۱۳۰ فعال فرهنگی-سینمایی کشور به رییس جمهور نامه فرستاد
۱۳۰ فعال فرهنگی-هنری در نامهای به رییس جمهور نوشته است که انتقال آرشیف افغان فیلم به ارگ، خلاف کنوانسیون میراث فرهنگی معنوی یونسکو و قانون حق دسترسی آزاد به اطلاعات و منابع تاریخی است.
شماری از آگاهان مسایل فرهنگی، سینمایی، در اعتراض به انتقال آرشیف افغان فیلم به ارگ نامهی سرگشاده به ریاست جمهوری فرستادند.
آنان این اقدام ارگ را خودخواهانه، دیکتاتورانه، خیانت به فرهنگ وهنر دانسته اند.
آنان همچنان میگویند: «حکومت میخواهد با این کار، میراث صد ساله فرهنگی افغانستان را سانسور کرده و یا هم نابود کند».
رییسجمهور غنی، چندی قبل حکمی صادر کرده بودکه آرشیف افغان فیلم به ارگ ریاست جمهوری انتقال داده شود.
هزاران حلقه فیلم داستانی از نود سال سینمای افغانستان و نیز انبوهی از فیلمهای مستند و خبری، در یک درجهی حرارت ثابت در ساختمان آرشیف افغان فیلم، در یک گوشهی شهر کابل نگهداری میشود.
این در حالی است که بیش از ۱۳۰ تن از نویسندگان، هنرمندان و فیلمسازان افغانستان در یک نامهی سرگشاده به سران حکومت و نهادهای ملی و بینالمللی انتقال آرشیف افغان فیلم را به ارگ ریاستجمهوری، پرسش برانگیز میدانند و میگویند که این کار به معنای اداره و تسلط دستگاه قدرت بر منابع تاریخ و فرهنگ مردم است.
در این نامه سرگشاده امضاهای نویسندگان چون، رهنورد زریاب، عتیق رحیمی، وسیمه بادغیسی، فیلمسازان چون رویا سادات، صدیق برمک، داود هلمندی، همایون مروت، و نیز نویسندگان دیگری به شمول، ممنون مقصودی، فرهنگیانی چون پرویز کاوه دیده میشود.
این گروه نویسندگان، فرهنگیان و سینماگران در این نامه رییسجمهور، رییس اجراییه، وزارت اطلاعات و فرهنگ، پارلمان، سازمان میراث فرهنگی یونسکو، اتحادیهی جهانی فلمسازان بدون مرز، بنیاد جهانی فیلم امریکا، آرشیف ملی فیلم بریتانیا، پارلمان بریتانیا، وزارت فرهنگ بریتانیا، احزاب سیاسی منتقد در بریتانیا مرکز ملی فیلم فرانسه، سینما تک فرانسه، مرکز ملى فلم سویدن، آرشیف ملى سینما تک آلمان و شمار دیگری از نهادهای فرهنگی بین المللی را مخاطب قرار داده اند.
در این نامه آمده است: «دولت افغانستان با فروش مکان فعلی افغانفیلم به وزارت خارجهی بریتانیا، برای ساخت سفارت جدید این کشور در کابل، تصمیم به تخریب این مکان ملیِهنری و سینمایی دارد.
این اقدام دولت بدون مشورت، نظرخواهی از فیلمسازان و جامعهی فرهنگی ـ هنری افغانستان گرفته شده و هیچ جایگزینی برای احیا و ساخت موسسهی افغانفلم به عنوان تنها مرکز ملی فیلمسازی افغانستان در نظر گرفته نشده است. ماهیت انتقال آرشیف ملی فیلم به مکان غیر قابل دسترس و سیاسی، می تواند خلاف کنوانسیون میراث فرهنگی معنوی یونسکو محسوب شود».
شماری از کسانیکه در پای این نامه امضا کردهاند میگویند که این کار رییس جمهور را «خودکامگی» میدانند
در همین حال وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان دلیل این دستور را نگهداری بهتر از آرشیف افغان فیلم و همچنان سپردن زمین این نهاد فرهنگی به سفارت بریتانیا اعلام کرده است.
ریاست جمهوری میگوید که رییسجمهور یک هیات را در این باره تعیین کرده و آنان بررسی کردهاند که آرشیف افغان فیلم در یک مکان امن و قابل دسترس نگهداری میشود.