رییس مدرسه حقانیه پاکستان درباره ممنوعیت آموزش دختران: طالبان از جهان، عصبانی اند
پس از اینکه عربستان سعودی از مدرسه حقانیه پاکستان خواست تا در مورد تحصیل دختران افغانستان با رهبران طالبان صحبت کند، مولانا حامدالحق حقانی؛ رییس مدرسه حقانیه در ایالات خیبر پشتونخواه و رییس جمعیت علمای اسلام پاکستان گفت که طالبان از روی عصبانیت با جهان، به دختران اجازه کار و تحصیل نمیدهند. مدرسه حقانیه، خاستگاه اصلی طالبان محسوب میشود.
مولانا حامدالحق؛ رییس مدرسه حقانیه در آکورا ختک ایالت خیبر پختونخواه و رییس جمعیت علمای اسلام پاکستان، در مصاحبهاش با بیبیسی گفت که مقامهای بلندپایه عربستان سعودی با او تماس گرفتهاند تا در مورد تحصیل دختران با طالبان صحبت کند؛ اما آقای حقانی میگوید که طالبان از روی عصبانیت با جهان به دختران اجازه تحصیل و کار نمیدهند.
این در حالی است که شماری از رهبران طالبان از مدرسه حقانیه فارغ شده اند.
اخیرا سازمان همکاری اسلامی، شیخ ازهر و بسیاری از کشورهای اسلامی از جمله عربستان سعودی و قطر از طالبان خواستند که مانع آموزش و کار دختران و زنان نشوند.
این روحانی تندرو پاکستانی همچنین به بیبیسی گفته که «مقامهای عالیرتبه عربستان سعودی با من تماس گرفته اند، همچنین سازمان همکاری اسلامی و جماعت فقه اسلامی و علما و مفتیان افغانستان نیز تماس گرفتهاند که شما و علمای دیگر بنشینید و در مورد حجاب و تحصیل با آنها صحبت کنید، من این پیام را مرتباً از طریق پیامرسانها و نمایندگان برای حکام و مقامات [طالبان] افغانستان ارسال کردهام و تلفونی با آنها تماس گرفته ام.»
او افزوده که تحصیل دختران در اسلام منعی ندارد و طالبان افغانستان باید در تمام مقاطع به دختران اجازه تحصیل بدهند.
مولانا حامدالحق در پاسخ به این سوال بیبیسی که اگر شریعت اسلامی اجازه تحصیل برای دختران را میدهد، چرا طالبان برای تحصیل دختران محدودیت ایجاد کردهاند، گفت که «من فکر میکنم سیاست اسلامی امارت [طالبان] در این زمان این است که دنیا با ما همکاری نمیکند، دست دوستی دراز نمیکند، کشورهای اروپایی و کشورهای عربی روابط تجاری و غیره را با ایالات متحده حفظ میکنند، بنابراین در حال حاضر کسی به امارت اسلامی افغانستان همکاری نمیکند، بنابراین فکر میکنم آنها این کار را از روی عصبانیت کردند.»
او میگوید: پدرش مولانا سمیع الحق نیز در آخرین روزهای دوره نخست حکومت طالبان با ملا محمد عمر؛ رهبر و موسس طالبان در مورد تحصیل دختران گفتگو کرده بود و در سال ۲۰۰۱ در جریان تخریب بودای بامیان از او خواست تا این مجمسههای تاریخی را نابود نکند.
در سال ۱۹۴۷، یک عالم مذهبی محلی، مولانا عبدالحق، مدرسه حقانیه را در آکورا ختک خیبر پختونخوا تأسیس کرد.
از سال ۱۹۸۸، این مدرسه به ریاست مولانا سمیع الحق، حوزه علمیه معتبر در میان مجاهدین افغان ضد شوروی بود.
مولانا سمیع الحق همچنین ریاست جمعیت علمای اسلام، یک حزب مذهبی پاکستان را بر عهده داشت.
او در سال ۲۰۱۸ در حمله با کارد توسط افراد ناشناس کشته شد. او از حامیان سرسخت طالبان افغانستان بود و بسیاری از رهبران طالبان در این مدرسه تحصیل کردهاند.
اخوان المسلمین، سلفیها و دیگر ایدئولوژیهای اسلامی در منطقه، مدرسه حقانیه را مهمترین مرکز پیروان مکتب فکری «دیوبندی» میدانند.
بسیاری از رهبران بلندپایه طالبان نیز فارغ التحصیل همین مدرسه حقانی هستند، در این رابطه مولانا حامدالحق میگوید که طالبان دوستان سیاسی او نیستند؛ بلکه شاگردان او هستند.
در سال ۲۰۲۰، مولانا حامدالحق در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که جانش به دلیل حمایت از جنگ طالبان مسلح در افغانستان در معرض تهدید قرار گرفته است.
طالبان در اظهارات رییس دارالعلوم حقانیه که میگوید طالبان از موضوع تحصیل دختران به عنوان فشار بر غرب استفاده میکنند و در شرع اسلام منعی برای تحصیل دختران وجود ندارد، پاسخی ندادهاند.
این در حالی است که در ۲۰ دسامبر سال گذشته، دولت طالبان تحصیلات دانشگاهی دختران را در سراسر کشور به حالت تعلیق درآورد. پیش از آن دختران اجازه تحصیل در مکتب را نداشتند.
جامعه جهانی به شمول کشورهای اسلامی همواره در تلاش است تا طالبان این تصمیمشان را لغو کنند.
اگرچه برخی از رهبران طالبان ابراز امیدواری کرده اند که تحصیل دختران مورد توجه قرار گیرد؛ اما هیچ تغییر رسمی در تصمیم برای حذف دختران از تحصیل ایجاد نشده است.