بحران معاش معلمان؛ طالبان: معاشات به زودی توزیع میشود
شماری از آموزگاران، هفته گذشته (چهارشنبه، ۵ عقرب) در غرب کابل با برگزاری یک گردهمایی از طالبان خواستار پرداخت معاش خود و سایر کارمندان دولتی شده و هشدار داند که اگر به زودی معاش آنها پرداخت نشود، بحران انسانی رخ خواهد داد. این در حالی است که گفته میشود اخیرا یک معلم در کابل به دلیل فقر دست به خودکشی زده و یک ملازم مکتب در بدخشان بر اثر گرسنگی جان باختهاست.معلمان در قطعنامهای گفتهاند که با تسلط طالبان بر کشور، اقشار مختلف جامعه از جمله آموزگاران دچار بحران شدید مالی و اقتصادی شدهاند. به گفته آنها، خودکشی یک آموزگار در شهر کابل و جانباختن ملازم یک مکتب در بدخشان، زنگ خطر از وقوع فاجعه انسانی و مرگ تدریجی در سطح کشور است.
در قطعنامه آموزگاران تأکید شدهبود که در آستانه فرارسیدن زمستان، نیاز است معاش آموزگاران پرداخت شوند و در صورت پرداخت نشدن به موقع معاشات، امکان از هم پاشیدن خانوادهها و فاجعه انسانی وجود دارد.
«امارت اسلامی» اما میگوید که معاشات آموزگاران و بقیه کارمندان دولتی به زودی پرداخت خواهد شد.
مشکلات مالی معلمان
آموزگاران مکاتب دولتی از وضعیت دشوار اقتصادی خود ابراز نگرانی میکنند. آنها میگویند که در صورتی معاش معلمان به موقع پرداخت نشوند، ناگزیر اند برای پرکردن شکم فرزندانشان دست به کارهای شاقه بزنند.
رشید سرمد؛ یکی از آموزگاران مکاتب دولتی میگوید که هرچند معلمان با توجه به احساس مسئولیتی که در برابر دانشآموزان و فرزندان کشور دارند، تلاش میکنند با وجود مشکلات به کارشان ادامه دهند؛ اما به گفته او شرایط طوری است که اگر معاش آنها به موقع پرداخت نشود، نمیتوانند منتظر مردن پسرانشان از گرسنگی باشند؛ بلکه ناگزیر اند برای تامین غذای آنها دست به کار شوند.
او همچنین میگوید که پس از سقوط نظام و روی کار آمدن حکومت طالبان، بسیاری از مردم با مشکلات شدید مالی مواجه شدهاند؛ اما آموزگاران و خانوادههایشان با پرداختنشدن معاش با مشکلات جدی مالی مواجهاند. به گفته او، اگر این روند ادامه یابد، خطر فاجعه بشری میان آموزگاران و خانوادههای آنها وجود دارد.
اسدالله کریمی؛ آموزگار دیگر هم میگوید که زمانی که معاش دریافت میکرد به سختی زندگی خانوادهاش تامین میشد؛ اما با پرداختنشدن معاش دو ماه اخیر، او با مشکل جدی مواجه است و حتی توان خرید یک کیلو برنج را هم ندارد.
او نیز تاکید میکند که اگر معاش معلمان به موقع پرداخت نشود، بسیاری از معلمان و خانوادههای آنها در خطر مرگ بر اثر گرسنگی قرار خواهند گرفت.
مشکلات مکاتب خصوصی
عاطف ابراهیمی؛ معلم در یکی از مکاتب خصوصی نیز میگوید که در چند ماه اخیر بسیاری از معلمان روزهای دشواری را سپری کردهاند. به گفته او، مکاتب خصوصی بیشتر وابسته به پولی هستند که از شاگردان میگیرند؛ اما با افزایش بیکاری و فقر میان مردم بسیاری از خانوادهها توان پرداخت فیس فرزندانشان را ندارند.
ابراهیمی میافزاید که در مکاتب خصوصی نیز بسیاری از معلمان نتوانستهاند به دلیل مشکلات مالی مکاتب، معاش دریافت کنند.
عاطف ابراهیمی میگوید که با توجه به مشکلات مالی در چند ماه اخیر، شماری از مکاتب خصوصی در هماهنگی با معلمان تصمیم به کمکردن معاش معلمان و همینطور فیس شاگردان گرفتهاند. به گفته این آموزگار، این مکاتب تصمیم گرفتهاند برای ادامه فعالیت و جلوگیری از نیامدن شاگردان به مکاتب و همچنین از دستدادن آموزگاران حالتی را روی دست بگیرند تا تمام طرفهای دخیل بتوانند به کار و فعالیتشان ادامه دهند.
از ترک وظیفه تا خطر خودکشی
رشید سرمد میگوید که پس از آمدن طالبان، معاش ماه اسد آنها پرداخت شده؛ اما ماههای سنبله و میزان هنوز پرداخت نشده و مشخص هم نیست که چه زمانی پرداخت خواهد شد.
به گفته او اگر این روند ادامه یابد، امکان دارد بسیاری از معلمان وظایفشان را ترک کنند یا دست به خودکشی بزنند.
از دید این آموزگار، بسیاری از آموزگاران برای سالهای طولانی، عمرشان را صرف آموزش فرزندان مردم کردهاند اکنون بسیاری از آنها نمیتوانند خارج از مکتب کار کنند؛ اگرچه به گفته وی در بازار هم برای مردم کار نیست و میزان بیکاران به شکل بیپیشینهای افزایش یافتهاست.
پاسخ طالبان
سعید خوستی؛ سخنگوی وزارت امور داخله «امارت اسلامی» میگوید، معاش معلمان در آینده نزدیک توزیع خواهد شد.
آقای خوستی میافزاید که بودجه کافی برای پرداخت معاش آموزگاران وجود دارد و در حال حاضر کار روی جدول و لیست معلمان جریان دارد.
او تاکید کرد که تا چند روز آینده معاش آموزگاران پرداخت خواهد شد.
تعطیلی مکاتب و ترک تحصیل دانشآموزان
به گفته آموزگاران پس از سقوط نظام پیشین و آمدن طالبان، فعالیت شماری از مکاتب خصوصی به دلیل مشکلات مالی متوقف شده و تعدادی هم در خطر توقف فعالیت قرار دارند.
اسدالله کریمی میگوید که اگرچه با آمدن طالبان انگیزه کافی میان مردم باقی نمانده؛ اما چندین مکتب را سراغ دارد که به دلیل مشکلات مالی مردم و کمشدن دانشآموزان با مشکل مالی مواجه شده و بسته شدهاند.
این آموزگار میافزاید که از این میان چندین مکتب تمام وسایل به شمول کتابهای کتابخانهشان را حراج کرده و با قیمت ناچیز فروختهاند.
عاطف ابراهیمی نیز میگوید که رفتن شمار زیادی از خانوادهها و همچنین برنامه شماری دیگر برای خارجشدن از کشور، مشکلات زیادی را برای شاگردان و مکاتب به وجود آوردهاست. به گفته این آموزگار، بسیاری از شاگردان به دلیل اینکه خانوادههایشان تصمیم به ترک کشور گرفتهاند، ترک تحصیل کردهاند.
او میافزاید که شماری از دانشآموزانی که در مکاتب حضور مییابند هم به دلیل برنامه و تصمیم خانوادههایشان برای بیرون رفتن از کشور درست به درسهایشان نمیرسند.
به گفته این آموزگار، ظاهرا بسیاری از مکاتب خصوصی تلاش دارند تا به فعالیتشان ادامه دهند؛ اما از اینکه بسیاری از خانوادهها با مشکلات مالی بسیار جدی مواجه اند، امکان دارد آنها دیگر نتوانند فرزندانشان را به مکتب بفرستند و اینگونه روند آموزش مختل خواهد شد.
با این حال، آموزگاران مکاتب خصوصی میگویند نیاز است حکومت طالبان به وضعیت مکاتب و معلمان توجه کنند. آنها میگویند که در صورت عدم پرداخت به موقع معاشات آموزگاران، خانوادههایشان با مشکلات جدی مواجه میشوند.