زلمی خلیلزاد: توافق با طالبان نهایی نشده است
زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان، نهایی شدن هرگونه توافق با گروه طالبان را رد میکند و آن را نیازمند گفتوگوی «بین الافغانی» میداند.
آقای خلیلزاد که شش روز پیهم با نمایندگان گروه طالبان در دوحهی قطر گفتوگو کرد، شب گذشته اعلام کرد که پیشرفتهای خوبی در این زمینه صورت گرفته اما هیچ توافقی نهایی بهدست نیامده است.
او در صفحهی توییتر خود نوشت: «ما با استفاده از روندی که بهوجود آمده، به گفتگوهای خود ادامه خواهیم داد. هنوز یک تعداد مسایل باقی مانده که لازم است رویشان کار صورت گیرد. تا زمانی که روی همهچیز توافق نشده است، توافقات نهایی نیست؛ و این «همهچیز» شامل یک گفتوگوی بینالافغانی و نیز آتشبس همهجانبه میشود.»
پیش از این خبرگزاری رویترز به نقل از منابع دفتر طالبان در قطر، گزارش داده بود که پیشنویس توافق صلح و آماده شده و هردو جانب به خروج نیروهای امریکایی در ۱۸ ماه آینده به توافق رسیدهاند.
وی افزوده است که پس از شش روز مذاکره با طالبان که در آن به پیشرفتهای حیاتی دست یافته، اکنون برای مشاوره عازم افغانستان شده است.
طالبان نیز با نشر اعلامیهی نهایی شدن توافق را رد کرده اند. سخنگوی این گروه در صفحهی توییتر خود نوشته که در این مذاکرات شش روزه پیشرفتهایی صورت گرفت اما برخی مسایل «لاینحل» باقی مانده که در نشستهای بعدی روی آن بحث خواهد شد.
با این حال طالبان در مورد گفتوگوهای مستقیم با حکومت چیزی نگفته اند و بر موضع خود مبنی بر خروج نیروهای امریکایی تاکید کردهاند.
این در حالی است که هم زلمی خلیلزاد و هم جانب افغانستان بر مساعد شدن زمینه مذاکرات مستقیم حکومت افغانستان با طالبان پافشاری داشتهاند. رییس جمهور غنی نیز در نشست مجمع اقتصادی داووس گفت که وظیفه اصلی دفتر زلمی خلیلزاد، زمینهسازی برای مذاکرات مستقیم صلح میان دولت افغانستان و گروه طالبان است.
رییس جمهور غنی افزود که بدون حضور دولت افغانستان و رایزنی با کشورهای منطقه مذاکرات نتیجهی به دنبال نخواهد داشت.
گفتوگوهای طالبان با امریکا با طالبان در مورد صلح در حالی اوج گرفته که در رهبری دفتر سیاسی طالبان در قطر، تغییراتی به میان آمده است. اخیراً ملا عبدالغنی برادر، یکی از موسسان گروه طالبان که مدتی در پاکستان زندانی بود، پس از رها شدن به حیث مسوول دفتر طالبان در قطر تعیین شد و گفته میشود هشت والی نامنهاد و چهار رییس کمیته گروه طالبان نیز بهدلیل مخالفت با گفتوگوهای صلح، تبدیل شدهاند.