رسانه هندی: طالبان به دنبال تضعیف نفوذ پاکستان از طریق تقویت روابط با هند اند
روزنامه سندی گاردین هند در گزارشی از قول مقامهای طالبان در کابل نوشته است که این گروه میخواهد از طریق تقویت روابط با هند، نقش و نفوذ پاکستان را تضعیف کند. این مقامها گفتهاند که هند میتواند با رویکرد تقویت روابط با طالبان، نقش پاکستان را در منطقه نیز از بین ببرد.
در اینگزارش که امروز یکشنبه، ۱۱ قوس منتشر شده آمده که حرکت سریع و روبه به جلو در روابط دو جانبه هند و طالبان، احتمالاً به یک سناریوی مفید برای هر دو کشور منجر خواهد شد.
گزارش افزوده که یکی از نشانههای پیشرفت روابط طالبان و دهلی نو این است که طالبان افرادی را به عنوان سفیر و نمایندههای دیپلماتیک در دهلی نو نیز پیشنهاد کردهاند؛ از جمله نجیب شاهین؛ پسر رییس دفتر سیاسی این گروه در قطر.
منابع معتبر از میان طالبان در کابل به روزنامه «سندی گاردین» گفتند که دولت هند باید به سرعت و قاطعیت برای تقویت روابط دیپلماتیک با افغانستان اقدام کند. یکی از این منابع گفت: «این زمان ایدهآل برای رسمی کردن چنین روابطی است، زیرا ایجاد روابط خوب با افغانستان به هند اجازه میدهد تا در توسعه زیرساختها کمک کند و حمایت افغانستان را در عرصه بینالمللی جلب کند. این استراتژی برای هند در منطقه مفید خواهد بود و میتواند نفوذ پاکستان را در افغانستان تضعیف کند. اگر هند به این موضوع جدی بپردازد، حتی میتواند نقش پاکستان را در منطقه از بین ببرد».
این منبع افزوده که هند باید به افغانستان کمک کند تا وابستگی خود به پاکستان را در تجارت و دیگر بخشهای ضروری کاهش دهد. به گفته وی، طالبان امیدوار اند که هند در بهبود بخش صحت و درمان افغانستان سرمایهگذاری کند تا وابستگی افغانها به کشورهای همسایه کاهش یابد.
افغانستان به طور تقریبی یک داکتر به ازای هر ۳ هزار نفر دارد، که این رقم به مراتب کمتر از حداقل نرخ 2.5 پزشک به ازای هر هزار.نفر است که سازمان صحی جهانی برای ارائه خدمات صحی مناسب توصیه کرده است. بر اساس اطلاعات سازمان صحی جهان، افغانستان دارای 134 شفاخانه است.
در گزارش آمده که سازمانهای بینالمللی، از جمله ارائهدهندگان خدمات صحی هندی، به دلیل وضعیت امنیتی از افغانستان دوری کردهاند، اما یک مقام رسمی گفته است که این مشکل دیگر وجود ندارد، زیرا طالبان بر بهبود امنیت کلی کشور با اقدامات قاطع علیه گروههای مسلح تمرکز دارد و به آنها اجازه فعالیت در کشور را نمیدهد.
به گفته منابع، طالبان در انتظار حمایت هند در زمینههای غذا، دارو و آموزش است که این امر علاوه بر ایجاد تصویری مثبت از هند در میان مردم افغانستان، نفوذ آن در منطقه را نیز افزایش خواهد داد.
طالبان همچنین به هند در زمینه ارائه بورسیههای بیشتر به دانشجویان افغان و تبادلهای آموزشی نگاه میکند که به گفته آنها، این امر قدرت نرم هند را در افغانستان بیشتر خواهد کرد.
این مقام همچنین اشاره کرده که هند به طور تاریخی نقش بزرگی در بازسازی افغانستان ایفا کرده است؛ موضوعی که طالبان به آن احترام میگذارند و انتظار دارند که هند به تدریج کمکهای اقتصادی و پروژههای زیرساختی خود را ادامه دهد و تعهد بلندمدت خود را به توسعه افغانستان نشان دهد.
گزارش افزوده که یکی از نگرانیهای منتقدان طالبان در دهلی نو پس از خروج نیروهای امریکایی این بود که کابل به طور فزایندهای ضد هند خواهد شد و به پناهگاهی برای نفوذ عمیق پاکستان و گروههای مسلح مانند لشکر طیبه و جیش محمد تبدیل خواهد شد؛ اما سه سال پس از آن، این فرضیات به حقیقت نپیوسته است.
منابع گفتهاند که با توجه به اینکه کابل به دنبال تقویت همکاریهای امنیتی با دهلی نو است، هند نیز باید به این موضوع پاسخ دهد و در مورد نگرانیهای امنیتی و ثبات منطقه بحث کند، که این فرصت را برای هند فراهم میکند تا منافع خود را در افغانستان حفظ کند.
این منابع همچنین گفتند که هند به دنبال همکاری با طالبان در زمینه مبارزه با تروریزم، به ویژه هدف قرار دادن گروههایی است که تهدیدی برای امنیت هند به شمار میروند.
آنها افزودهاند که این همکاری باید شامل تبادل اطلاعات باشد، زیرا این امر در رسیدگی به نگرانیهای امنیتی هر دو کشور و تثبیت منطقه مفید خواهد بود.
در گزارش آمده که یکی از دیدگاهها در کابل این است که هند، با توجه به روابط طولانیمدتش با افغانستان، باید با کشورهایی مانند ایران، روسیه و کشورهای آسیای مرکزی هماهنگی کند تا یک استراتژی یکپارچه برای افغانستان ایجاد کند، چرا که این امر نه تنها به نفع افغانستان خواهد بود، بلکه نفوذ سیاسی هند را نیز افزایش میدهد.
منابع گفتند که با برقراری ارتباط مستقیم و بیشتر با افغانستان، هند میتواند نقش و نفوذ پاکستان در امور افغانستان را کاهش دهد، که این موضوع همچنین با اهداف وسیعتر هند در منطقه، به ویژه در مقابله با موضع استراتژیک پاکستان در افغانستان همخوانی دارد.