سفر «بیش از ۸۰۰ خبرنگار خارجی» به افغانستان
طالبان میگویند که دستکم ۸۰۰ خبرنگار خارجی برای پوشش ریدادها به افغانستان سفر کردهاند.
هدایتالله هدایت؛ رییس اداره دسترسی به اطلاعات طالبان، امروز دوشنبه، ۲۴ دلو، به مناسب روز جهانی رادیو گفت که در حال حاضر بیش از ۳۶۷ رسانه بهشمول ۲۰۰ رادیو و ۱۴ رسانه خارجی در افغانستان در حال فعالیت اند.
او همچنین گفت که تاکنون بیش از ۸۰۰ خبرنگار خارجی برای «انعکاس واقعیتها» به افغانستان آمدهاند.
آقای هدایت افزوده که «رهبری ما برای این تعداد خبرنگار زمینه بهتری را مساعد ساخته و امنیتشان را تأمین کرده است.
آقای هدایت بر اهمیت رسانه در «چارچوب شریعت» تأکید کرده و گفته است که حکومت طالبان با در نظر داشت ارزشهای «اسلامی و ملی» متعهد به آزادی بیان و حمایت کامل از رسانههای در کشور است.
او دلیل بستهشدن بیشتر رسانهها در افغانستان را مشکلات اقتصادی عنوان کرده است.
این در حالی است که روز گذشته، ذبیحالله مجاهد؛ سخنگوی طالبان، در نشست علمی استادان دانشگاهها گفت که به رسانههایی که «صرفا خبرهای منفی را نشر میکنند» اجازه فعالیت نمیدهند.
آقای مجاهد که در نشست علمی استادان دانشگاههای کابل صحبت کرد و همچنین گفت که «برخی از نشرات که از بیرون از کشور علیه امارت میشود تمامش منفی است…مثبتها و دستاوردها را انعکاس نمیدهند، این مطبوعات دشمن است و امارت اسلامی به چنین مطبوعاتی اجازه فعالیت نمیدهد».
او مدعی شد که این رسانهها «به خاطر منافع استخباراتی [خارجی] به کار گماشته شدهاند».
آقای مجاهد اما توضیح نداد که منظورش از «خبرهای منفی» دقیقا چیست؛ اما به نظر میرسد منظور او گزارشهای انتقادی باشد که خبرنگاران آن را بخشی از کار خود میدانند.
این در حالی است که پس از روی کارآمدن طالبان دهها رسانه تعطیل شدهاند و صدها تن از کارکنان رسانهای نیز بیکار شده و شماری کشور را ترک کردهاند. اداره استخبارات طالبان به طور مرتب، خبرنگاران محلی و حتی رسانههای بینالمللی را بازداشت کرده است.
سخنگوی طالبان تاکید کرد که فعالیت رسانهها باید در «چارچوب اصول اسلام، منافع ملی و وحدت ملی» باشد.
او از رسانهها خواست که نظام طالبان را «تقویت» کنند.
آقای مجاهد افزود که «ما مکلف هستیم که نظام را تقویت کنیم و پایههایش را استوار بسازیم و همراهش همکار باشیم».
در همین حال، دو روز پیش، مرکز خبرنگاران افغانستان گفت دو ماه بعد از قطع نشرات رادیو آزادی و صدای آمریکا روی موج افام، دسترسی به سایتهای این دو رسانه نیز در افغانستان نیز «محدود» شده است. طالبان رسما در این مورد اظهارنظری نکرده است.