دهها زن افغان در عمان با خطر اخراج روبهرو هستند
بخش جهانی بیبیسی با نشر گزارشی اعلام کرده است که بیش از ۸۰ دانشجوی زن افغان در عمان با در پی قطع کمکهای ترامپ با خطر اخراج مواجه هستند.
بخش جهانی بیبیسی گزارش داده است که بیش از ۸۰ زن افغان که در پی ممنوعیتهای آموزشی و تحصیلی طالبان به هدف ادامه آموزش از این کشور به عمان رفته بودند، اکنون با اخراج قریبالوقوع مواجه هستند.
در این گزارش دلیل این کار، توقف گسترده برنامه کمکهای خارجی توسط دولت دونالد ترامپ؛ ریيس جمهور امریکا عنوان شده است.
این در حالی است که بورسیههای تحصیلی آنان توسط اداره توسعه بینالمللی امریکا (یواسایآیدی) تمویل میشد، اکنون بودجه این اداره کمککننده خارجی امریکا متوقف شده است.
بیبیسی به نقل از دانشجویی که از ترس انتقام به گونه ناشناس صحبت کرده، گفته است: «دل شکسته بودیم. همه شوکه شده بودند و گریه میکردند. به ما گفته شده است که ظرف دو هفته بازگردانده خواهیم شد.»
این در حالی است که طالبان از زمانی که بر افغانستان مسلط شدهاند، محدودیتهای شدیدی را بر حقوق اساسی زنان، از جمله ممنوعیت ورود آنان به دانشگاهها وضع کردهاند.
کمکهای مالی امریکا پیش از این به هزاران زن افغان امکان تحصیل در خارج از کشور یا ادامه تحصیل به صورت آنلاین را فراهم کرده بود؛ اما بسیاری از این برنامهها اکنون به حالت تعلیق درآمدهاند.
بر اساس این گزارش، دانشجویان زن افغان در عمان میگویند که آماده سازیها برای بازگرداندن آنان به کشور در حال انجام است؛ اما آنان از جامعه بینالمللی درخواست کردهاند که «فورا» در این موضوع مداخله کند.
بیبیسی ایمیلهای ارسال شده به ۸۲ دانشجو را مشاهده کرده است که به آنان اطلاع داده شده، بورسیه تحصیلیشان به دلیل ختم برنامه و بودجه یواسایآیدی «قطع» شده است.
این ایمیلها -که اذعان میکنند این خبر «عمیقاً ناامیدکننده و ناراحتکننده» خواهد بود – به ترتیبات سفر به افغانستان اشاره دارد که باعث نگرانی دانشجویان شده است.
یکی از دانشجویان گفته است: «ما نیاز به حفاظت فوری، کمک مالی و فرصتهای اسکان مجدد به کشوری امن داریم که بتوانیم تحصیلات خود را ادامه دهیم.»
صفحه تماس رسانهای وب سایت اداره توسعه بینالمللی امریکا غیرفعال است.
بیبیسی گفته است که برای اظهار نظر با وزارت خارجه امریکا تماس گرفته است.
این گزارش نشان میدهد که بیش از یک هفته پیش، به دانشجویان گفته شد که بورسیه تحصیلی آنان قطع شده است.
یکی دیگر از این دانشجویان گفته است: «مثل اینکه همه چیز از من گرفته شده است. این بدترین لحظه بود. من در حال حاضر تحت استرس شدید هستم.»
این زنان که اکثرا در سنین ۲۰ سالگی قرار دارند، در سال ۲۰۲۱ میلادی قبل از تصرف افغانستان توسط طالبان، واجد شرایط دریافت بورسیه تحصیلی بودند. بسیاری از آنان تا دسامبر ۲۰۲۲ میلادی، تحصیلات خود را در دانشگاههای افغانستان ادامه دادند، زمانی که طالبان تحصیلات عالی را برای زنان ممنوع کردند.
پس از ۱۸ ماه بلاتکلیفی، آنان گفتند سپتامبر گذشته به پاکستان فرار کردند و اداره توسعه بینالمللی امریکا سپس انتقال آنان را به عمان تسهیل کرد، جایی که آنان بین اکتوبر و نوامبر ۲۰۲۴ میلادی به آنجا رسیدند.
یکی از این دانشجویان میگوید: «اگر بازگردانده شویم، با عواقب سختی مواجه خواهیم شد. این به معنای از دست دادن تمام رویاهایمان است. ما نمیتوانیم درس بخوانیم و خانوادههایمان ممکن است ما را مجبور به ازدواج کنند.»
طالبان زنان و دختران را از تحصیل و کار منع کردهاند. به گفته نهادهای ناظر بر حقوق بشر، رهبر طالبان بیش از ۱۰۰ دستورالعمل برای محدود کردن حقوق زنان و دختران صادر کرده است.
نهادهای ناظر بر حقوق بشر، وضعیت زنان در افغانستان را «غیرانسانی» توصیف کرده و خواستار به رسمیت شناختن «آپارتاید جنسیتی» در کشور شدهاند.