کرملین: برخی توافقها میتواند به دیدار پوتین و زلنسکی منجر شوند
کرملین از احتمال دیدار ولادیمیر پوتین؛ رییس جمهور روسیه با ولودیمیر زلنسکی؛ رییس جمهور اوکراین خبر داده و گفته که تنها در صورت دستیابی به برخی توافقهای مشخص این دیدار امکانپذیر خواهد بود.
کرملین روز شنبه، ۲۷ ثور اعلام کرد که احتمال دیدار ولادیمیر پوتین؛ رییس جمهور روسیه، با ولودیمیر زلنسکی؛ همتای اوکراینی او، وجود دارد؛ اما چنین دیداری تنها در صورت دستیابی به توافقهای مشخص امکانپذیر خواهد بود.
دیمیتری پسکوف؛ سخنگوی کرملین گفته که روسیه چنین دیداری را تنها در صورتی ممکن میداند که دو طرف بتوانند «به نتایجی مشخص در قالب توافق» دست یابند.
او اما مشخص نکرد از نظر مسکو، چه نوع توافقاتی پیششرط دیدار رهبران اوکراین و روسیه محسوب میشود.
پسکوف افزود: «هنگام امضای اسنادی که هیئتهای مذاکرهکننده باید درباره آنها به توافق برسند، آنچه برای ما اهمیت اساسی دارد این است که چه کسی از طرف اوکراین این اسناد را امضا خواهد کرد.»
تنها دیدار پوتین و زلنسکی تاکنون، قوس ۱۳۹۸ در شهر پاریس برگزار شد.
پوتین ۲۱ ثور پیشنهاد برگزاری مذاکرات مستقیم مسکو و کییف در استانبول را مطرح کرد.
در پی این پیشنهاد، زلنسکی آمادگی خود را برای شرکت در مذاکرات مستقیم صلح با روسیه و دیدار با پوتین اعلام کرد.
رییس جمهور روسیه بهجای خود، گروهی از دستیاران و مقامهای دولتی را برای گفتوگو با مذاکرهکنندگان اوکراینی به استانبول اعزام کرد.
پوتین پیشتر مشروعیت زلنسکی را زیر سوال برده بود، چرا که دوره قانونی ریاست جمهوری او سال گذشته به پایان رسیده است.
اوکراین که بهدلیل دفاع در برابر تهاجم روسیه تحت حکومت نظامی قرار دارد، هنوز تاریخی برای برگزاری انتخابات جدید اعلام نکرده است.
مذاکرات ۲۶ ثور در استانبول نخستین گفتگوهای دوجانبه و مستقیم کییف و مسکو از حمل ۱۴۰۱ تاکنون بود، اما به برقراری آتشبس موقت منجر نشد.
تنها چند ساعت پس از برگزاری نخستین دور مذاکرات مستقیم صلح میان مسکو و کییف، ارتش روسیه به یک دستگاه بس در منطقه سومی در شمال شرق اوکراین حمله پهپادی کرد و جان ۹ نفر را گرفت.
زلنسکی این حمله را «قتل عمدی غیر نظامیان» خواند و گفت: «امریکا و اروپا باید بر روسیه فشار آورد تا به کشتار پایان دهد.
بدون تحریمهای شدیدتر، بدون فشار قاطعتر، روسیه به دیپلماسی واقعی تن نخواهد داد.»
او با انتقاد از ترکیب مذاکرهکنندگان روسی در استانبول افزود مسکو «هیاتی ضعیف و ناآماده» را بدون اعطای اختیار لازم به آنها به استانبول فرستاد، در حالی که برای پایان دادن به جنگ، «گامهای واقعی» لازم است.
تنها نتیجه عملی مذاکرات استانبول، توافق برای آزادی هزار نفر از هر طرف بود که بزرگترین مبادله اسرا از آغاز جنگ اوکراین به شمار میرود.
به گفته کریلو بودانوف؛ رییس اطلاعات ارتش اوکراین، این مبادله ممکن است در روزهای آینده انجام شود.
دونالد ترامپ؛ رییس جمهور امریکا، که تاکنون بارها خواستار آغاز مذاکرات صلح میان مسکو و کییف شده، پیش از دیدار نمایندگان دو کشور در استانبول گفت تا زمانی که خودش با پوتین دیدار نکند، «هیچ اتفاقی نمیافتد».
گفتگوهای صلح استانبول که کمتر از دو ساعت به طول انجامید، واکنشهایی را در کشورهای اروپایی به دنبال داشته است.
دیوید لمی؛ وزیر امور خارجه بریتانیا، ۲۷ ثور مسکو را به «ابهامافکنی» پس از مذاکرات استانبول متهم کرد و گفت: «بار دیگر شاهد فقدان اراده جدی روسیه برای صلح پایدار بودیم. روسیه بار دیگر ثابت کرد که جدی نیست.»
لمی افزود: «سوال این است که چه زمانی باید به پوتین گفت: دیگر کافی است؟»
در همین حال، امانوئل مکرون؛ رییس جمهور فرانسه، نیز مذاکرات استانبول را «بیثمر» توصیف کرد.