طرح ۵۳ میلیارد دالری اعراب برای بازسازی غزه؛ هرگونه جابهجایی فلسطینیان مردود است
پس از ارائه طرح ۹۱ صفحهای مصر برای بازسازی غزه، اکنون رهبران عرب این طرح ۵۳ میلیارد دالری را تصویب و هرگونه جابهجایی فلسطینیان ساکن این منطقه براساس طرح ترامپ را مردود اعلام کردند.
رهبران عرب در جریان اجلاسی اضطراری در قاهره، پایتخت مصر، یک طرح ۵۳ میلیارد دالری برای بازسازی غزه را تصویب کردهاند.
این در مقابل طرح دونالد ترامپ؛ رییس جمهور امریکا برای «به دست گرفتن غزه» و جابهجایی بیش از دو میلیون فلسطینی ساکن این منطقه مطرح میشود.
احمد ابوالغیط؛ دبیر اتحادیه عرب در پایان این نشست که چند ساعت طول کشید گفت: «طرح مصر اکنون طرح اعراب است.»
او بدون اشاره مستقیم به ایدههای رییس جمهور امریکا تاکید کرد که «موضع اعراب رد هرگونه جابهجایی، چه داوطلبانه و چه اجباری است.»
مصر یک طرح ۹۱ صفحهای با جزئیات حاوی تصاویری از محلات آباد با ساختمانهای باشکوه دولتی تهیه کرده است که رقیب نقشهای است که ترامپ با عنوان «ریویرای خاورمیانه» منتشر کرد و باعث شوک جهان عرب و ورای آن شد.
آنچه طرح تازه را متمایز میکند فقط شامل توسعه املاک نیست؛ بلکه مسائل سیاسی و حقوق فلسطینیها را هم در بر میگیرد.
عبدالفتاح سیسی؛ رییس جمهور مصر، در بیانیه آغازین این اجلاس همچنین خواستار یک طرح موازی در کنار بازسازی غزه برای حرکت به سوی یک راه حل معروف به «دو کشوری» – یک کشور فلسطینی در کنار اسراییل – شد.
هرچند کشورهای عربی و خیلیهای دیگر این طرح را یک راه حل پایدار برای این مناقشه دایمی میدانند، نخست وزیر رژیم اسراییل، بنیامین نتانیاهو و متحدانش قویا آن را رد کردهاند.
طرح تازه اعراب میگوید که غزه موقتا توسط «یک کمیته مدیریت تحت لوای دولت فلسطینی» متشکل از تکنوکراتهای واجد شرایط اداره خواهد شد.
این طرح در مورد نقشی که حماس بازی خواهد کرد به روشنی بحث نمیکند و فقط اشارهای مبهم به «مانع» گروههای پیکارجو دارد و میگوید که این مساله در صورتی حل خواهد شد که علل مناقشه با رژیم اسرائیل برطرف شود.
شواهد روشنی هست که برخی کشورهای عربی خواستار برچیدن حماس هستند؛ سایرین بر این باور اند که این تصمیم باید بر عهده فلسطینیها باشد.
گفته میشود حماس پذیرفته است که نقشی در اداره غزه نخواهد داشت؛ اما روشن کرده که خلع سلاح را نخواهد پذیرفت.
نتانیاهو که طرح ترامپ را ستایش کرده نه فقط هرگونه نقشی برای حماس؛ بلکه همچنین برای تشکیلات خودگردان فلسطینی را رد کرده است.
طرح مصر در مورد تامین امنیت غزه که موضوعی حساس است، از شورای امنیت سازمان ملل میخواهد صلحبانان بینالمللی را مستقر کند و ماه آینده یک کنفرانس بزرگ بینالمللی برای جمعآوری مبالغ هنگفت لازم برای این پروژه برگزار خواهد شد.
به نظر میرسد کشورهای ثروتمند خلیج فارس مایل به پرداخت بخشی از این صورت حساب باشند؛ اما هیچ کس مایل به سرمایهگذاری نیست مگر آنکه کاملا متقاعد شده باشد که ساختمانهای غزه در جنگ دیگری ویران نمیشوند.
آتشبس شکنندهای که اکنون به نظر میرسد در آستانه فروپاشی است، این تردید را تشدید خواهد کرد.
طرح جدید اعراب برای بازسازی غزه در سه مرحله شامل یک دوره اولیه حدودا شش ماهه، برای شروع پاکسازی حجم عظیم آوار و همچنین مهمات عمل نکرده، اجرا میشود. دو مرحله بعدی چندین سال طول میکشد.
در طول این مدت، آوارگان فلسطینی که گفته میشود ۱/۵ میلیون نفر هستند، در کانتینرهای موقت اسکان داده میشوند. عکسهای موجود در بروشور براقی که مصر تهیه کرده آنها را به عنوان واحدهای مسکونی خوشساختی نشان میدهد که در مناطق زیبا قرار گرفتهاند.
سازمان ملل میگوید ۹۰ درصد خانههای غزه آسیب دیده یا ویران شدهاند.
تمام نیازهای اولیه برای یک زندگی با کیفیت قابل قبول، از مکاتب و شفاخانه ها گرفته تا شبکه فاضلاب و خطوط برق، از میان رفته است.
رییس جمهور امریکا همچنین تعجب خود را ابراز میکند که «چرا نمیخواهند از آنجا بروند؟».
او ایدههای خود را در قالب ویدئویی از غزه – که با هوش مصنوعی تولید شده بود – طرح کرد که باعث شوک و خشم شد.
این ویدیو غزه را به رنگ طلایی و مجسمهای عظیم از خود ترامپ نشان میداد. در این ویدئو ایلان ماسک؛ متحد نزدیک او در ساحل تنقلات میخورد و او و بنیامین نتانیاهو آفتاب میگیرند.
یک دیپلمات غربی که در جلسهای درباره طرح مصر در وزارت خارجه این کشور در قاهره شرکت کرده بود، گفت: «آنها رییس جمهور ترامپ را در ذهن داشتند. بسیار براق و بسیار خوب آماده شده است.»
گفته میشود که پیشنهاد قاهره با تکیه بر نظرات طیف وسیعی از متخصصان، از کارشناسان بانک جهانی گرفته تا توسعهدهندگان دبی تهیه شده است.