تلاش دنمارک و سویدن برای ممنوعیت سوزاندن «کتابهای مقدس»
دولت دنمارک اعلام کرده که ممنوعیت سوزاندن «کتابهای مقدس مذهبی» را بررسی میکند، در همین حال، نخستوزیر سویدن نیز از طرحی مشابه خبر داده است.
بربنیاد گزارشها، دولت دنمارک در حال بررسی ممنوعیت سوزاندن کتابهای مقدس مذهبی «به دلیل نگرانیهای امنیتی و دیپلماتیک» است.
این در حالی است که هفته گذشته یک گروه دستراستی افراطی دنمارکی ویدئویی از سوزاندن قرآن بیرون از سفارت عراق در کپنهاک، پایتخت دنمارک منتشر کرده بود.
پولیس دنمارک تایید کرد که یک کتاب سوزانده شده است؛ اما نگفته که آیا این کتاب قرآن است یا خیر.
وزیر دفاع دنمارک گفته که «اگرچه دفاع از آزادی بیان حیاتی است؛ اما اینگونه اعتراضات به نفع افراطیان است و تهدید امنیتی محسوب میشود.»
بر این اساس دولت دنمارک به دنبال راههای حقوقی برای «دخالت در برخی از موارد اینچنینی است، از جمله در مواردی که اعتراضات در برابر سفارتخانه کشورهای خارجی برگزار میشود.»
در همین حال، نخست وزیر سویدن نیز گفته است طرحی مشابه در کشورش با این هدف در جریان است.
هر دو کشور اسکاندویناوی، اخیرا بعد از چند مورد اعتراض همراه با به آتش کشیدن قرآن، کتاب مقدس مسلمانان، تحت فشارهای دیپلماتیک از سوی برخی کشورهای مسلمان قرار گرفتهاند.
وزارت خارجه دنمارک در بیانیهای گفته که «در حال بررسی امکان دخالت در برخی از این اعتراضات است که در جریان آنها کشورها، فرهنگها و مذاهب دیگر هدف توهین قرار میگیرند».
به گفته این وزارتخانه این اعتراضات «تبعات منفی قابل توجهی از جمله نگرانیهای امنیتی برای دنمارک به دنبال داشته است.»
در همین حال، دولت دنمارک تاکید کرده است که آزادی بیان یک ارزش بنیادین است و هرگونه تغییر در این زمینه در چارچوب آزادیهای به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی خواهد بود و به شیوهای انجام خواهد شد که گستره شمول آزادی بیان در دنمارک تغییر نکند.
در این بیانیه در عین حال دولت دنمارک به تاثیر این اعتراضات جنجالبرانگیز بر اعتبار بینالمللی این کشور تاکید کرده و موضع قبلی خود را مبنی بر محکومیت سوزاندن کتابهای مذهبی تکرار کرده است.
در این بیانیه آمده که سطح این اعتراضات در دنمارک باعث شده این کشور در بسیاری نقاط جهان به عنوان «تسهیلکننده توهین و تحقیر فرهنگها، مذاهب و سنن کشورهای دیگر شناخته شود.»
در بیانیهای مجزا، اولف کریسترسون؛ نخست وزیر سویدن گفته است روندی مشابه در استکهلم آغاز شده و این کشور در این زمینه با دولت دنمارک در تماس است: «ما نیز بررسی شرایط حقوقی را آغاز کردیم تا تدابیری را برای تقویت امنیت ملی و امنیت سویدنیها در این کشور و سایر نقاط جهان اتخاذ کنیم.»
همزمان با عید قربان در روز ۲۸جون سال جاری، فردی که گفته میشود عراقی است، صفحاتی از قرآن را پاره کرد و صفحاتی از آن را در آتش سوزاند.
نزدیک به ۲۰۰ نفر برای تماشا و از جمله عدهای برای اعتراض به آتشزدن قرآن جمع شده بودند.
پولیس سویدن پیشتر با درخواست سوزاندن قرآن مخالفت کرده بود؛ اما در نهایت دادگاه به دلیل «آزادی بیان» اجازه انجام آن را صادر کرد.
هفته گذشته نیز یک مرد دیگر مجوز آتش زدن قرآن را در سویدن دریافت کرده بود که در پی آن با حمله معترضان به سفارت این کشور در بغداد، دولت سویدن کارکنان سفارتخانه خود را تخلیه کرد.