جان ساپکو: تجهیزات باقیمانده امریکا در افغانستان ارزش بازگرداندن ندارند
جان ساپکو؛ بازرس پیشین امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) در نشست امنیتی هرات اعلام کرد که تجهیزات باقیمانده امریکا در افغانستان ارزش برگرداندن ندارند.
در حالیکه نشست امنیتی هرات، امروز سهشنبه، ۷ حوت وارد آخرین روز خود شده، بازرس پیشین امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) اعلام کرد که سلاحها و تجهیزاتی که امریکا در افغانستان جا گذاشته، ارزش پس گرفتن ندارند.
او در کنفرانس امنیتی هرات گفت که این تجهیزات ارزش مادی چندانی برای امریکا ندارند و بسیاری از آنها قابل استفاده نیستند.
او گفت که طالبان دوست دارند با سلاحهای امریکایی رژه بروند و این برای آنها احساس خوب میدهد؛ اما واقعیت امر این است که سلاحهای زیادی به جا نمانده و ممکن است هزینه انتقال این سلاحها بیشتر از ارزش آنها تمام شود.
رییس پیشین سیگار افزود که در طول بیست سال گذشته سلاحهای زیادی به ارتش افغانستان کمک شده؛ اما بخش زیادی از آن نابود یا متلاشی شدهاند و چیزی زیادی باقی نمانده است.
ساپکو گفت: «من سودی در بازگردان این سلاحهای خیلی مستعمل به امریکا نمیبینم.»
بازرس ویژه امریکا افزود دونالد ترامپ؛ رییس جمهور امریکا بارها گفته است که میخواهد سلاحهای باقیمانده کشورش در افغانستان را از طالبان بگیرد.
آقای ساپکو که از سال ۲۰۱۲ تا سال پیش بازرس ویژه امریکا در امور بازسازی افغانستان بوده، میگوید امریکا جنگنده یا موشک استینگر در افغانستان از خود باقی نگذاشته که ارزش برگرداندن داشته باشد و اگر هم سلاحهای باقیمانده را برگرداند، باید آنها را نابود کند.
رییس جمهور امریکا اخیرا در همایش بزرگ محافظهکاران امریکا (سیپک) بار دیگر بر لزوم بازپسگیری تجهیزات نظامی برجامانده امریکا در افغانستان تاکید کرد.
ترامپ دستکم سه بار تاکید کرد که از تماشای رژه نظامی طالبان با تجهیزات امریکایی به شدت عصبانی میشود.
ترامپ با اشاره به کمکهای مالی امریکا به طالبان، گفت: «میدانید که ما هر سال حدود دو تا دو و نیم میلیارد دالر به افغانستان کمک میکنیم درحالیکه خود ما به کمک نیاز داریم.»
او تصریح کرد که اگر قرار است این کمکها ادامه یابد، طالبان باید تجهیزات نظامی برجا مانده امریکا را بازگرداند.
ترامپ رقم تجهیزات نظامی برجامانده امریکا را در افغانستان ۸۵ میلیارد تخمین زده است که رقم دقیقی نیست. وزارت دفاع امریکا ارزش این تجهیزات را بیش از هفت میلیارد دالر اعلام کرد.
امریکا از سال ۲۰۰۲ تا جون ۲۰۲۰ مبلغ ۸۸.۶۱ میلیارد دالر را از طریق صندوق حمایت از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان برای تجهیز، تسلیح، آموزش و بازسازی نیروهای دفاعی و امنیتی این کشور هزینه کرده است.
بر اساس گزارش وزارت دفاع امریکا، تجهیزات نظامی بهجامانده شامل ۷۸ فروند چرخبال نظامی با ارزش ۹۲۳ میلیون دالر، بیش از ۴۰ هزار موتر نظامی از مجموع ۹۶ هزار موتر و همچنین بیش از ۳۰۰ هزار سلاح از مجموع ۴۲۷ هزار سلاح موجود در افغانستان است.
به گفته مقامات، تعدادی از موترهای نظامی و تجهیزات بهدلیل جنگ و نبردهای رو در رو عمدتاً تخریب شده و وضعیت عملیاتی آنها نامشخص است.
همچنین، پس از سقوط حکومت افغانستان، مقادیر قابل توجهی از مهمات و تجهیزات نظامی، از جمله ۱۸۱ هزار واحد مهمات هوایی و ۹۲۰۰ دستگاه پرتابکننده مهمات، در این کشور باقی ماندهاند.
بر اساس گزارشها، ایالات متحده از سال ۲۰۰۳ حدود ۱۶ هزار دستگاه دوربین دید در شب به نیروهای امنیتی افغانستان تحویل داده بود.