مأموریت ندیم، بازگشت به ماقبل تاریخ

مأموریت او بازگرداندن افغانستان به ماقبل تاریخ است؛ جایی که نه از ترقی و تعالی خبری خواهد بود و نه از تلاش برای همراه‌ شدن با کاروان تمدن بشری؛ زیرا رفتن دختران به مکاتب و دانشگاه‌ها الگوی آموزش غربی است که زمینه‌ساز فساد و فحشا می‌شود، درجه علمی استادان دانشگاه‌ها را تعداد ماین‌هایی شکل می‌دهد که آن‌ها در جریان جنگ ۲۰ سال گذشته، کار گذاشته‌اند و اخذ امتحان از علما، بی‌احترامی به آنان به حساب می‌آید و هرگز نباید این اتفاق رخ دهد.

ندامحمد ندیم؛ سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان، امتحان گرفتن از اعضای طالبان برای تثبیت رتبه علمی آن‌ها را «بی‌احترامی به علما» خوانده و گفته که «درجه علمی» یک «مجاهد» باید از روی تعداد ماین‌‌هایی که گذاشته محاسبه شود.

او در هرات گفته‌است: «جوانانی که توانایی دارند و در این‌جا [افغانستان] وقت گذرانده‌اند، اگر بخواهند می‌توانند در امتحان شرکت کنند؛ اما هیچ راهی برای امتحان از علما و ریش‌سفیدان وجود ندارد. بر علاوه از مجاهدی که دستاربندی (عمامه‌گذاری) کرده و بعد فرمانده و یا ولسوال شد و ۲۰ سال را با مشقت گذراند و جهاد کرد. او البته عالم تمام مسائل نیست و شما به او می‌گویید امتحان بدهید، امتیاز او به تعداد ماین‌هایی که کار گذاشته خواهد بود.»

او چند روز پیش نیز آموزش دختران «به سبک غربی» را مخالف «اسلامیت و افغانیت» خوانده‌بود.

او اخیرا در سخنرانی دیگری درباره امان‌الله خان هم گفت: «امان‌الله خان چه کرد؟ به طرف غربی‌ها و کافرها رفت و این قاعده و فرمول را آورد که چرا زنان در خانه نشسته‌اند و به مکتب نمی‌روند.»

این اظهارات عمیقا هولناک، شدیدا جنون‌آمیز و بسیار هشداردهنده است و نشان می‌دهد که برنامه‌های واقعی طالبان برای امروز و آینده افغانستان چیست.

هرگز نمی‌توان این اظهار نظر را به یک فرد و تفکرات شخصی ندامحمد ندیم، نسبت داد؛ بلکه این طرز تفکر غالب بر همه سران و رهبران طالبان است و اصولا آقای ندیم صرفا به دلیل نمایندگی شایسته از همین طرز فکر است که به عنوان سرپرست وزارت تحصیلات عالی در دولت طالبان، منصوب شده‌است.

بنابراین، مأموریت او بازگرداندن افغانستان به ماقبل تاریخ است؛ جایی که نه از ترقی و تعالی خبری خواهد بود و نه از تلاش برای همراه‌ شدن با کاروان تمدن بشری؛ زیرا رفتن دختران به مکاتب و دانشگاه‌ها الگوی آموزش غربی است که زمینه‌ساز فساد و فحشا می‌شود، درجه علمی استادان دانشگاه‌ها را تعداد ماین‌هایی شکل می‌دهد که آن‌ها در جریان جنگ ۲۰ سال گذشته، کار گذاشته‌اند و اخذ امتحان از علما، بی‌احترامی به آنان به حساب می‌آید و هرگز نباید این اتفاق رخ دهد.

این دیدگاه‌های «شیخ‌الحدیث» طالبان است که بالاتر از ملا و مولوی، عالی‌ترین مقام‌ «علمی» در میان ملاهای سنتی و مکتب‌خانه‌ای محسوب می‌شود. بنابراین، اظهارات ندامحمد ندیم در حکم فتوای «شرعی» است و برای عموم کارگزاران زیردست او و دیگر ارکان دولت طالبان، واجب الاتباع می‌باشد.

در چنین شرایطی، آینده را از همین اکنون می‌توان دید. آینده همان دیروز است؛ دیروزی که از آن به عنوان «دستاوردهای ۲۰ ساله» یاد می‌شود نه؛ بلکه دیروز به مثابه ماقبل تاریخ؛ روزگاری که افغانستان هیچ نسبتی با ترقی و تمدن نداشت و به جای علم و دانایی، وحشت و بربریت بر آن حاکم بود.

طالبان نمایندگان همان جریان هستند و آمده‌اند تا افغانستان را به قهقهرایی بازگشت‌ناپذیر ببرند. نگاه تحقیرآمیز آنان به ذات زن، و تابوی غیرقابل تحمل تحصیل دختران به تنهایی، تمام منظومه فکری طالبان را توضیح می‌دهد و موضع‌گیری ترسناک سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان نیز جای هیچ تردید و ابهامی در این زمینه باقی نمی‌گذارد که مأموریت واقعی ندیم و دیگر همدستان او در رأس دولت طالبان، بازگرداندن کشور به ماقبل تاریخ است.

نکته مهمی که نباید از آن غفلت کرد این است که این چیزی است که پاکستان به طالبان، سپرده‌است. به بیان بهتر، همان‌گونه که عمران خان؛ نخست‌وزیر پیشین پاکستان در دفاع از ممنوعیت آموزش دختران توسط طالبان می‌گفت که این بخشی از «فرهنگ» و سنت مردم افغانستان است و جهان باید به آن احترام بگزارد، در حال حاضر و در آینده نیز رهبران طالبان از سوی اسلام‌آباد، ماموریت دارند تا به اندازه‌ای این‌ باور خرافی و انحرافی را تکرار و تجدید کنند که همه جهان بپذیرد که به واقع، آنچه از سوی طالبان، صورت می‌گیرد، فرهنگ سنتی مردم افغانستان است و نباید در برابر آن، مقاومت کرد.

با این‌ حال، هیچ انتظاری نمی‌توان از جامعه جهانی داشت. جهان طالبان را به قدرت رساند و امروز نیز با ارسال‌ بسته‌های پول نقد به ادامه حیات رژیم طالبان، کمک می‌کند؛ بنابراین، تحولی اگر قرار است صورت بگیرد باید در داخل کشور شکل بگیرد و در این میان، زنان و دختران، دانشجویان و دانشگاهیان، روزنامه‌نگاران مستقل و دیگر اصحاب خرد و اندیشه باید در برابر این موج ویرانگر توحش و جنون بایستند و اجازه ندهند که عناصر منحط و تاریک‌اندیش و افراط‌گرا و مزدوری مانند ندامحمد ندیم، سرنوشت آنان را تعیین کنند و درباره چشم‌انداز توسعه علمی کشور به گونه‌ای تصمیم بگیرند که پاکستان و دیگر دشمنان شناخته‌شده این بوم و بر اراده می‌کنند.

مطالب مرتبط