ازبکستان: شناسایی رسمی طالبان اجتنابناپذیر است اما فعلا نه
نماینده ویژه ازبکستان اعلام کرده است که این کشور برنامهای برای به رسمیت شناختن طالبان ندارد و در صورت فراهم شدن شرایط، این کشور با هماهنگی جامعه جهانی و سازمان ملل متحد، طالبان را به رسمیت خواهد شناخت؛ اما فعلا چنین برنامهای در دستور کار نیست.
عبدالعزیز کاملاف؛ نماینده ویژه رییس جمهور ازبکستان در امور سیاست خارجی و معاون دبیر شورای امنیت این کشور، در گفتگو با یک رسانه ازبکستانی اعلام کرد: «همکاری ما به این بستگی ندارد که طالبان را به رسمیت بشناسیم یا خیر، بلکه این کار را انجام خواهیم داد، زیرا راه دیگری وجود ندارد.»
کاملاف به روابط تاریخی و تمدنی بین مردم افغانستان و اوزبیکستان اشاره کرد و گفت که این روابط نباید نادیده گرفته شوند.
او افزود: «نیاکان بزرگ ما، مانند ابوریحان بیرونی، علیشیر نوایی، کمالالدین بهزاد و ظهیرالدین بابر، همگی با افغانستان پیوند دارند و بسیاری از آنها در آنجا دفن شدهاند.»
او همچنین به حسن نیت طالبان اشاره کرد و گفت که این گروه ۱۶ لاری مرمر سفید را بهصورت مجانی از هرات برای بازسازی مجموعه امام بخاری به حیرتان ارسال کرده است.
کاملاف افزود که مردم افغانستان ملتی قهرمان هست که مداخلههای بریتانیا، اتحاد جماهیر شوروی و ناتو را تحمل نکرد و اکنون بهجای فشار، باید از آنها حمایت شود.
او ادعا کرد که در زمان دولت اشرف غنی نیز وضعیت بسیار وخیم بود، بهطوری که ۷۰ درصد بودجه از منابع خارجی تامین میشد و تنها ۳۰ تا ۴۰ درصد خاک کشور تحت کنترل دولت بود.
او گفت که شوکت میرضیایف؛ رییس جمهور ازبکستان پیشنهاد گفتگو بین طالبان و اپوزیسیون را داده بود، اما این پیشنهاد پذیرفته نشد و ازبکستان خود را برای سناریوهای دیگر آماده کرد.
کاملاف افزود: «ما کار درستی انجام دادیم که گفتگو با طالبان را آغاز کردیم و آنها را به اینجا دعوت کردیم. طالبان قدرت را به دست گرفته و ما همه رهبران آن را میشناسیم. زمانی که هیاتهای آنها را دعوت کردیم، قدرتهای بزرگ میگفتند چرا با تروریستها صحبت میکنید؟ اما حالا همان کشورها از ما میخواهند که تماسهایی شان با طالبان را ترتیب دهیم.»
او تاکید کرد که طالبان باید در گفتگوهای بینالمللی مشارکت داده شود.
این در حالی است که پیشتر وزارت امور خارجه آلمان نیز در واکنش به نشر گزارشها مبنی بر تماسهای این کشور با طالبان اعلام کرد که هیچ برنامهای برای برقراری روابط دیپلماتیک و سیاسی با این گروه ندارد.
این وزارتخانه تاکید کرد که تماسها صرفا در سطح «فنی» برقرار است. اواخر هفته گذشته، سفیر طالبان در قطر با کاردار آلمان برای افغانستان در دوحه دیدار کرد.
رسانههای وابسته به طالبان پس از این دیدار اعلام کردند که این «گفتگو» گامی «حیاتی برای بازسازی روابط دیپلماتیک» بین دو طرف بوده است.
اما وزارت امور خارجه آلمان به روزنامه دی تاگستسایتونگ (taz) گفت: «طالبان یک رژیم بیرحم را بهصورت سیستماتیک بر کشور حاکم کرده است که از سوی جامعه بینالمللی، از جمله ما، به رسمیت شناخته نشده است.»
این وزارتخانه افزود: «دولت فدرال هیچ برنامهای برای برقراری تماس در سطح سیاسی با طالبان ندارد.»
در همین حال، وزارت خارجه آلمان تاکید کرد که در «سطح فنی» با این گروه در ارتباط است.
در حالی که آلمان از تماسهای فنی با طالبان خبر میدهد، دولت جدید این کشور مصمم به ازسرگیری اخراج پناهجویان مجرم به افغانستان است.
دولت ائتلافی جدید گفته است که «اخراج به افغانستان و سوریه را آغاز خواهد کرد، ابتدا با تمرکز بر مجرمان و افراد خطرناک.»
در مرحله بعد، ممکن است پناهجویان ردشده افغان که ملزم به خروج هستند، از این کشور اخراج شوند.
بربنیاد گزارشها، مقامهای آلمانی گفتهاند که به منظور تسهیل روند اخراج مهاجرین، نیازمند تامین روابط با رژیم حاکم در کابل هستند.
خدمات کنسولی شامل تایید هویت پناهجویان ردشده برای اخراج و صدور اسناد موقت سفر نیازمند همکاری طالبان است.
تابستان سال گذشته، دولت پیشین آلمان ۲۸ پناهجوی مجرم افغان را به افغانستان اخراج کرد. این اخراج با میانجیگری و هماهنگی قطر انجام شد.
آلمان به دلیل سیاستهای ضد حقوق بشری و بهویژه زنستیزانه طالبان، این گروه را به رسمیت نمیشناسد.
در همین حال، دولت فدرال در ماههای اخیر بارها اعلام کرده که «تماسهای فنی در سطحی پایینتر از سطح سیاسی» با طالبان برقرار کرده است.
سفارت آلمان در کابل همچنان بسته است. دیپلماتهای آلمان برای امور افغانستان در دوحه مستقر هستند و از آنجا فعالیتهای مربوط به افغانستان را مدیریت میکنند.
کانال ارتباطی بین طالبان و دولت آلمان برقرار است. کنسولگری افغانستان در مونیخ با این گروه در ارتباط است و طالبان اعلام کرده است که خدمات این کنسولی برای پناهجویان افغان را میپذیرد.