سیاست دوگانه غرب؛ آیا امریکا به اوکراین نیز پشت می‌کند؟

بازی‌های سیاسی بزرگ همواره ابعاد بسیاری را در بر دارد. کشورهای قدرتمند برای دستیابی به اهداف سیاسی و رزمی‌شان و در بسیاری موارد برای رقابت با قدرت‌های رقیب از سیاست‌های فریبکارانه در کشورهای دیگر استفاده می‌کنند. افغانستان و اوکراین را می‌توان دو نمونه از بازی سیاست‌های امریکا در سال‌های پسین دانست.

آنچه بیش‌تر مورد تامل است، واکنش متفاوت ایالات متحده در مورد اتفاقات مشابه است که در اوکراین، افغانستان و سایر کشورها به وقوع پیوست. اگر حمله به اکراین قابل نکوهش است، پس چرا حملات ناتو به سایر کشورها قابل توجیه است؟ در این‌جا می‌توان از حمله ناتو به یوگسلاوی، بلگراد، عراق و افغانستان نام برد. ایالات متحده حملات روسیه به زیرساخت‌های اکراین را مورد انتقاد قرار داده و بارها در این مورد موضع تند گرفته‌است؛ اما خود ایالات متحده در موارد مشابه دست به حمله نظامی زده و در تضاد با آنچه امروز واکنش نشان می‌دهد، عمل کرده‌است.

چنانچه جیمز کاردن (James D. Carden) مشاور اسبق کمیسیون ریاست جمهوری وزارت امور خارجه ایالات متحده در یک مصاحبه زنده با شبکه خبری ترکی تی آر تی در مورد حملات ناتو در سایر کشورها صحبت کرده‌است. وی در این مصاحبه گفته‌است که ناتو نیز بر زیرساخت‌های سایر کشورها حمله کرده‌است. وی گفته که کی‌یف نباید از استفاده روسیه از گزینه سردی هوای زمستان – عامل زمستان- در تعجب باشد. وی گفته‌است:«ما و شرکا به همین ترتیب عملیات خود را علیه صربستان آغاز کردیم و با عملیات “لرز و شوکه” علیه عراق حمله کردیم.»

در همان زمان نیز جیمی شی (Jamie Shea) سخنگوی ناتو در مصاحبه با نیویارک تایمز به تاریخ (۴/۵/۱۹۹۹) در جواب یک پرسش که چرا ضربات مهلک هدفمند به زیرساخت‌های یوگسلاوی توسط ناتو وارد شد، این حملات را توجیه کرد. وی همچنین در مورد محروم کردن مردم صلح‌خواه در این حمله، از آب و برق نیز ابراز تعجب نکرد.

از سوی دیگر، جو بایدن؛ رییس جمهور کنونی ایالات متحده در سال ۱۹۹۸ منحیث سناتور کانگرس این کشور فعالانه با انجام حملات بمباران در بلگراد موافقت کرد.

تاریخ نشان می‌دهد که حملات ناتو سبب قتل هزاران نفر شده‌است؛ میلیون‌ها انسان بی‌سرپناه شده‌اند و بسیاری از زیرساخت‌های کشورهای مورد حمله، نابود شده‌است؛ اما حالا دفتر ریاست جمهوری ایالات متحده با جرات نسبت به حملات روسیه به زیرساخت‌های اکراین که در حقیقت تلفات ملکی در قبال ندارد، واکنش نشان می‌دهد.

با مروری بر حملات ناتو، می‌توان اذعان کرد که تلفات زیادی بر غیرنظامیان وارد شد و زیرساخت‌ها نابود گشت. از سوی دیگر، بلگراد به دلیل قرابت تاریخی با مسکو قربانی حملات ناتو شد. عراق و افغانستان نیز با ورود ناتو به این دو کشور وارد جنگ خونین طولانی‌مدت شدند که سبب قتل هزاران انسان بی‌گناه شد.

ایالات متحده پس از درگیر کردن این کشورها در جنگ از این کشورها خارج شد و بدون این‌که مسئولیتی در قبال آن‌ها احساس کند به افغانستان و عراق پشت کرد.

خروج غیرمسئولانه ایالات متحده از عراق و سپس افغانستان نشان‌دهنده عدم پای‌بندی ایالات متحده به سیاست‌ها و تعهداتش در قبال کشورهایی ا‌ست که با حمایت و ترغیب این کشور وارد جنگ شده‌اند.

به باور کارشناسان، ایالات متحده به تعهدش برای حمایت از اوکراین نیز ادامه نخواهد داد. این حمایت در کوتاه‌مدت و با تغییر سیاست خارجی این کشور تغییر خواهد کرد و اوکراین با وضعیتی شبیه افغانستان مواجه خواهد شد.

کی‌یف خطراتی را برای تکرار سرنوشت مقامات افغانستان متقبل شده‌است. چنانچه ایالات متحده به تعهداتش مبنی بر حمایت طولانی‌مدت از افغانستان پای‌بند نماند و به گونه شتاب‌زده از این کشور خارج شد، اوکراین نیز با این سرنوشت مواجه خواهد شد.

مطالب مرتبط