آتش زدن قرآن در سویدن خشم کشورهای اسلامی را برانگیخت
سیاستمدار حزب راست افراطی در جریان تظاهراتی در سویدن قرآن را آتش زد و این کار خشم ایران، ترکیه و پاکستان را برانگیخته و مقامات این کشورها این اقدام را شدیدا محکوم کردهاند.
بهدنبال آتشزدن یک جلد قرآن در جریان اعتراضها در مقابل سفارت ترکیه در سویدن، تهران، استانبول و اسلامآباد با انتشار بیانیههایی این اقدام را نکوهش کردهاند.
این اقدام تنشهای ترکیه با سویدن را به شدت افزایش داده است.
وزارت خارجه ترکیه، سفیر سویدن در انقره را فراخوانده و اعتراض شدید خود به عدم واکنش مقامهای این کشور در خصوص آتشزدن قرآنکریم در برابر سفارتش در استکهلم را اعلام کرد. دولت ترکیه همچنین جلسهای را که قرار بود با وزیر دفاع این کشور برگزار شود لغو کرده است.
ترکیه گفته است دیگر جلسه با وزیر دفاع سویدن «معنای خود را از دست داده است.»
قرار بود در این جلسه درباره حمایت ترکیه از عضویت سویدن در ناتو بحث شود.
اما سویدن ابراز امیدواری کرده که گفتگوها دوباره آغاز شوند.
در همین حال، ناصر کنعانی؛ سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز این کار را شدیدا محکوم کرده و گفته که «متأسفانه برخی کشورهای اروپایی همچون گذشته به بهانه واهی حمایت از آزادی بیان، دست عناصر افراطگرا و تندرو را در مسیر نفرت پراکنی علیه مقدسات و ارزشهای اسلامی باز میگذارند و علیرغم شعارهای زیبای حقوق بشری، اسلامستیزی و اسلامهراسی را در جوامع خود نهادینه میکنند.»
او افزوده که «تکرار هتک حرمت به کتاب آسمانی یکونیم میلیارد مسلمان، مصداق بارزی از نفرتپراکنی و ترویج خشونت علیه تمام مسلمانان است و اینگونه اقدامهای هیچ نسبتی با آزادی بیان و عقیده ندارد.»
این اقدام در زمانی انجام شده که سویدن برای ورود به ائتلاف نظامی ناتو به حمایت ترکیه نیاز دارد.
بربنیاد گزارشها، اعتراضکنندگان در استکهلم در کنار آتشزدن قرآن، مجسمه رجبطیب اردوغان؛ رییس جمهوری ترکیه را نیز در چراغ برق آویزان کردند.
دولت سویدن این اقدام را تلاشی برای خرابکاری در روند عضویت سویدن در ناتو خوانده است.
توبیاس بیلستروم؛ وزیر خارجه سویدن آتشزدن قرآن در جریان تظاهرات را وحشتناک خوانده است.
او با نشر توییتی گفته که «سویدن آزادی بیان گستردهای دارد؛ اما این بدان معنا نیست که دولت سویدن یا من از نظرات بیان شده در تظاهرات حمایت میکنیم.»
ترکیه با انتشار بیانیهای گفته است تصمیم دولت سویدن برای اجازه دادن به تظاهرات کاملا غیرقابل قبول است.
مولود چاووش اوغلو؛ وزیر خارجه ترکیه، خشم خود را از ناتوانی مقامات سویدن در ممنوعیت تظاهرات ابراز کرده و گفته که «این یک اقدام نژادپرستانه است و آزادی بیان نیست.»
سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه نیز با نشر توییتی گفته که «حمله به ارزشهای مقدس آزادی نیست؛ بلکه بربریت مدرن است.»
از سوی دیگر، پاکستان نیز با انتشار بیانیهای سوزاندن قرآن در سویدن را به شدت محکوم کرد.
در بیانیهای که از سوی وزارت خارجه پاکستان منتشر شده، آمده است که این «اقدام اسلامهراسانه بیمعنی و تحریکآمیز» به حساسیتهای مذهبی بیش از ۱.۵ میلیارد مسلمان در سراسر جهان آسیب میزند.