد. طبق گفته برخی از نمایندگان مردم میدانوردک در مجلس، نیروهای امنیتی در حصه اول بهسود مردم عادی را هدف قرار داده و تاکنون ۱۰ تن از مردم کشته شده، ۲۷ نفر زخمی و ۱۵۰ تن دیگر هم از سوی نیروهای امنیتی اسیر شدهاند.مهدی راسخ؛ نماینده مردم میدانوردک در مجلس میگوید که حدود ۱۰۰ تن از نیروهای امنیتی که از مردم محل بودهاند از سوی فرمانده پولیس میدانوردک خلع سلاح شده و باشندگان محلی توسط نیروهای اعزامی دولت، هدف تیراندازی قرار گرفته اند. این عضو مجلس نمایندگان هشدار داد که اگر نیروهای امنیتی از محل عقبنشینی نکنند، علیپور؛ فرمانده «جبهه مقاومت» و مردم، آماده اقدام در برابر آنان خواهند شد.
ستاد مردمی حمایت از قربانیان بهسود نیز در قطعنامهای در حالیکه از دولت مرکزی خواهان عقبنشینی نیروهای امنیتی از بهسود شده، هشدار دادهاست که در صورت عدم عقبنشینی نیروهای امنیتی، اعتراضات را گسترش میدهند.
کرزی خواستار راه حل مسالمتآمیز شد
درگیری و جنگ در بهسود واکنش بسیاری از چهرههای سیاسی، نمایندگان مردم و برخی از مقامات پیشین را به دنبال داشتهاست.
حامد کرزی؛ رییس جمهوری پیشین از حکومت خواسته تا مشکل پیشآمده در بهسود را از راه مسالمتآمیز حل کند.
دفتر مطبوعاتی رییس جمهوری پیشین در اعلامیهای از بروز درگیری نیروهای امنیتی با باشندگان محلی در حصه اول بهسود ولایت میدانوردک ابراز نگرانی کرده و گفتهاست که حکومت باید این موضوع را در تفاهم با باشندگان بومی بهسود حل کند.
سرباز به روی مردماش اسلحه نمیکشد
در این میان، مرادعلی مراد؛ فرمانده پیشین نیروی زمینی ارتش با تأکید بر اینکه سرباز به روی مردماش اسلحه نمیکشد، از نیروهای امنیتی در میدانوردک خواسته تا با مردم مواجه نشوند.
آقای مراد گفتهاست که نیروهای امنیتی با هدف قرار دادن غیر نظامیان، مجرم و مسئول اند و باید از این کارشان نزد نهادهای عدلی و قضایی پاسخگو باشند. او همچنین اعزام این نیروها به حصه اول بهسود را کار شورای امنیت ملی میداند، میگوید که وزیر داخله در تماس تلفونی با او گفتهاست که صلاحیت جلوگیری از حضور نیروهای امنیتی در بهسود را ندارد.
فرمانده پیشین نیروی زمینی ارتش همچنین آغاز جنگ را آسان و پایان آن را دشوار خوانده و گفتهاست که ارگ باید از اقدامات احساساتی خودداری کند.
ایستادگی مردم در صورت تداوم درگیری
مهدی راسخ؛ نماینده مردم میدانوردک در مجلس همچنین گفتهاست که در ۲۴ ساعت گذشته تهاجم نظامی در بهسود افزایش یافته و نیروهای جدید به منطقه اعزام شدهاند تا مردم ملکی را هدف قرار دهند.
این عضو مجلس نمایندگان تأکید کرده که اقدامات حکومت و هدف قراردادن مردم محلی، ثابت میکند که دولت هیچ فرقی با گروه طالبان ندارد. راسخ افزوده که مردم بهسود همواره از حکومت حمایت کردهاند؛ اما حکومت در برابر این مردم بیتوجه بودهاست، به همین دلیل مردم بهسود بعد از این در مورد حمایت از حکومت تجدید نظر خواهند کرد.آقای راسخ همچنین گفتهاست که تاکنون فرمانده غنی علیپور؛ رهبر «جبهه مقاومت» در درگیری بهسود به دلیل عدم اجازه بزرگان محل وارد جنگ نشده؛ اما هشدار داد در صورتیکه نیروهای امنیتی از منطقه عقبنشینی نکنند، مردم و فرمانده «جبهه مقاومت» در برابر آنان خواهند ایستاد.
خلیلی: نیروهای دولتی بر مردم حمله کردهاند
محمد کریم خلیلی؛ رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان هم گفتهاست که نیروهای دولتی علیه تجمع مدنی و مسالمتآمیز مردم بهسود از خشونت استفاده کرده و آنها را هدف حمله قرار دادهاند.
آقای خلیلی گفتهاست: «فرمانده پولیس ولایت میدانوردک با شمار زیادی از نیروهای مسلح، از روزها پیش بدینسو به این ساحه رفته و هدفشان را به مردم، معرفی فرماندهان امنیه ولسوالیهای بهسود گفتهاند. با وجود اینکه این کار صورت گرفته؛ اما حضور نیروهای مسلح دولتی به هدف نامعلوم در آن ساحه، همچنان ادامه دارد.»
دانش: مردم خویشتنداری نشان دهند
سرور دانش؛ معاون دوم رییس جمهوری نیز روز گذشته گفتهاست که تظاهرات در منطقه بهسود میدان وردک به خشونت کشیده شده که در نتیجه آن شماری از مردم کشته و زخمی شدهاند.
اقای دانش در صفحه فسیبوکاش نوشتهاست که به زودی هیاتی با صلاحیت برای بررسی دقیق و همهجانبه این رویداد به منطقه اعزام خواهد شد. او از مردم تقاضا کرده تا «با خویشتنداری، از بروز خشونت و تنش بیشتر جلوگیری کنند».
گسترش اعتراضات
در همین حال، ستاد مردمی حمایت از قربانیان بهسود در قطعنامهای از دولت مرکزی خواهان عقبنشینی نیروهای امنیتی از بهسود شده و هشدار داده که در صورت عدم عقبنشینی نیروهای امنیتی، اعتراضات را گسترش میدهد.
ستاد مردمی حمایت از قربانیان بهسود میگوید که طارق آرین؛ سخنگوی وزارت داخله، با طرح توطئه و «مسلح غیرمسئول» خواندن غیر نظامیان، در تلاش برای مقصر دانستن مردم، منحرفساختن اذهان عامه و توجیه «جنایت ضد بشری» در بهسود است.
مطالب مرتبط:
- بهسود، کوچیگری، حکومت و رهبران قومی
- هزارههراسی حکومت و پیامدهای ضد امنیتی آن
- هزارهها در کجای معادله صلح قرار دارند؟
- هزاره و آسیبهای صلح قومی در افغانستان
- کشتار شیعیان؛ درماندگی خودی، سکوت دیگران
- ناامنیهای بامیان؛ شلیک به قلب امنیت افغانستان
- چرا جاغوری ولایت نمیشود؟
- جنگ جاغوری؛ با اهرم قدرت علیه مدنیت
این ستاد هشدار داده که در صورت عقبنشینی نکردن نیروهای امنیتی و دست نکشیدن آنان از حمله بر مردم، اعتراضات در بهسود گستردهتر میشود که در این صورت، مسئول عواقب آن حکومت و مسئولان امنیتی خواهند بود.
این در حالی است که وزارت داخله به تازگی اعلام کرده که که یک هیأت بهمنظور بررسی همهجانبه رویداد ولسوالی بهسود ولایت میدانوردک به منطقه اعزام میشود.
طارق آرین؛ سخنگوی وزارت داخله گفتهاست که یک هیأت بهمنظور بررسی همهجانبه رویداد ولسوالی بهسود ولایت میدانوردک به منطقه اعزام میشود.
تنش میان حکومت مرکزی با نیروهای مردمی تحت امر فرمانده علیپور، بیسابقه نیست. در گذشته نیز باری حکومت با دستگیری آقای علیپور در کابل، با موج اعتراضات گسترده مردم رو به رو شد که طی آن، چندین نفر در نتیجه تیراندازی نیروهای دولتی، کشته و زخمی شدند. در آن رویداد، حکومت سرانجام مجبور شد آقای علیپور را در قبال گرفتن یک تعهد کتبی، آزاد کند.
فرمانده علیپور پیش از این، راننده مسیر کابل – بامیان بوده؛ اما در واکنش به اقدام طالبان به آدمربایی، شکنجه و تیرباران مسافران در این مسیر، دست به سلاح برد و اکنون به یک فرمانده پرقدرت و محبوب مردمی تبدیل شده و فرماندهی یک نیروی نظامی موسوم به «جبهه مقاومت» را بر عهده دارد.