سازمان ملل: القاعده در افغانستان طالبان پاکستانی و تاجیکستانی را آموزش می‌دهد

کمیته نظارت بر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارشی تازه افغانستان را محل پرورش گروه‌های تروریستی خوانده و اعلام کرده است که القاعده، طالبان پاکستانی و تاجیکستانی را در افغانستان آموزش می‌دهد.

گزارش کمیته نظارت بر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل، حاکی است که نیروهای طالبان پاکستان و طالبان تاجیکستان، اردوگاه‌های آموزشی در افغانستان ایجاد کرده‌اند که زیر نظر نیروهای شبکه القاعده در این کشور آموزش می‌بینند.

در همین حال، طالبان به این گزارش واکنش نشان داده و ذبیح الله مجاهد؛ سخنگوی طالبان این گزارش را رد کرده و آن را «بی اساس و تبلیغات بعضی حلقات» دانسته است.

در این گزارش، تیم نظارت بر تحریم‌های سازمان ملل که ۱۲ اکتبر آن را منتشر کرده است،‌ آمده که این اردوگاه‌ها، جدا از مراکزی است که قبلا القاعده در آنجا فعالیت داشتند و توسط این تیم نظارتی شناسایی شده بود.

در این گزارش همچنین آمده است که اردوگاه‌های آموزشی تحریک طالبان پاکستان و جمعیت انصارالله تاجیکستان در ولایت‌های خوست، کنر، ننگرهار، پکتیکا و تخار فعالیت دارند و شبه‌نظامیان افراطی مذهبی هم در آنجا حضور دارند. براساس این گزارش، شبکه القاعده و نیروهای جهادی در ۱۴ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان حضور دارند.

این در حالی است که در گزارش قبلی این نهاد، شمار اردوگاه‌های فعال شبکه القاعده ۱۲ مورد در ۳۴ ولایت اعلام شده بود. در این گزارش آمده که حملات تحریک طالبان پاکستانی به این کشور از خاک افغانستان افزایش یافته است.

در این گزارش همچنین آمده است که جنبش «تحریک طالبان پاکستانی» اردوگاه‌های آموزشی جدید در ولایت کنر، ننگرهار، خوست و برمل ولایت پکتیکا ایجاد کرده و روند استخدام افراد به شمول استخدام طالبان افغان «افزایش یافته است.»

براساس این گزارش از ماه جون سال ۲۰۲۳ القاعده «جنگجویان تحریک طالبان پاکستان را در اردوگاه‌های آموزشی در ولایت کنر بمب‌گذاری انتحاری و مسایل ایدئولوژیک آموزش می‌دهد.»

در این گزارش آمده است که حملات تحریک طالبان پاکستانی به این کشور از خاک افغانستان در مدت زمانی که این گزارش تهیه می‌شد، به طور چشمگیر افزایش یافت و به بیشتر از ۶۰۰ مورد رسیده است.

در این گزارش از حمایت طالبان افغانستان از تحریک طالبان پاکستان یاده شده است و آمده که نورولی محسود؛ رهبر طالبان پاکستانی ماهیانه ۴۳ هزار دالر از طالبان افغانستان پول دریافت می‌کند.

رهبر طالبان پاکستان با طالبان افغانستان رابطه نزدیک دارد و نور ولی محسود با رهبر طالبان بیعت کرده است.

در زمان حضور نیروهای بین‌المللی در افغانستان افراد تحریک طالبان پاکستان در کنار طالبان افغانستان با نیروهای دولتی و بین‌المللی می‌جنگیدند.

جمعیت انصارالله که از آنها به عنوان «طالبان تاجیک» یاد می‌شود، براساس گزارش سازمان ملل، در ولایت خوست توسط نیروهای فنی و مهندسان اسلحه سازی القاعده آموزش داده می‌شوند.

در این گزارش همچنین از وجود یک مرکز آموزشی در ولسوالی کلفگان ولایت تخار نامبرده شده است که شبه‌نظامیان از آسیای میانه و کشورهای عربی در آنجا آموزش داده می‌شوند.

در این گزارش به ایجاد یک واحد نظامی به نام «انصار» توسط جمعیت انصارالله یاد شده که در ولسوالی امام صاحب ولایت قندوز مستقر است؛ ماموریت این واحد «نفوذ به مناطق مرزی» احتمالا تاجیکستان است چون این ولسوالی مرز مشترک با تاجیکستان دارد.

به گفته این نهاد سازمان ملل، انصارالله همچنین عملیات مشترک با نیروهای طالبان و القاعده در ولسوالی فیض آباد بدخشان انجام می‌دهد.

کمیته نظارت سازمان ملل افزوده است که جنگجویان جماعت انصارالله و القاعده به همراه یک واحد «بمب‌گذاری انتحاری» از لشکر منصوری طالبان برای نبرد با جبهه مقاومت ضد طالبان اعزام شده‌اند.

این گروه با تحریک طالبان پاکستان، طالبان تاجیکستان و جنبش اسلامی ازبکستان همکاری دارد.

این گزارش گفته که طالبان یک فضای امن و مراکز آموزشی را برای افراد شبکه القاعده در سراسر افغانستان ایجاد کرده است.

در این گزارش گفته شده است که از مقام‌های غیرارشد القاعده و خانواده‌‌های آنها توسط سازمان استخبارات(اطلاعات) طالبان در کابل و مناطق همجوار آن محافظت می‌شود.

در این گزارش محل استقرار شبکه القاعده قلعه فتح‌الله در شهر کابل، شهرنو و وزیر اکبرخان یاد شده است.

گفته می‌شود که رهبران ارشد القاعده در مناطق دور دست و خارج از کابل همانند منطقه بلغلی ولایت سرپل، کنر، غزنی، لوگر و میدان وردک مستقر شده‌اند.

مجاهد این گزارش را رد کرده است و به بی‌بی‌سی گفت: «این گزارش براساس تبلیغات بعضی از جهت‌های خصمانه که علیه افغانستان مصروف دسیسه هستند، ساخته شده است.»

مجاهد گفته: «امارت اسلامی براساس تعهدات خود اجازه نمی‌دهد که هیچ گروهی بیرون از کشور، در افغانستان فعالیت، هماهنگی، آموزش و مرکز داشته باشد.»

مطالب مرتبط