طرح ترامپ برای اخراج اجباری یک میلیون فلسطینی از غزه به لیبیا

منابع رسانه‌ای گزارش داده‌اند که دولت ترامپ در حال بررسی طرح اخراج دائمی یک میلیون فلسطینی از غزه به لیبیا است.

شبکه ان‌بی‌سی‌نیوز به نقل از پنج منبع مطلع گزارش داده است که دولت ترامپ در حال بررسی طرحی برای انتقال دائمی تا یک میلیون فلسطینی از نوار غزه به لیبیا است.

این شبکه افزوده است این طرح در مرحله‌ای جدی قرار دارد و مذاکراتی در این‌باره با رهبری لیبیا انجام شده است.

به گزارش شبکه ان‌بی‌سی‌نیوز، در ازای پذیرش اسکان فلسطینیان، امریکا احتمالا میلیاردها دالر از دارایی‌های بلوکه‌شده لیبیا را آزاد خواهد کرد.

این شبکه تاکید کرده است که هرچند هنوز توافق نهایی در این زمینه حاصل نشده؛ اما این طرح به اندازه‌ای جدی بوده که کاخ سفید آن را با مقام‌های لیبیا در میان گذاشته است.

به گفته دو منبع آگاه و یک مقام پیشین امریکایی، اسرائیل نیز در جریان این گفتگوها قرار دارد.

در همین حال، وزارت امور خارجه و شورای امنیت ملی آمریکا به پرسش‌های شبکه ان‌بی‌سی نیوز پاسخ ندادند. مقام‌های دولت اسراییل نیز از اظهار نظر در این‌باره خودداری کردند.

باسم نعیم، از مقام‌های ارشد حماس، گروهی که از سوی آمریکا به‌عنوان یک سازمان تروریستی شناخته می‌شود، در واکنش به این گزارش اعلام کرد: «حماس از هیچ‌گونه گفتگوی درباره انتقال فلسطینی‌ها به لیبیا اطلاع ندارد.»

او افزود: «فلسطینی‌ها عمیقا به سرزمین خود دلبسته‌اند، آماده‌اند تا آخرین نفس برای دفاع از خاک، خانواده و آینده فرزندان‌شان بجنگند و تنها خودشان حق دارند درباره سرنوشت‌شان تصمیم بگیرند.»

در حالی که هنوز مشخص نیست چه تعداد از فلسطینی‌های غزه داوطلبانه حاضر به مهاجرت به لیبیا خواهند شد، یکی از گزینه‌های مورد بحث در کاخ سفید ارائه مشوق‌های مالی از جمله مسکن رایگان و کمک‌هزینه زندگی به آوارگان فلسطینی است.

در همین حال، جزییات اجرای طرح مبهم است و اسکان دائمی یک میلیون نفر در لیبیا با موانع بزرگ اقتصادی، لجستیکی و سیاسی مواجه خواهد شد.

طبق آخرین آمار رسمی سازمان اطلاعات مرکزی امریکا، سیا CIA، جمعیت فعلی لیبی حدود ۷.۳۶ میلیون نفر است و اضافه شدن یک میلیون نفر به این جمعیت مانند آن خواهد بود که امریکا ۴۶ میلیون نفر را در خاک خود بپذیرد.

در حال حاضر لیبیا با بی‌ثباتی عمیق سیاسی، درگیری‌های داخلی و حضور دو دولت رقیب، در غرب به رهبری عبدالحمید دُبیبه و در شرق تحت کنترل خلیفه حفتر، دست‌وپنجه نرم می‌کند.

دولت امریکا نیز شهروندانش را از سفر به لیبی به‌دلیل خطرات امنیتی از جمله تروریسم، مین‌های عمل‌نکرده، ربایش و درگیری‌های مسلحانه منع کرده است.

دولت دُبیبه پاسخی به درخواست اظهار نظر نداده و ارتش ملی لیبی به رهبری حفتر نیز واکنشی به این خبر نشان نداده است.

منابع مطلع می‌گویند که مقام‌های امریکایی تمامی گزینه‌های ممکن برای انتقال فلسطینی‌ها از غزه به لیبیا، شامل راه‌های هوایی، زمینی و دریایی را در دست بررسی دارند؛ اما نبود فرودگاه در غزه بدان معناست که ابتدا باید فلسطینی‌ها به نزدیک‌ترین فرودگاه منطقه، یعنی قاهره، منتقل شوند که حدود ۳۲۰ کیلومتر با غزه فاصله دارد.

فاصله غزه تا بنغازی، دومین شهر بزرگ لیبیا، حدود ۲۱۰۰ کیلومتر است. در صورت استفاده از اتوبوس‌های مسافربری شهری، که معمولا ۵۵ نفر ظرفیت دارند، جابه‌جایی یک میلیون نفر نیازمند هزاران اتوبوس و سفر خواهد بود.

در صورت بهره‌گیری از کشتی‌های مسافربری که پیش‌تر در جریان جنگ داخلی لیبیا در ۲۰۱۱ برای تخلیه شهروندان به‌کار رفته بودند، هر کشتی در حالت ایده‌آل می‌تواند تا دو هزار نفر را جابه‌جا کند؛ اما انجام چنین ماموریتی مستلزم صدها سفر چندروزه است که با هزینه، تاخیر و پیچیدگی‌های بسیاری همراه خواهد بود.

طرح اسکان فلسطینی‌ها در لیبیا بخشی از چشم‌انداز دونالد ترامپ برای دوران پس از جنگ در غزه است.

او در ماه فبروری اعلام کرده بود که آمریکا قصد دارد کنترل نوار غزه را به‌دست بگیرد و آن را به «ریویرا خاورمیانه» تبدیل کند.

به گفته دو مقام فعلی دولت، یک مقام پیشین آمریکایی و دو منبع مطلع، ترامپ گفته بود: «ما این منطقه را توسعه می‌دهیم، هزاران شغل ایجاد می‌کنیم، و آن را به افتخار خاورمیانه تبدیل خواهیم کرد.»

در همین حال، ترامپ تاکید کرده که برای اجرای این طرح، فلسطینی‌ها باید به‌طور دائمی به جایی دیگر منتقل شوند: «در حال حاضر نمی‌توان در غزه زندگی کرد. باید یک مکان دیگر پیدا کنیم که باعث خوشحالی مردم شود… جایی که در آن کشته نشوند یا مورد اصابت چاقو و گلوله قرار نگیرند.»

او گفته بود: «مردم نباید به غزه بازگردند.»

این اظهارات، حتی برخی از نزدیک‌ترین دستیاران ترامپ مانند مارکو روبیو؛ وزیر امور خارجه، را غافلگیر کرد و واکنش‌های منفی از سوی متحدان عرب آمریکا و قانون‌گذاران هر دو حزب در کنگره به‌دنبال داشت.

مطالب مرتبط