جهان در آستانه جنگ سوم؛ ترامپ امریکا را نجات میدهد؟
تقلای مذبوحانه بایدن و همفکران او برای بازیابی جایگاه از دست رفته امریکا نه تنها کمکی به بهبود وضعیت و استقرار آرامش و ثبات در جهان نمیکند؛ بلکه به جنگهای خونینتر، خشونتبارتر و ویرانگرتر در خاورمیانه و سایر مناطق بحران دامن میزند، قدرتهای نوظهور را علیه ایالات متحده و شرکای آن متحد میکند و در نهایت به آغاز جنگ جهانی سوم میانجامد.
دونالد ترامپ؛ رییس جمهور پیشین امریکا و نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری آینده این کشور میگوید که سیاستهای دولت بایدن، امریکا را در آستانه ورود به جنگ جهانی سوم قرار داده است.
او افزود: «ما مشکل داریم. در واقع نگران سه ماه آینده هستم. نگرانم که به خاطر کسانی که در (دولت) هستند، کارمان به یک جنگ جهانی (دیگر) بکشد.»
ترامپ با اشاره به دوره نخست ریاست جمهوریاش مدعی شد: «در آن دوران کشور را امن نگه داشتم و هیچ خبری از جنگ نبود. من شما را از جنگ دور نگه میدارم. جنگ اوکراین را تمام و هرج و مرج در خاورمیانه را متوقف میکنم و جلو جنگ جهانی سوم را خواهم گرفت.»
یکی از هنرهای قابل ستایش دونالد ترامپ، استفاده گسترده او از ضعفهای رقبایش است. او در حال حاضر هم با استفاده از این هنرش، از ضعفهای فاجعهبار استراتژی جنگی و سیاست خارجی آشفته جو بایدن در خاورمیانه و اوکراین به خوبی بهرهبرداری تبلیغاتی میکند.
ترامپ میداند که جو بایدن در محور بحرانهایی قرار دارد که در حال حاضر خاورمیانه، اوکراین و بسیاری از نقاط جهان را در بر گرفته و درگیر کرده است.
او از میزان خشم و نفرتی که در امریکا و جهان علیه سیاستهای دوگانه دولت بایدن و حمایت بیقید و شرط او از رژیم نتانیاهو وجود دارد به درستی آگاه است.
ترامپ کاملاً آگاهانه بر خشم و نفرت و انزجار جهانی از سران کنونی دولت امریکا سرمایهگذاری میکند و از آن محملی برای تضعیف جناح رقیب در آستانه انتخابات سرنوشتساز آینده میسازد.
او حتی بیپروا تهدیدهای کنونی را بزرگنمایی میکند تا نشان دهد که سیاستهای اشتباه و تصمیمهای فاجعهبار بایدن از افغانستان تا اوکراین، از غزه تا لبنان و از تایوان تا ایران چگونه جهان را بر لبه پرتگاه جنگ جهانی سوم قرار داده که اگر به سرعت مهار نشود، عواقب ویرانگر آن بیش از هر کشور دیگری دامن امریکا را خواهد گرفت.
اما بیتوجه به بهرهبرداری تبلیغاتی و استفاده انتخاباتی دونالد ترامپ از فجایع ناشی از سیاست خارجی بحرانزده و زد و بندهای نظامی و امنیتی دولت بایدن با رژیمهایی مانند اسرائیل، دولت به رهبری زلنسکی در اوکراین و مشارکت غیرمستقیم در جنگهای مهیب و مرگباری که در حال حاضر در خاورمیانه جریان دارد و امنیت بینالمللی را بیش از هر زمان دیگری به مخاطره انداخته، بخشی از آنچه ترامپ میگوید کاملاً واقعی است.
به عبارت دقیقتر، جهان هیچگاه پس از جنگ دوم به اندازه امروز به یک جنگ دیگر نزدیک نبوده است. شماری از تحلیلگران بدبینتر حتی میگویند که جنگ جهانی سوم هماکنون شروع شده و گسترش آن اجتنابناپذیر به نظر میرسد.
اگر این برداشت درست باشد هشدار ترامپ درباره وقوع جنگ جهانی سوم در نتیجه سیاستهای اشتباه تصمیمسازان نظامی و سیاسی ایالات متحده واقعبینانه و قابل درک است.
اما آیا به راستی دونالد ترامپ انتخابی درست و مناسب برای بازگرداندن آرامش به جهان و امریکا و جلوگیری از وقوع یک جنگ جهانی تمام عیار است؟
پاسخ به این پرسش، آسان نیست؛ زیرا ترامپ همان رئیس جمهوری است که پیش از این به مدت ۴ سال بر کاخ سفید کنترل داشت و در زمینه سیاستهای نظامی و تعاملات سیاسی و راهبردی ایالات متحده تصمیم میگرفت. برخلاف ادعای او، جهان در دوره ریاست جمهوری ترامپ امنتر نبود؛ بلکه به روایت شماری از درجهداران نظامی ایالات متحده اگر استراتژیستهای امریکایی در برابر تصمیمات و اقدامات فاجعهبار ترامپ مقاومت نمیکردند چه بسا جنگ جهانی سوم همان زمان آغاز شده بود.
با این وجود، این واقعیت را نباید انکار کرد که دولت بایدن برای بازیابی اقتدار از دست رفته ایالات متحده میجنگد.
به عبارت دقیقتر، بخشی از جنگهای جاری در خاورمیانه، اوکراین و سایر نقاط جهان ناشی از این واقعیت دردناک است که امریکا دیگر ابرقدرت بلامنازع جهان محسوب نمیشود؛ اما نخبگان مسلط بر کاخ سفید و پنتاگون نمیخواهند آن را بپذیرند.
دنیای امروز بیش از هر زمان دیگری چندقطبی است و تنها راه بازگرداندن صلح و آرامش به آن، پذیرش این واقعیت از سوی کشورهایی مانند ایالات متحده امریکاست که در حال از دست دادن جایگاه منحصر به فرد خود به عنوان رهبر و ابرقدرت پیشین است.
اگر این ارزیابی درست باشد تقلای مذبوحانه بایدن و همفکران او برای بازیابی جایگاه از دست رفته امریکا نه تنها کمکی به بهبود وضعیت و استقرار آرامش و ثبات در جهان نمیکند؛ بلکه به جنگهای خونینتر، خشونتبارتر و ویرانگرتر در خاورمیانه و سایر مناطق بحران دامن میزند، قدرتهای نوظهور را علیه ایالات متحده و شرکای آن متحد میکند و در نهایت به آغاز جنگ جهانی سوم میانجامد.
در مقابل اما ترامپ بارها اعلام کرده است که امریکا پولیس جهان نیست، ایالات متحده مامور تامین امنیت شرکای خود و تضمین بقای آنها در برابر دشمنانشان نخواهد بود. شعار اصلی او «بازگرداندن عظمت به امریکا» است نه جهان؛ این یعنی ترامپ برخلاف اسلاف خود معتقد است که سرمایههایی که امریکا صرف جنگهای بیهوده در سایر نقاط جهان و حمایت استراتژیک از شرکای سنتیاش میکند باید برای ارتقای رفاه و امنیت و قدرت مردم امریکا هزینه شود. این همان ایدهای است که ممکن است به عقبنشینی امریکا از تنشهای جهانی منجر شده و در نتیجه از وقوع یک جنگ جهانی سوم جلوگیری کند و یا دست کم آن را چند سال دیگر عقب بیاندازد.