حنیف همگام؛ چهار دهه تلاش در بخش سینمای کشور

حنیف همگام، بازیگر، کمدین، کارگردان و فلم‌نویس مطرح افغانستان، به دلیل سکته‌ی‌ مغزی در شهر کابل به دیار ابدیت پیوست.

آقای همگام، از زمانی که دانش آموز مکتب «غازی» شهر کابل بود، در بخش اجرایی نمایش‌های تئاتر، دست بالاتری نسبت به هر دانش آموز دیگر داشت و در آن زمان، بارها به‌خاطر اجراهای منحصر به فردش، مورد تحسین و تمجید قرار گرفت.

حنیف همگام، پیش‌تر در گفت‌وگو با خبرگزاری افق، گفته بود که با حمایت توریالی شفق، وارد دنیای سینما در سال (۱۳۵۰ ه.ش) شد.

همگام که در آن زمان جوان و با انگیزه بود، در روزهای نخسیتن کارش در  پرودکشن «شفق فلم» استعدادش را به توریالی شفق، از پیشگامان هنرسینما در آن زمان، نشان داد و به همین خاطر، فرصت رشد در این پرودکشن، در بخش هنر سینما برایش بیشتر مساعد شد.

آقای همگام بارها از توریالی شفق، به عنوان استادش در بخش هنر سینما نام برده است. همگام در سال ۱۳۶۴ از دانشکده هنرهای دانشگاه کابل در رشته سینما و تئاتر سند فراغت به دست آورد.

او برای دفاع از پایان نامه‌ی تحصیلی‌اش، فلمی کوتاه ۱۵ دقیقه‌ای تحت نام «قماربازان» را با کمک تلویزیون ملی افغانستان ساخت.

آقای همگام در مورد محتوای این فلم‌اش به افق، گفته بود: «کسی در خانه نا اهل می‌شود، قمار می‌بازد و سپس به دزدی و دیگر کارهای خلاف قانون روی می‌آورد، فلم قماربازان در این مورد است.»

حنیف همگام در حدود ۲۰ فلم ساخته است که برگشت، آزادی، از سلمان تا سلطان و … از جمله فلم‌های مشهور اوست.

نقش آفرینی در فلم‌های خارجی

حنیف همگام در فلم هندی «کابل اکسپرس» در کنار جان ابراهیم، ارشد وارثی و چند بازیگر خارجی دیگر نقش آفرینی کرده که در حدود ۹۰ درصد این فلم در افغانستان و ۱۰ درصد دیگر در هند تصویر برداری شده است.

هر چند این فلم به محبوبیت‌ همگام در خارج کشور انجامید، اما نقش آفرینی وی در این فیلم با موجی از انتقادها در داخل کشور مواجه شد و به دنبال آن، اجازه پخش آن در افغانستان داده نشد. برخی‌ها معتقدند، قسمت‌های از دیالوگ‌های این فیلم برای یک قوم خاص کشور، توهین آمیز است.

این فیلم، افغانستان پس از یازدهم سپتامبر را به تصویر کشیده است که دو روزنامه نگار هندی برای تهیه گزارش به این کشور آمده و به اسارت گروه طالبان در می‌آیند.

حنیف هنگام در مورد فیلم جنجالی کابل اکسپرس به افق، گفته بود: «من بازیگر هستم، هر چی دیالوگ باشد، می‌گویم و به هیچ عنوان به  کسی توهین نمی‌کنم.»

در کارنامه‌ی سینمایی حنیف هنگام کار کردن با ایرانی‌های نیز به چشم می‌خورد. آقای همگام در مجموعه‌ی تلویزیونی «خورشید بر نیزه» به عنوان نقش مرکزی  کارکرده است. این مجموعه در سال ۱۳۸۰ ساخته شد.

برنامه طنزی کمیدی «زنگ خطر» که از طریق تلویزیون خصوصی طلوع پخش می‌شد، در گذشته‌ها محبوبیت زیادی در میان مردم داشت که حنیف همگام این برنامه را به پیش می‌برد.

وضعیت سینمای افغانستان

حنیف همگام از وضعیت نامناسب سینمای افغانستان آشفته خاطر بود. او از این که حکومت از بازیگران و عوامل دیگر در هنر سینما حمایت چندانی نمی‌کند، بارها انتقاد کرده بود.

او گفته بود: «وضعیت سینما قابل پذیرش نیست. هیچ کس دل نمی‌سوزاند. سینما وقتی رشد می‌کند که حمایت کننده خوبی داشته باشد و باید کارها در سینما بهبود پیدا کند. متاسفانه از دهه ۶۰ تاکنون کاری برای رشد هنر سینما نشده است.»

او تاکید داشت که تلویزیونی ملی باید در بخش ساخت فلم و مجموعه‌های تلویزیونی با پرودکشن‌های خصوصی همکاری کند، تا وضعیت سینما بهبود پیدا کند.

او در آخرین روزهای زندگی اش از این که دو پرودکشن خصوصی توانسته بود، از تلویزیونی ملی بابت ساخت فلم پول بگیرند، خوشحال بود و امیدوار بود که حمایت از هنرمندان و سینما افزایش پیدا کند.

حنیف همگام در آخرین مصاحبه‌اش با خبرگزاری افق، بر تلاش بیشتر در بخش رشد هنر سینما و حمایت از جوانان در این بخش تاکید کرد، اما بی‌خبر از این که در زندگی مجال این را نخواهد یافت که در بخش هنر سینما بیشتر کار کند.

مطالب مرتبط