دکترین هسته‌ای پوتین به معنای چیست؟

جهان امروز بیش از هر زمان دیگری در دوره پس از جنگ جهانی دوم در معرض یک جنگ اتمی قرار گرفته است. در شرایط کنونی، تشدید فشارهای جهانی برای توقف تصمیمات جنگ‌افروزانه افرادی مانند جو بایدن و سایر اقتدارگرایان نزدیک به او در دولت امریکا از اهمیت اساسی و حیاتی برخوردار است.

ولادیمیر پوتین؛ رییس‌ جمهور روسیه، سند هسته‌ای جدیدی را امضا کرده که براساس آن، این کشور در صورتی که هدف حمله‌ موشکی با حمایت یک کشور هسته‌ای قرار گیرد، می‌تواند استفاده از سلاح هسته‌ای را بررسی کند.

براساس این سند، حمله به روسیه از سوی هر کشور عضو یک ائتلاف نظامی، به‌عنوان حمله از سوی کل آن ائتلاف در نظر گرفته می‌شود.

همچنین «تجاوز به روسیه یا متحدانش توسط یک کشور غیرهسته‌ای با حمایت یک کشور هسته‌ای به‌عنوان یک حمله‌ای مشترک تلقی خواهد شد که از مبانی سیاست دولت روسیه در زمینه بازدارندگی هسته‌ای ناشی می‌شود».

براساس این سند، «روسیه حق استفاده از سلاح‌های هسته‌ای را در پاسخ به استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی علیه خود یا متحدانش برای خود محفوظ می‌دارد».

تغییر مفاد دکترین هسته‌ای روسیه در واکنش به تصمیم بحث‌برانگیز جو بایدن؛ رئیس جمهور امریکا مبنی بر صدور مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد امریکایی برای هدف قرار دادن اعماق خاک روسیه از سوی اوکراین صورت می‌گیرد. این یکی دیگر از حرکت‌های خطرناک ابرقدرت‌ها برای نزدیک شدن به لحظه وقوع جنگ جهانی سوم است؛ جنگی که به باور بسیاری از کارشناسان، درگیری‌های جاری در اوکراین میان شرق و غرب، ظرفیت وقوع آن را به شدت بالا برده و در شرایطی که سازوکارهای بازدارنده بین‌المللی مانند تعهد ابرقدرت‌ها به عدم توسل به تسلیحات کشتار جمعی یا احترام به قواعد بین‌المللی و تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل متحد به طور بی‌پیشینه‌ای تضعیف شده و ضریب خطر وقوع جنگ جهانی سوم نیز به شدت بالا رفته است.

منتقدان می‌گویند که رهبران اقتدارگرا در راس ابرقدرت‌هایی مانند ایالات متحده در سال‌های اخیر گام‌های شتابناکی را برای تشدید درگیری‌های بین‌المللی و توسعه تقابل‌های استراتژیک میان قدرت‌های رقیب برداشته‌اند و این امر، نگرانی‌ها درباره خطر بروز یک جنگ تمام عیار هسته‌ای در ابعاد بین‌المللی را چندین برابر تشدید کرده است.

به عنوان نمونه در حالی که جو بایدن؛ رئیس جمهوری کنونی امریکا تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری این کشور در برابر درخواست‌های مکرر دولت کی‌یف برای صدور مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد امریکایی برای هدف قرار دادن عمق خاک روسیه مقاومت می‌کرد پس از مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری امریکا و شکست مفتضحانه دموکرات‌های متحد بایدن در آن، ناگهان دیدگاه دیرینه خود را تغییر داد و در حالی که فشار چندانی از سوی اوکراین برای صدور این مجوز نیز وجود نداشت به کی‌یف برای حمله به عمق خاک روسیه با استفاده از تسلیحات امریکایی چراغ سبز نشان داد.

در جانب مقابل نیز همان‌گونه که انتظار می‌رفت ولادیمیر پوتین؛ رئیس جمهوری روسیه مجبور شد دکترین هسته‌ای این کشور را مورد بازبینی قرار دهد که بر اساس آن روسیه در صورت حمله موشکی انبوه از جانب یکی از کشورهای متخاصم حتی اگر این کشور هسته‌ای نباشد؛ اما مورد حمایت قدرت‌های هسته‌ای جهان قرار داشته باشد می‌تواند استفاده از تسلیحات اتمی برای پاسخ به این حملات را مورد بررسی قرار دهد.

طبق دکترین هسته‌ای تغییریافته روسیه، این کشور در عین حال متعهد است که رفتاری مشابه را برای حفاظت و دفاع از متحدان خود نیز به کار بگیرد؛ به این معنا که اگر کشوری مانند بلاروس مورد حمله هسته‌ای یا موشکی از جانب قدرت‌های هسته‌ای یا کشورهای مورد حمایت این قدرت‌ها واقع شود روسیه برای دفاع از متحد خود به تسلیحات هسته‌ای متوسل می‌شود.

به این ترتیب، جهان امروز بیش از هر زمان دیگری در دوره پس از جنگ جهانی دوم در معرض یک جنگ اتمی قرار گرفته است. در شرایط کنونی، تشدید فشارهای جهانی برای توقف تصمیمات جنگ‌افروزانه افرادی مانند جو بایدن و سایر اقتدارگرایان نزدیک به او در دولت امریکا از اهمیت اساسی و حیاتی برخوردار است.

در این زمینه باید هشدار پسر دونالد ترامپ؛ رئیس جمهور منتخب امریکا درباره این‌که بایدن در آخرین روزهای ریاست جمهوری خود مصمم است جهان را وارد یک جنگ بزرگ کند را باید جدی گرفت.

شورای امنیت سازمان ملل متحد باید به ه طور جدی وارد عمل شود و به مسئولیت‌های مستقیم خود در جلوگیری از وقوع یک جنگ بزرگ در ابعاد جهانی بازگردد.

مکانیزم‌ها و سازوکارهای بازدارنده بین‌المللی باید به سرعت فعال شوند و اجازه ندهند که اقتدارگرایان و جنگ افروزانی مانند جو بایدن، ناکامی‌های مفتضحانه خود در داخل کشور و شکست‌های شرم‌آور خود در درگیری‌های بین‌المللی را با دامن زدن جنون‌آمیز به جنگ‌های بزرگ‌تر جبران کنند.

اگر این اتفاقات نیافتد قدرت‌هایی مانند روسیه در شرایطی که مستقیماً هدف یک جنگ نیابتی از سوی ناتو به امریکا قرار گرفته است، ناگزیر است از حداکثر قدرت نظامی خود برای مقابله و دفاع استفاده کند و تغییر دکترین هسته‌ای روسیه درست به همین هدف صورت گرفته است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *