«رییس اداره حفاظت از محیط زیست از شر آلودگی هوای کابل به خارج از کشور فرار کرده»

شهر کابل در این شب و روزها زیر لایه ضخیمی از دود تقلا می‌کند. چندی پیش یک‌ نهاد هواشناسی امریکایی به نام Air Visual کابل را آلوده‌ترین شهر جهان اعلام کرد. بر اساس معلومات این نهاد، میزان آلودگی هوا در کابل به ‌مراتب بیش‌تر از حد مجاز مطابق به شاخص کیفیت هواست.

اما در تازه‌ترین آمارها عبدالهادی ژمن، سخنگوی اداره ملی حفاظت از محیط زیست می‌گوید که هوای کابل به ۹۰ برابر حد مجاز رسیده است. آقای ژمن افزود، شاه زمان میوندی رییس، این اداره برای مبتلا نشدن به بیماری‌های طُرق تنفسی ناشی از آلودگی هوای کابل به بیرون از کشور رفته است.

حد مجاز و استاندارد غلظت ذرات معلق در هوا ۱۵۰ مایکرومتر درهر متر مکعب است. حال آن‌که به گفته آقای ژمن میزان غلظت ذرات معلق در هوای شهر کابل در یک متر مکعب هوا، ۱۰۰۰ ذرات معلق به اندازه pm 10  و ۱۵۰۰ ذرات معلق به اندازه pm 5  وجود دارد. این بدان معناست که هوای این شب و روزهای شهر کابل ۹۰ درصد از حد استاندارد آلوده‌تر است.

سخنگوی اداره ملی حفاظت از محیط زیست هشدار می‌دهد: «هر گاه چنین وضعیتی پیش می‌‌‌آید حالت اضطراری درجه اول اعلام می‌شود.»

او ادامه می‌دهد این حالت به اندازه‌ای خطرناک است که نباید مردم از خانه‌های‌شان بیرون شوند و در صورت خروج از منازلشان باید بالون آکسیجن، را با خود حمل کرده و از آکسیجن موجود در آن تنفس کنند.

استفاده از سنگ ذغال، تیل کم‌کیفیت، چوب، پلاستیک و رابر برای سوخت از مهم‌ترین عوامل این آلودگی به شمار می‌رود. فقر و تنگ‌دستی عامل دیگری است که مردم از مواد دودزا برای گرم کردن خانه‌های‌شان استفاده می‌کنند.

احمد یکی از دکانداران شهر کابل می‌گوید به دلیل مشکلی که برایش به وجود آمده بود برای تداوی به شفاخانه رفته که بعد از معاینه داکتران معلوم شد مشکل او ناشی از آلودگی هوا بوده است.

راضیه حسینی یکی دیگر از باشندگان شهر کابل می‌گوید: «من به دلیل آلودگی هوا پیش داکتر رفتم و دوا گرفتم، ولی مدت زیادی می‌شود که هنوز سرفه می‌کنم و تا هنوز سلامتی‌ام را به دست نیاورده‌ام.»

با این همه آقای ژمن می‌گوید شاه‌زمان میوندی، رییس اداره ملی حفاظت از محیط زیست به دلیل این‌که هوای کابل آلوده شده و سبب امراض سرطانی و تنفسی می‌شود به کشور «جرمنی» رفته است و رخصتی‌های سالانه خود را در آن‌جا سپری می‌کند.

سخنگوی اداره ملی حفاظت از محیط زیست تذکر می‌دهد کارمندانی که در این اداره کار می‌کنند غیر مسلکی هستند و آقای میوندی رییس این اداره حتی از «مکتب فارغ» نشده است. او بی‌کفایتی این اداره را یکی از دلایل افزایش آلودگی هوا در شهر کابل می‌داند.

داکتر احمد رحیق، متخصص امراض داخله در شفاخانه استقلال می‌گوید: «در چند ماه اخیر بیش‌تر از ۵۰ درصد مریضان به خاطر آلودگی هوا به شفاخانه‌ها مراجعه می‌کنند.»

او می‌افزاید آلودگی هوا بیش‌ترین تاثیر را روی کودکان و کهن‌سالان دارد و باعث امراض ریوی و تنفسی در انسان می‌شود.

آقای رحیق برای شهروندان شهر کابل توصیه می‌کند که بهتر است برای گرم ساختن منازلشان از گاز یا برق به جای ذغال سنگ استفاده کنند.

وی پیشنهاد می‌کند که شهروندان از ماسک استفاده کرده و در ساعات اول صبح و نزدیک شام که آلودگی هوا به بالاترین حد خود می‌رسد کم‌تر گشت و گذار کنند.

اداره ملی حفاظت از محیط زیست برنامه خاصی برای رفع آلودگی‌ هوا ندارد. این اداره در آخرین اقدامش زمان کاری اداره‌های دولتی را تغییر داد که این کار هیچ تاثیری روی بهتر شدن وضعیت هوا در شهر کابل ندارد.

مطالب مرتبط