ترکیه با پیوستن فنلند و سویدن به ناتو مخالفت کرد
رجب طیب اردوغان؛ رییس جمهور ترکیه با پیوستن کشورهای فنلند و سویدن به ناتو مخالفت کرد.
رجب طیب اردوغان، روز جمعه (۲۳ ثور) با ابراز مخالفت با پیوستن کشورهای فنلند و سویدن به ناتو گفتهاست که «در حال حاضر تحولات فنلند و سویدن را دنبال میکنیم؛ اما دیدگاه مثبتی نداریم.»
رییس جمهوری ترکیه دلیلی برای مخالفت خود با پیوستن این کشورها به ناتو ارائه نکرده؛ اما گفتهاست که اشتباهات دولتهای قبلی ترکیه را تکرار نخواهد کرد.
وی افزودهاست که «در گذشته دولتهای قبلی ترکیه در مورد عضویت یونان اشتباه کردهبودند و شما اکنون از رویکرد یونان نسبت به ترکیه آگاه هستید.»
ترکیه با روسیه رابطه نزدیکی دارد و همزمان عضو کامل ناتو نیز است و از حق وتو درباره عضویت کشورها در این سازمان برخوردار میباشد.
در همین حال، روابط ترکیه و یونان بر سر مسایل مختلفی از جمله تنش بر سر ذخایر انرژی در دریای مدیترانه به تیرگی گراییدهاست.
از آنجا که بر اساس منشور ناتو پذیرفتن هر عضو جدید مستلزم موافقت تمام اعضای این سازمان است، مخالفت احتمالی ترکیه عملاً مانع پیوستن این دو کشور به ناتو خواهد شد.
اظهارات آقای اردوغان یک روز پس از آن صورت میگیرد که رییس جمهور و صدراعظم فنلند آمادگی کشورشان را برای پیوستن به سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) اعلام کردند. انتظار میرود سویدن نیز درخواست مشابهی جهت پیوستن به ناتو مطرح کند.
این در حالی است که وزرای خارجه سویدن و فنلند اعلام کردند که پس از اظهارات «خصمانه» اردوغان در خصوص ورود این دو کشور به ناتو، قصد دارند که امروز شنبه (۲۴ ثور) در برلین با ترکیه گفتگو کنند.
در همین حال، آن لینده؛ وزیر خارجه سویدن اعلام کرده بدون فوت وقت به دنبال پیوستن به ناتو است.
وی گفتهاست که عضویت در این ائتلاف نظامی تحت رهبری ایالات متحده به تقویت امنیت ملی و ثبات در مناطق بالتیک و کشورهای نوردیک کمک میکند.
حمله روسیه به اوکراین، سویدن و فنلند را مجبور کردهاست تا علنا درباره عضویت در ناتو اظهار نظر کنند.
روسیه درباره اقدام متقابل در صورت نقض اصل بیطرفی این دو کشور همسایه خود هشدار دادهاست. در همین ابتدای کار، روسیه برق صادراتی خود به فنلند را قطع کرده؛ اگرچه فنلند این اقدام را کماهمیت جلوه دادهاست.
از سوی دیگر، سویدن و فنلند اخیرا با بریتانیا که رهبری دشمنی با روسیه در اروپا را بر عهده گرفته، پیمان نظامی امضا کردند که براساس آن، در صورت درخواست کمک این دو کشور، انگلیس از آنها حمایت نظامی خواهد کرد.