سلاح‌های امریکا در دستان طالبان؛ برنامه داعش و القاعده برای استفاده از بمب ساعتی

به تازگی روسیه از تسلیحات امریکایی باقی‌مانده در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته‌است که امریکا با رهاکردن سلاح‌های مدرن در افغانستان که ممکن است به دست داعش و القاعده برسد، در واقع بمب ساعتی کار گذاشته‌است.

نیکولای پاتروشیف؛ دبیر شورای امنیت ملی روسیه چند روز پیش در نشست سران سرویس‌های امنیتی و اطلاعاتی کشورهای مستقل مشترک‌المنافع گفت: «ایالات متحده هنگامی ‌که مقادیر فراوانی سلاح مدرن و تجهیزات نظامی در افغانستان برای طالبان رها کرد، در واقع در منطقه بمب ساعتی کار گذاشت.»

او افزود که در وضعیت کنونی افغانستان این سلاح‌ها به راحتی می‌تواند به دست داعش، القاعده یا سایر گروه‌ها بیافتند که چالشی جدی برای کشورهای مستقل مشترک‌المنافع است.

مقامات امریکایی هم در مورد این سلاح‌ها نگرانی دارند؛ اما بیش‌تر بیمناک اند که سلاح‌های امریکایی باقی‌مانده در افغانستان، در اختیار روسیه، چین و ایران قرار بگیرد؛ چیزی که ترامپ هم به آن اشاره کرده‌است.

باقی‌گذاشتن عمدی تسلیحات برای داعش و القاعده
آگاهان نظامی می‌گویند که امریکا بیش‌تر تسلیحات خود را هنگام خروج از افغانستان تخریب کرده‌است. عبدالواحد طاقت؛ آگاه نظامی می‌گوید، بیش‌تر تسلیحات امریکا تخریب شده‌؛ اما اگر سلاح‌هایی موجود باشد، بدون شک عمدا از سوی امریکا برای گروه‌های داعش و القاعده گذاشته شده‌است.

او بر این باور است که امریکا مخفیانه، مقداری از سلاح‌های پیشرفته را برای گروه‌های داعش و القاعده و دیگر گروه‌های فعال در مرز افغانستان باقی گذاشته‌است. به گفته او امریکا سلاح‌هایی را به گروه‌های تروریستی در افغانستان توزیع کرده و مقداری را نیز به پاکستان انتقال داده تا در صورت ضرورت بتواند به موقع در اختیار این گروه‌ها بگذارد.

او هدف اصلی امریکا از این کار را تلاش برای استفاده از این گروه‌ها برای نفوذ به کشورهای آسیای میانه، اروپای شرقی و بعد کشورهایی مثل چین، تایوان و روسیه عنوان می‌کند و می‌گوید که امریکا در پی آن است تا نفوذ و اثرگذاری خود در منطقه را بیش‌تر ساخته و خود را یکه‌تاز دنیا قلمداد کند.

هادی قریشی؛ دیگر آگاه نظامی اما می‌گوید، هرچند امریکا حین خروج از افغانستان مقدار زیادی از تسلیحات خود را تخریب کرد؛ اما مقدار زیادی از این سلاح‌ها نیز به کشورهای همسایه مثل پاکستان و ایران فروخته و یا داده شده‌است.

به گفته او، بیش‌تر سلاح‌هایی که پیش از این از سوی امریکا در دسترس نیروهای امنیتی و و دفاعی حکومت پیشین قرار گرفته‌بود، اکنون به دست طالبان است و این امکان وجود ندارد که این تسلیحات به دست گروه‌های داعش و القاعده بیافتد تا به یک خطر جدی برای امنیت افغانستان و منطقه تبدیل شود.

داعش لشکر امریکا
عبدالواحد طاقت؛ آگاه نظامی، از گروه‌های داعش و القاعده به عنوان لشکر امریکا یاد می‌کند و می‌گوید که امریکا از این گروه‌ها برای رسیدن به اهداف خود در منطقه استفاده می‌کند. همانطور که به گفته او، در گذشته از گروه‌های دیگر نیز در افغانستان استفاده کرده‌است.

آقای طاقت می‌افزاید، این‌که امریکا یک گروه تروریستی نه؛ بلکه گروه‌های مختلف تروریستی ایجاد کرده‌است، بیش‌تر به خاطر استفاده نظامی، اپراتیفی و استخباراتی این کشور از این گروه‌ها است. به گفته او، امریکا توسط کشورهایی مثل ایران و پاکستان تروریست‌ها را به گروه‌های مختلف تقسیم کرده تا بتواند در مواقع گوناگون از آن‌ها استفاده کند و حتی در مواردی یکی را در برابر دیگری برانگیزد.

آگاهان سیاسی نیز معتقد اند که امکان دارد امریکا و ناتو با ختم حضور فزیکی خود در افغانستان از گروه‌هایی مثل داعش و القاعده حمایت کنند تا در مواردی بتوانند از این گروه‌ها در جهت منافع‌شان استفاده کنند.

رضا مظفری؛ استاد دانشگاه می‌گوید که امریکا ضمن استفاده از این گروه‌ها برای اعمال فشار بر حکومت طالبان برای همسویی با اهداف این کشور در افغانستان، تلاش دارد با استفاده از گروه‌های تروریستی به کشورهای آسیای مرکزی نفوذ کند.

او تاکید می‌کند تا زمان نرسیدن امریکا به این هدف، جنگ و ناامنی در افغانستان ادامه خواهد داشت.

خطر امنیتی
کارشناسان، دسترسی گروه‌های داعش و القاعده به تسلیحات باقی‌مانده در افغانستان را یک خطر جدی برای امنیت کشور عنوان می‌کنند. هادی قریشی می‌گوید امکان ندارد طالبان آن‌قدر غفلت کند که این سلاح‌ها به دست گروه‌های دیگر بیافتد؛ اما دست‌های مخلتف داخلی و خارجی در این زمینه کار می‌کنند تا این سلاح‌ها به دست گروه‌های دیگر برسد.

او می‌افزاید در صورتی که این سلاح‌ها به دست گروه‌های دیگر بیافتد، این گروه‌ها جنگ‌های تازه را علیه حکومت طالبان و مردم آغاز خواهند کرد و افغانستان را در یک وضعیت دشوار قرار خواهند داد.

عبدالواحد طاقت نیز می‌گوید، حکومت طالبان نباید فرصت این را بدهد که تسلیحات باقی‌مانده به دست گروه‌های داعش و القاعده بیافتد تا به خطر جدی دیگری برای افغانستان تبدیل شود.

به گفته او، نیاز است طالبان، ابتدا مکان سلاح‌ها را مشخص کرده و بعد در یک عملیات گسترده آن سلاح‌ها را به دست بگیرند.

با تمام این موارد، با ختم حضور فزیکی امریکا و ناتو مساله حمایت و استفاده از گروه‌های مختلف تروریستی در افغانستان مطرح می‌شود. آگاهان می‌گویند، امریکا برای رسیدن به منافع خود از این گروه‌ها استفاده خواهد کردو در صورت درست‌بودن این برداشت به نظر می‌رسد که امکان قطع جنگ در کشور وجود ندارد و بازی قدرت‌ها در خاک افغانستان همچنان ادامه خواهد داشت.

مطالب مرتبط