۲۰۲۳ مرگبارترین سال برای خبرنگاران است

مرکز آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (UNESCO) در ارزیابی سالانه خود در مورد روزنامه‌نگاران، سال جاری میلادی را مرگبارترین سال برای خبرنگاران در کشورهای درگیر جنگ اعلام کرده است که طی آن ده‌ها خبرنگار کشته شده‌اند.

مرکز آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (UNESCO) امروز چهارشنبه، ۲۹ قوس، در ارزیابی سالانه خود در مورد روزنامه‌نگاران، ۲۰۲۳ را مرگبارترین سال برای خبرنگاران خواند.

در همین حال، سازمان ملل متحد در بیانیه‌ای به نقل از یونسکو گفته که شمار خبرنگاران کشته شده در مناطق جنگی در مقایسه با سه سال گذشته حدود دوبرابر افزایش یافته است.

بربنیاد یافته‌های این نهاد، تنها در سه ماه اخیر سال جاری، ۲۷ روزنامه‌نگار در مناطق جنگی کشته شده‌اند.

این در حالی است که تنها در جنگ اسراییل علیه غزه که بیش از دو ماه طول کشیده ۸۳ خبرنگار و فعال رسانه‌ای کشته شده‌اند.

آدری آزولای؛ مدیرکل یونسکو در این مورد گفته: «من به همه‌ این متخصصان رسانه‌ای ادای احترام می‌کنم و دوباره فراخوان خود را از همه ذی‌نفعان برای بسیج ابزارهای لازم برای تضمین حمایت از خبرنگاران به‌عنوان غیرنظامی، همانطور که در قوانین بین‌المللی تصریح شده است، تکرار می‌کنم.»

طبق این ارزیابی، شمار زیادی از این خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای طی سه ماه اخیر در پی جنگ اسراییل و حماس در غزه کشته شده‌اند.

از ۷ اکتوبر به این‌سو ۱۹ مورد قتل خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای در فلسطین، سه مورد در لبنان و دو مورد در اسراییل به ثبت رسیده است.

منابع فلسطینی این آمار را ۸۳ مورد می‌دانند.

در این مدت افغانستان، کامرون، سوریه و اوکراین نیز هر کدام گواه دست‌کم قتل دو خبرنگار و کارمند رسانه‌ای بوده‌اند.

شمار روزنامه‌نگاران کشته شده در سال گذشته ۲۸ تن و در ۲۰۲۱ هم ۲۰ تن اعلام شده است.

در همین حال، در جریان سال جاری تهدیدات دیگر علیه خبرنگاران از جمله حملات فیزیکی، بازداشت، مصادره تجهیزات یا ممنوعیت دسترسی به سایت‌های گزارش دهی صورت گرفت.

براساس این ارزیابی، شماری از خبرنگاران به‌دلیل تهدیدات امنیتی مجبور به ترک وظیفه شده و در مواردی هم به کشورهای دیگر پناه برده‌اند.

این در حالی است که کمیته حفاظت از خبرنگاران حدود ۴۰ روز پیش آمار خبرنگاران کشته شده در غزه را ۴۰ تن اعلام کرده بود که با احتساب خبرنگارانی که خارج از زمان ماموریت خبری کشته شده‌اند به بیش از ۸۰ نفر بالغ می‌شود.

در افغانستان نیز بازداشت خبرنگاران از سوی طالبان ادامه دارد و در حال حاضر دست‌کم سه خبرنگار در زندان‌های طالبان به سر می‌برند.

مطالب مرتبط