والی طالبان در بامیان از تخریب مجسمههای بودا دفاع کرد
عبدالله سرحدی؛ والی طالبان در بامیان از تخریب مجسمههای بودا در این ولایت توسط افراد این گروه در دوره اول حاکمیت آن ستایش کرده و گفته که تخریب مجسمههای بودا تصمیم خوبی بود.
عبدالله سرحدی؛ والی طالبان در بامیان در عین حال به روزنامه واشنگتن پست گفته که متعهد به حفظ میراث فرهنگی افغانستان است؛ اما گردشگران باید به سمت مکانهای دیدنی دیگر هدایت شوند.
او نابودی مجسمههای بودا به دستور ملا عمر در سال ۲۰۰۱ را «تصمیم خوب» خوانده است.
آقای سرحدی به روزنامه واشنگتن پست گفته: «ما مسلمان هستیم و باید خواستههای خدا را به جا آوریم.»
برخلاف والی طالبان، سربازان جوان این گروه در بامیان اما به واشنگتن پست گفتهاند که بودای بامیان حایز اهمیت تاریخی است و میتواند منبع درآمد از طریق گردشگری باشد.
در همین حال، یکی از بازدیدکنندگان به واشنگتن پست گفته است: «طالبان ذهنیت ۵۰۰ سال قبل را دارند. آنها از نظر ذهنی قادر به استفاده از این مکان نیستند.»
یکی دیگر از بازدیدکنندگان گفته است که نمیتوان به طالبان در حفظ آثار باستانی بامیان اعتماد کرد.
او گفته : «آنها [طالبان] در تخریب چیزها حرفهای هستند و نه در بازسازی آنها.»
این در حالی است که طالبان در دور اول حاکمیت خود در ماه مارچ ۲۰۰۱، پس از ورود به بامیان، مجسمههای بودا را به فتوای ملا محمد عمر، رهبر وقت طالبان با انفجار بمب تخریب کردند.
عبدالله سرحدی؛ والی کنونی طالبان در بامیان در زمان انفجار مجسمههای بودا فرمانده نظامی طالبان در این ولایت بود.
پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان، افراد این گروه در اطراف رواقهای خالی بودا به گونه غیرقانونی و علیرغم هشدار سازمان فرهنگی یونسکو، حفاری را آغاز کردند.
والی طالبان در بامیان تایید کرده بود که در اطراف بودا حفاری انجام شده است.
هرچند طالبان سعی میکنند در این دوره از حاکمیتشان چهره انعطافپذیرتری از خود در رابطه به آثار باستانی دوره قبل از اسلام نشان دهند؛ اما سازمانهای فعال در عرصه حفظ و نگهداری این آثار اعتماد زیادی به رفتار غیرقابل پیشبینی این گروه ندارند. با وجود دعوت طالبان از این سازمانها برای همکاری در حفظ و نگهداری آثار باستانی افغانستان، بسیاری از آنها در اعتراض به سیاست طالبان در قبال زنان، بازگشت به افغانستان را غیراخلاقی میدانند.
یونسکو، به عنوان مثال، از افتتاح یک مرکز فرهنگی و موزیم که قبل از برگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱ در بامیان ساخته شده به دلیل «سیاسی» امتناع ورزیده است.
این سازمان گفته است که هرچند آثار باستانی در این مرکز امن به نظر میرسد؛ اما از حفاریهای غیرقانونی در بامیان «عمیقا نگران» است.
فیلیپ مارکیز که ریاست یک هیات باستانشناسی فرانسوی متمرکز بر افغانستان را بر عهده دارد، به واشنگتن پست گفته است که بیشتر نگران سایر مکانهای کمتر معروف در افغانستان است.
او گفته است که با بررسی تصاویر ماهوارهای از شمال افغانستان، نشانههایی از حفاریهای بزرگ را مشاهده کرده است. او گفته است که افغانها ممکن است به دلیل وضعیت بد اقتصادی در تلاش برای فروش آثار باستانی باشند.