از مهاجرت تا سیاست؛ ظهور رهبران آینده افغانستان

حضور فعالان جوان افغان در روندهای انتخاباتی کشورهای مهاجرپذیر، ظهور یک نسل جوان، مترقی، دگراندیش و دارای جهان‌بینی متفاوت و عاری از تبعیض و تعصب از سیاستمداران افغان را نوید می‌دهد که در بستر مهاجرت، متولد می‌شود.

«هموطنان عزیز در انتخابات پیش روی ترکیه برای اثبات همبستگی و قدرت ما یک فرصت بزرگ داریم و با ایجاد یک آدرس سیاسی واحد و قدرت‌مند برای امروز و فردای خود و ملت ما خدمتی بزرگ انجام خواهیم داد.

رأی ما وقار ما و عزت ما است و همبستگی ما را نشان خواهد داد.
در طول سالیان گذشته رأی افغان‌های عزیز ما پراکنده بوده هیچ‌گاه نتوانستیم مورد توجه جدی قرار بگیریم؛ اما اکنون با حمایت از فرزند خودتان در حزب اتحاد بزرگ که حامی نامزدی رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری نیز است، در دولت آینده صدای رسا خواهیم داشت و به مشکلات کوچک و بزرگ ما شما توجه ویژه صورت خواهد گرفت.»

این بخشی از پیام انتخاباتی سید عزت الله سادات؛ نامزد افغان‌تبار یکی از احزاب سیاسی ترکیه است که در انتخابات ۱۴ می از اردوی رجب طیب اردوغان، نامزد شده است.

این پیام که ممکن است برای بسیاری از مردم افغانستان به ویژه مهاجران افغان در کشورهای دیگر، تازه و جالب توجه باشد، در سال‌های اخیر به ویژه‌ در کشورهایی که شماری قابل توجه از مهاجران افغان را در خود جای داده‌اند، به یک رویداد مهم تبدیل شده و یکی دیگر از فرصت‌هایی را پدیدار می‌کند که در بستر مهاجرت، شکل گرفته است.

در سال‌های گذشته، حضور فعالان سیاسی افغان در انتخابات و کارزارهای سیاسی ملی و محلی در کشورهایی مانند کانادا، سویدن، اتریش، آلمان، انگلستان، امریکا و… توجه بسیاری را به خود جلب کرده بود. موفقیت برخی از فعالان در روندهای انتخاباتی و احراز کرسی‌های مهم مدیریتی، توجه به این زمینه نو را دوبرابر کرده است.

اکنون یکی دیگر از سیاستمداران جوان افغان در ترکیه در صدد رقم‌زدن یک نمونه دیگر از این رویداد است تا هم به کشورهای میزبان و هم به جامعه بزرگ مهاجران افغان، نشان دهد که مهاجرت، صرفا حاوی جنبه‌های منفی و ناامیدکننده نیست، می‌توان از تهدیدها فرصت ساخت و بسترهای تازه‌ای را برای رشد و شکوفایی و پیشرفت و ترقی و تعالی به وجود آورد.

این مهم به ویژه پیامی قدرتمند به کشورهایی می‌فرستد که هنوزهم نسبت به پدیده مهاجرت و مهاجرانی که در آن کشورها به سر می‌برند، نگاه «امنیتی» دارند، آن‌ها را «تهدید» می‌شمارند و با وضع محدودیت‌های فراوان و محرومیت مهاجران از ابتدایی‌ترین حقوق، امتیازات و آزادی‌های انسانی و شهروندی، هم برای آنان مشکل ایجاد می‌کنند و هم جامعه میزبان از بهره‌مندی و استفاده سودمند از فرصت‌هایی که از قِبَل مهاجرت و مهاجران به میان می‌آید، محروم می‌سازند و بدتر از آن این‌که هزینه‌های سرسام‌آور ناخواسته‌ای را بر دستگاه‌های دولتی و امنیتی خود برای کنترل مستمر مهاجران و اعمال نگاه امنیتی بر آنان تحمیل می‌کنند.

با این‌همه حتی در کشورهایی مانند ترکیه نیز که در میان طیفی از کشورهای همسایه افغانستان قرار گرفته که عمدتا به مساله مهاجرت و جامعه مهاجران، نگاه امنیتی و بدبینانه دارند، افرادی مانند سید عزت‌الله سادات در یکی از مهم‌ترین روندهای انتخاباتی، شرکت می‌کند تا نشان دهد که مهاجرت و مهاجران، تهدید نیستند، آن‌ها اگر فرصت پیدا کنند و از حقوق انسانی‌ خویش برخوردار باشند، می‌توانند منشأ و مصدر خدمات فراوان به جامعه میزبان و موجب افتخار و سربلندی جامعه بزرگ مهاجران قرار بگیرند.

این مهم در عین حال، ظهور یک نسل جوان، مترقی، دگراندیش و دارای جهان‌بینی متفاوت و عاری از تبعیض و تعصب از سیاستمداران افغان را نوید می‌دهد که در بستر مهاجرت، متولد می‌شود و از یکسو می‌توانند چهره‌‌ای متفاوت از افغانستان و مردم آن به جهان ارائه کند و از جانب دیگر، امیدها برای ظهور رهبران و سیاستمداران جوان برای ساختن آینده‌ سیاسی افغانستان و عبور از تجربه‌های تلخ ناشی از اشتباهات مهلک و مرگبار، جاه‌طلبی‌ها، خودخواهی‌ها، عصبیت‌ها، خشونت‌های خونین و گرایش‌های منحط قومی و تباری و مذهبی و ایدئولوژيک نسل در حال زوال رهبران سنتی را مژده دهد.

البته به جز ظهور نسل تازه رهبران جوان، پدیده مهاجرت، فرصت‌های بی‌نظیر دیگری را نیز در سایر زمینه‌ها در اختیار مردم افغانستان قرار داده و آینده بسیار امیدبخشی را در عرصه‌های دیگر از فرهنگ و هنر تا علم و دانش و فناوری و فعلیت بخشیدن به استعدادهای نهفته و فرصت‌های نگفته‌ مهاجران به وجود آورده که هرکدام به سهم خود بسیار ارزشمند، امیدآفرین و نویددهنده آینده‌ای روشن و سازنده می‌باشد.

به این ترتیب، مهاجرانی که روزگاری از تبعیض و تعصب و خون‌ریزی و خشونت و جنگ و جنایت در وطن‌ خویش گریخته و به کشورهای دیگر پناهنده شدند، اینک خود پیام‌آوران صلح و سازندگی و توسعه و ترقی و پیشرفت و پویایی قرار می‌گیرند و افغانستان و کشورهای میزبان را به سمت جهانی به شدت انسانی و مبتنی بر عدالت و ارزش‌های جهانشمول فرامی‌خوانند.

مطالب مرتبط