هشدار دیده‌بان حقوق بشر درباره پیامدهای فروپاشی سیستم صحی افغانستان برای زنان

سازمان دیده‌بان حقوق بشر در گزارشی تازه گفته‌است که کمبود دارو در مراکز صحی افغانستان باعث می‌شود مردم به ویژه زنان و کودکان در ولایات مختلف جان بدهند. به گفته این سازمان فروپاشی نظام صحی به ویژه برای زنان زیان‌آور است.

در همین حال، سازمان جهانی غذا (WFP) نیز در تازه‌ترین گزارش خود گفته‌است که تقریبا نیمی از جمعیت افغانستان یعنی ۱۹٫۷ میلیون نفر، با گرسنگی حاد مواجه‌ اند.

مری الن مک‌گروتی؛ مدیر برنامه جهانی غذا برای افغانستان، گفته‌است که براساس معیارهای جهانی برای ناامنی غذا یا طبقه‌بندی مرحله یک‌پارچه غذایی، افغانستان با گرسنگی حاد روبه‌رو است.

او ابراز امیدواری کرده که با فرا‌رسیدن حاصلات گندم و افزایش کمک‌های بشردوستانه، این میزان گرسنگی تا ماه نوامبر سال جاری میلادی کاهش یابد.

مک‌گروتی گفته‌است که خشک‌سالی مداوم در کشور با بحران اقتصادی آن، بر سطوح بی‌سابقه‌ گرسنگی و رنج مردم افزوده و معیشت میلیون‌ها تن را در معرض تهدید قرار داده‌است.

مک‌گروتی تصریح کرده که در فصل کشت‌وکار «بسیاری از خانواده‌ها نمی‌توانستند بذر بخرند».

او افزوده‌است: «برنامه‌های سازمان جهانی غذا و دیگر آژانس‌های سازمان ملل، شرایطی برای سرمایه‌گذاری خصوصی ایجاد می‌کند که به مرور زمان مردم را از موقعیتی که دست به دهان زند‌گی می‌کنند، راحت کند.»

به گفته او در حال حاضر «روستایی، شهری، متوسط، طبقه کارگر یا فقیر همه در یک کشتی هستند».

هرچند برنامه جهانی غذا پیش‌بینی‌ کرده که در ماه‌های آینده اندکی از شمارافراد گرفتار ناامنی غذایی حاد کاسته شود؛ اما هشدار داده که مردم افغانستان همچنان به دریافت کمک‌های بشردوستانه، حمایت‌های معیشتی، پیدا کردن شغل و سرمایه‌گذاری درازمدت برای حل بحران کنونی نیازمند هستند.

پیش‌تر «سیگار» یا اداره بازرس ویژه امریکا برای افغانستان نیز گفته‌بود که ۹۰۰ هزار نفر در پی تسلط طالبان بر کشور، شغل خود را از دست داده و بیکار شده‌اند. وزارت کار و امور اجتماعی طالبان اما امریکا را مسئول همه این رویدادها عنوان کرده‌است.

مطالب مرتبط