هشدار موسسه صلح پاکستان: شبه نظامیان بلوچ به اندازه تیتیپی خطرناک هستند
همزمان با ادامه ناآرامیها در پاکستان، موسسه صلح این کشور درباره فعالیت گروه جدایی طلبان بلوچ هشدار داده و اعلام کرده است که جداییطلبان بلوچ به اندازه طالبان پاکستانی به تهدیدی علیه امنیت ملی این کشور تبدیل شدهاند.
براساس گزارش آسوشیتدپرس، موسسه مطالعات صلح پاکستان اعلام کرده است که گروه جداییطلب بلوچ به اندازه طالبان پاکستان به یک تهدید امنیت ملی تبدیل شده است.
آسوشیتدپرس گفته که ماه گذشته ارتش آزادیبخش بلوچستان دهها نفر را در ایالت ناآرام بلوچستان در جنوب غربی پاکستان کشت.
مرگبارترین حمله یک بمب گذاری انتحاری در ایستگاه قطار در کویته بود.
ارتش آزادی بخش بلوچستان (BLA) خواهان استقلال از دولت فدرال است و ماه گذشته نیز عملیاتی را علیه گروه های مسلح فعال در این ایالت آغاز کرد.
در گزارشی که هفته گذشته توسط موسسه مطالعات صلح پاکستان منتشر شد، آمده است که افزایش فراوانی و شدت حملات ارتش آزادی بخش بلوچ منعکسکننده «تحول قابل توجهی» در استراتژی عملیاتی و تواناییهای این گروه است که دولت را ملزم به تجدید نظر بر رویکرد خود میکند.
براساس این گزارش، این کشور در ماه نوامبر ۶۱ حمله تروریستی را تجربه کرد که ۲۷ درصد نسبت به ماه قبل افزایش داشت. تعداد تلفات از ۱۰۰ مورد در ماه اکتبر به ۱۶۹ مورد در نوامبر افزایش یافته است. ارتش آزادیبخش بلوچ ماه گذشته ۱۲ حمله انجام داد.
این گزارش افزوده که در این حملات ۴۵ نفر کشته شدند که بیشتر از تلفات حملات طالبان پاکستانی در ماه نوامبر است.
صفدر سیال؛ تحلیلگر این موسسه، گفت که ارتش آزادیبخش از تاکتیکهای طالبان پاکستانی درس میگیرد.
او گفت که هیچ نقطه مشترک ایدئولوژیکی بین این دو گروه ممنوعه وجود ندارد؛ اما ارتش آزادیبخش بلوچ در حمله به اهداف نرم برای به دست آوردن تعداد زیادی تلفات و به کارگیری بمبگذاران انتحاری موفق بوده است.
سیال روز گذشته به آسوشیتدپرس گفت: این همان ارتش آزادیبخش بلوچ چهار یا پنج سال پیش نیست. آنها حملات تاکتیکی را انجام میدهند. اهداف تغییر کردهاند. تاکتیک تغییر کرده است. مقابله با تهدیدی که ایجاد شده (برای دولت) دشوار خواهد بود.»
بلوچستان بزرگترین ایالت پاکستان؛ اما با کمترین جمعیت، همچنین مرکزی برای اقلیت قومی بلوچ این کشور است که اعضای آن میگویند با تبعیض دولت مواجه هستند.
در همین حال، نارضایتیهای عمیقی در مورد ناپدید شدن اجباری، قتلهای فراقانونی و بهرهبرداری از منابع طبیعی فراوان به هزینه مردم در ولایت وجود دارد.
فعالان حقوق بشر میگویند که کسانی که خواهان سهم بیشتری از منابع طبیعی هستند، اغلب پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی ناپدید می شوند.
سیال گفته که ارتش آزادیبخش بلوچ با همسو شدن با نگرانیهای مردم در مورد ناپدید شدن اجباری، استثمار دولتی و بیعدالتی از حمایت عمومی در ایالت برخوردار شد.
او افزود که بخش تبلیغات این گروه، تلفات حملات خود را به عنوان همدستان دولت معرفی کرده یا آنها را متهم میکند که اهل پنجاب شرقی هستند.
ارتش آزادیبخش بلوچ به عنوان بخشی از تلاش خود برای بیرون راندن افراد خارجی از بلوچستان، که در بخش جنوب غربی پاکستان، هم مرز با ایران قرار دارد، مردم شرق کشور را هدف قرار داده است.
سیال گفت که دولت باید «قلبها و ذهنها» را در بلوچستان به دست آورد؛ زیرا ارتش آزادیبخش بلوچ در حال استخدام جوانان است.
در گزارش آسوشیتدپرس آمده: «اگرچه هیچ کس از دولت ایالتی برای اظهار نظر در مورد این گزارش در دسترس نبود؛ اما جان اچکزی؛ وزیر اطلاعات سابق بلوچستان گفت که دولت توانایی ارتش آزادیبخش بلوچ را برای حمله به زیرساختها، تأسیسات نظامی و پرسنل محدود کرده است و باعث شده است که این گروه به سمت اهداف نرمتر حرکت کند.»
او گفت که ارتش آزادیبخش بلوچ یک تهدید تاکتیکی است، در حالی که طالبان پاکستان یک تهدید استراتژیک است که هدف آنها سرنگونی دولت و تحمیل تفسیر خود از قوانین اسلامی در کشور است.
اچکزی گفت که هیچ مقایسهای بین طالبان پاکستان و ارتش آزادیبخش بلوچ در مورد اندازه یا حمایت خارجی وجود ندارد، جداییطلبان بلوچ به طور فزایندهای جسور و بیرحم شده و به صدر اخبار بازگشتهاند.