تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟
از نظر رژيم اسراییل، توپ در زمین ایران است و ایرانیها مجبور اند که یا به این حمله خونین که از نظر حقوق بینالملل، تجاوز مستقیم به خاک ایران قلمداد میشود، پاسخ دهند و یا به راکتپرانیهای پراکنده گروههای متحد خود موسوم به «محور مقاومت» بسنده کنند و با پذیرش هزینههای سیاسی ضعف در برابر قدرتنمایی رژيم اسراییل، تصمیم خردمندانهای بگیرند و به دام جنگافروزی عمدی اسراییل نیفتند.
جو بایدن؛ رئیس جمهور تمریکا و بنیامین نتانیاهو؛ نخستوزیر رژيم اسراییل، برای اولین بار پس از حمله مرگبار به کاروان امدادگران در غزه تلفونی صحبت کردند و بایدن به نتانیاهو اطمینان داده که امریکا در برابر تهدیدهای احتمالی از طرف ایران از رژيم اسراییل حمایت میکند.
به دنبال حمله مرگبار به کنسولگری ایران در دمشق، مقامهای ایرانی هشدار دادهاند که این حمله را تلافی خواهند کرد.
آیت الله سید علی خامنهای؛ رهبر ایران گفته که سران رژيم اسراییل را از این کار «پشیمان خواهیم کرد».
بنیامین نتانیاهو روز پنجشنبه در آغاز یک جلسه کابینهاش گفت ایران سالها به طور مستقیم و غیرمستقیم علیه اسراییل اقدام کرده؛ «بنابراین اسراییل اکنون هم به طور تدافعی و هم تهاجمی علیه ایران و گروههای نیابتیاش اقدام میکند.»
همزمان، رسانههای اسراییلی گزارش دادهاند که سفارتخانههای این رژيم در سراسر جهان با سطح هشدار بالا در آمادهباش هستند و از برخی سفرای اسراییل خواسته شده که در برنامههای عمومی شرکت نکنند.
تماس تلفونی بایدن و نتانیاهو در اوج بحران رابطه میان دو شریک راهبردی اتفاق افتاد؛ زمانی که کشتار بیرحمانه ۷ امدادگر غربی و استرالیایی عضو سازمان امدادی «آشپزخانه مرکزی جهانی» در شمال غزه، خشم امریکا را هم برانگیخت و این کشور، هشدارهای خود علیه نسلکشی بیرویه رژيم اسراییل در غزه را به میزان ملموسی تشدید کرد.
انتظار میرفت که این تنش، روابط دوطرف را به طور بیسابقه و بازگشتناپذیری تیره و تنشآمیز و سرد سازد؛ اما استراتژيستهای امنیتی رژيم تلآویو دست به یک اقدام خطرناک اما حسابشده تازه زدند و آن، بمباران بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق بود.
اسراییل قطعا میدانست که این اقدام به اندازهای شنیع و ناقض قوانین صریح بینالمللی در زمینه مصونیت اماکن دیپلماتیک است که به سرعت، واکنشبرانگیز خواهد شد و سیل محکومیتهای جهانی را در پی خواهد داشت؛ اما دستکم از یک نکته اطمینان داشت و آن اینکه تنها راه باقیمانده برای حفظ امریکا در جریان جنگ جاری در خاورمیانه، تغییر جغرافیای جنگ است.
حالا ایرانیها تهدید کردهاند که انتقام میگیرند، پاسخ میدهند و رهبران اسراییل را پشیمان میکنند. این موارد در مواضع رهبران تراز اول سیاسی و امنیتی ایران طی چند روز اخیر، بارها تکرار شده و مورد تاکید قرار گرفته است.
در این میان، اگرچه برخی تحلیلگران ایرانی هشدار دادهاند که هرگونه پاسخ مستقیم به حمله دمشق از سوی ایران، به نفع اسراییل خواهد بود؛ زیرا این یکی از اهدافی است که اسراییل در حمله به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق، مد نظر داشته است تا به این ترتیب، رژيم تلآویو به جهان اعلام کند که از طرف ایران، مورد حمله قرار گرفته و متحدان امریکایی و اروپاییاش را برای مشارکت مستقیم در یک جنگ مهیب و مرگبار فرابخواند، از فشار شدید بینالمللی به دلیل نسلکشی آشکار در غزه، خلاص خواهد شد و با گریختن از شکست شش ماه جنگ بیثمر و بسیار خونبار در غزه، خاورمیانه را درگیر جنگی تمامعیار با مشارکت طرفهای بیشتر خواهد کرد.
با این وجود، هیچ شکی وجود ندارد که از نظر رژيم اسراییل، توپ در زمین ایران است و ایرانیها مجبور اند که یا به این حمله خونین که از نظر حقوق بینالملل، تجاوز مستقیم به خاک ایران قلمداد میشود، پاسخ دهند و یا به راکتپرانیهای پراکنده گروههای متحد خود موسوم به «محور مقاومت» بسنده کنند و با پذیرش هزینههای سیاسی ضعف در برابر قدرتنمایی رژيم اسراییل، تصمیم خردمندانهای بگیرند و به دام جنگافروزی عمدی اسراییل نیفتند.
در هر دو صورت، تصور میشود که نتانیاهو هوشمندانه عمل کرد؛ زیرا توانست امریکا را به حمایت از این رژيم در بدترین وضعیت امنیتی و سیاسی آن که با خطر انزوای جهانی و سیل نفرت و انزجار بینالمللی روبهرو است برانگیزد و با مکالمه تلفونی با بایدن، او را مجبور به تجدید تعهد تاریخی امریکا در حمایت از اسراییل کند.
علیرغم این پیروزی که ممکن است مقطعی و موقتی باشد، هراس و وحشت اسراییل از حمله تلافیجویانه ایران اما نشان میدهد که رژیم تلآویو به خوبی از منابع قدرت ایران، آگاه است و از ابزارهای بسیار متنوعی که ایران برای انتقام گرفتن در اختیار دارد، عمیقا میترسد.
از سوی دیگر، امریکا هم تصریح کردهاست که کشتار جاری در غزه باید متوقف شود و جریان امدادرسانی بدون مانع، گسترش یابد در غیر ان، نسبت به رویکرد خود در حمایت و مشارکت در این جنگ جنایتکارانه، تجدید نظر خواهد کرد.
بیتوجه به اینکه این هشدار تا چه اندازه، جدی و چقدر، دروغین و ریاکارانه است، نفس ابراز آن، فشارها بر رژيم تلآویو و شخص نتانیاهو را حفظ میکند و هزینههای سیاسی این رژيم در صورت ادامه نسلکشی در غزه و ممانعت از امدادرسانی به منظور قحطیدادن به غیرنظامیان و کشتار زنان و کودکان، ویرانی شفاخانهها و نابودی زیرساختهای انسانی و بشردوستانه را بالا میبرد.