تهدید داعش باعث نزدیکی روابط روسیه و طالبان میشود
بنیاد جیمز تاون با نشر مقالهای تازهای از احتمال نزدیکتر شدن روابط طالبان با روسیه در پی افزایش تهدیدات داعش خراسان خبر داده است.
بنیاد جیمز تاون با نشر مقالهای اعلام کرده که در روسیه، تهدید فزاینده داعش کرملین را به گسترش روابط با طالبان افغانستان و در نظر گرفتن حذف این سازمان جهادی از فهرست گروههای تروریستی سوق داده است.
گفته میشود که داعش روسیه را بهعنوان یک هدف درجه یک میبیند، در میان دیگر نارضایتیها، میراث حمله شوروی به افغانستان، جنگهای چچن، و مداخله نظامی سال ۲۰۱۵ در سوریه برای حمایت از نیروهای بشار اسد.
مقامات روسیه از حمایت کابل برای کمک به تلاشهای ضد تروریزم مسکو قدردانی کرده و ولادیمیر پوتین؛ رییس جمهور روسیه، طالبان را «متحد» روسیه در مبارزه با تروریزم منطقهای اعلام کرد.
این در حالی است که فدراسیون روسیه و طالبان افغانستان سابقه طولانی در روابط دیپلماتیک دارند.
تماسهای رسمی از زمان تأسیس اولین دور حکومت طالبان در ۱۹۹۰ مورد مناقشه بود. در سال ۲۰۰۳ ، مسکو پس از حمایت علنی رهبران آن از استقلال در چچن، رسما طالبان را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار داد. در همین حال، مقامات روسی همچنین با رهبران طالبان تماس داشتند.
روابط در سالهای اخیر و پس از اگست ۲۰۲۱ ثابت کرد، روابط دو طرف بسیار صمیمانهتر بوده است.
حمله تروریستی داعش که در ۲۲ مارچ در کراکوس مسکو انجام شد و منجر به کشته شدن ۱۴۵ تن شد و بیش از ۵۰۰ زخمی نیز برجای گذاشت، کرملین را تشویق کرد تا همکاری خود را با طالبان به شدت افزایش دهد و به طور رسمی این گروه را از فهرست سازمانهای تروریستی حذف کند.
مسکو مدتهاست در مورد تهدیدی که شبکههای شبهنظامی داعش مستقر در شمال افغانستان برای روسیه و آسیای مرکزی ایجاد میکنند هشدار داده است و اکنون به دنبال همکاری فزاینده با طالبان برای ایجاد حائلی برای جلوگیری از گسترش عملیاتی و نفوذ این گروه به خاک روسیه است.
حمله مسکو یک اتفاق یکباره نبود، زیرا داعش روسیه را به عنوان یک هدف درجه یک و دشمن پیشرو همتراز با ایالات متحده و ایران میداند.
زمانی که ابوبکر البغدادی؛ رهبر پیشبن داعش در ۲۰۰۴ تأسیس خلافت را اعلام کرد، گفتکه اردوگاه یهودیان، صلیبیون و متحدان آنها، همه توسط امریکا و روسیه هدایت میشوند و توسط نیروهای مسلح بسیج میشوند.
در سپتامبر ۲۰۲۲، یک بمب گذار انتحار داعش خود را در سفارت روسیه در کابل منفجر کرد و دو کارمند را کشت.
این آغاز کارزار ستیزه جویانه خراسان علیه روسیه بود که به خوبی با کمپین تبلیغاتی ضد مسکو این گروه از انتقادات، تهدیدها و دعوت از پیروان خود برای انجام حملات در داخل کشور همراه شد.
نارضایتیهای داعش علیه روسیه شامل میراث حمله شوروی به افغانستان، جنگ های چچن، مداخله نظامی سال ۲۰۱۵ در سوریه برای حمایت از نیروهای بشار اسد، استفاده گسترده مسکو از شرکتهای نظامی خصوصی و فعالیتهای نظامی در سراسر آفریقا و روابط رو به رشد کرملین است.
همراه با عملیات خارجی، داعش اخیرا علاوه بر شاخههای تاجیک و ازبک، یک بازوی روسی از رسانه این گروه، العظیم، تشکیل داد تا کارزار تبلیغاتی تشدید خود را تقویت کند و حامیان خود را برای انجام حملات خشونت آمیز علیه روسها ترغیب کند.
به دنبال این نیت خصمانه، داعس برای ایجاد قابلیتهای عملیاتی خارجی خود و گسترش دامنه شبکه خود برای کشاندن نبرد به خاک روسیه تلاش کرده است.
کمی بیش از دو هفته قبل از حمله به تالار شهر کروکوس، در ۷مارچ، رسانه دولتی روسیه از حمله به یک سلول داعش در شهر کالوگا، که در جنوب غربی مسکو قرار دارد، خبر داد. دو شهروند قزاقستانی کشته شدند و بنا بر گزارش ها قصد حمله به کنیسه ای در مسکو را داشتند.
پس از این عملیات، سرویس امنیت فدرال روسیه (FSB) این ادعای قدیمی را مطرح کرد که به تمام فعالیتهای خراسان در داخل روسیه پایان داده است.
علاوه بر این، گزارشی که در اواخر جون منتشر شد، توضیح داد که چگونه اطلاعات ترکیه، هنگام بازجویی از ستیزه جویان ISKP که تیراندازی ۲۸ جنوری در کلیسای سانتا ماریا استانبول را انجام دادند، از نقشه بعدی برای حمله به یک مرکز خرید شلوغ در قلب مسکو مطلع شدند و به آنها کمک کردند.