منع تحصیل دختران، آینده زنان افغانستان را تهدید می‌کند

سازمان داکتران بدون مرز در واکنش به ممنوعیت اخیر طالبان بر تحصیل زنان و دختران در انستیتوت‌های طبی در کشور گفته است که این ممنوعیت «تهدیدی» برای آینده خدمات صحی برای زنان است.

سازمان داکتران بدون مرز اعلام کرده است که با وجودی که تعداد کارمندان صحی زن در حال حاضر با توجه به جدایی شفاخانه‌های مرد و زن در افغانستان ناکافی است؛ اما ممنوعیت جدید توسط طالبان، دسترسی به مراقبت‌های صحی با کیفیت را بیش‌تر محدود می‌کند و «خطرات جدی» برای آینده آن ایجاد می‌کند.

بر اساس بیانیه این سازمان، میکائيل لی پیه؛ رییس نمایندگی سازمان داکتران بدون مرز در افغانستان گفته: «هیچ ساختار مراقبت صحی بدون پزشکان زن تحصیل کرده وجود ندارد. ۵۰ درصد کادر صحی ما زن هستند. تصمیم به ممنوعیت تحصیل زنان در موسسات طبی، آنان را هم از تحصیل و هم از ارائه بی‌طرفانه مراقبت‌های صحی محروم می‌کند.»

او با طرح پرسشی افزوده که اگر هیچ دختری نتواند در مکتب متوسطه تحصیل کند و هیچ زنی نتواند در دانشگاه یا موسسات صحی تحصیل کند؛ متخصصان صحی زن آینده از کجا خواهند آمد و چه کسانی در زمانی که زنان افغانستان در آسیب‌پذیرترین شرایط خود هستند، به خدمت آنان خواهند پرداخت.

میکائيل لی پیه تاکید کرده: «برای این‌که خدمات ضروری برای همه جنسیت‌ها در دسترس باشد، باید توسط همه جنسیت‌ها ارائه شوند.» در این بیانیه افزوده که این سازمان به فعالیت‌هایش در افغانستان ادامه خواهد داد.

پیشتر همیش فالکونر؛ نماینده پارلمان بریتانیا نیز ممنوعیت وضع شده از سوی طالبان برای تحصیل زنان در بخش آموزش‌های طبی را محکوم کرد.

فالکونر این اقدام طالبان را «غیراخلاقی» و «کوته‌فکری» توصیف کرده و گفته که از این تصمیم طالبان وحشت‌زده شده است.

او در ایکس گفته: «من از آخرین ممنوعیت طالبان که زنان را از آموزش پرستاری و قابله شدن باز می‌دارد، وحشت‌زده‌ام. این کوته‌فکری و غیراخلاقی است.»

این نماینده پارلمان بریتانیا همچنین هشدار داده که این تصمیم طالبان زندگی زنان افغان و فرزندان آینده آن‌ها را تهدید می‌کند.

رابرت دیکسون؛ کاردار سفارت بریتانیا در افغانستان نیز با ابراز نگرانی از ممنوعیت آموزش دختران در موسسات آموزشی طب، این اقدام طالبان را محکوم کرده بود.

ریچارد بنت؛ گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور افغانستان به منع تحصیل دختران در انستیتوت‌های طبی توسط طالبان واکنش نشان داد و گفت که «وحشت‌زده» شده، او افزوده است که طالبان حقوق زنان و دختران در زمینه صحت، آموزش و کار را نقض می‌کنند

هفته گذشته، رهبر طالبان در یک فرمان تازه تمامی انستیتوت‌های طبی و نیمه‌عالی را به روی دختران بست.

بر اساس گزارش‌ها، نور جلال جلالی؛ وزیر صحت عامه طالبان روز دوشنبه هفته گذشته در نشستی با مسئولان این انستیتوت‌ها در کابل گفت که از این پس دختران اجازه ادامه تحصیل در این مراکز را نخواهند داشت.

این تصمیم در حالی اتخاذ شده که پس از ممنوعیت تحصیل دختران در دانشگاه‌ها در دسمبر ۲۰۲۲، بسیاری از آنان در انستیتوت‌های طبی به ادامه تحصیل روی آورده بودند. با این فرمان جدید، آخرین فرصت‌های آموزشی برای دختران در بخش‌های مرتبط با علوم طبی نیز از بین رفته است.

ممنوعیت‌های آموزشی طالبان در حالی ادامه دارد که افغانستان با بحران شدید کمبود داکتران، پرستاران و قابله‌های زن مواجه است.

از زمان به قدرت رسیدن طالبان، دختران بالاتر از صنف ششم از ادامه آموزش در مکتب‌ها منع شده‌اند، که این امر نگرانی‌های گسترده‌ای را درباره آینده آموزشی و بهداشتی این کشور برانگیخته است.

این تصمیم طالبان، علاوه بر ایجاد تبعیض علیه زنان، چالش‌های بزرگی را برای نظام صحی افغانستان ایجاد خواهد کرد. کمبود متخصصان زن در بخش صحی، به ویژه در جامعه‌ای که زنان اغلب ترجیح می‌دهند به داکتران زن مراجعه کنند، می‌تواند بحران‌های صحی بیشتری را رقم بزند.

مطالب مرتبط