ثبت ۷۳ مورد تهدید و ۶۴ مورد بازداشت خبرنگاران افغانستان در یک سال
همزمان با روز جهانی مطبوعات، مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرده که طی یک سال اخیر ۷۳ مورد تهدید و ۶۴ مورد بازداشت خبرنگاران را ثبت کرده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان، امروز پنجشنبه، ۱۳ ثور اعلام کرده که طالبان رسانهها و خبرنگارانی را که دستورات این گروه را نادیده گرفتهاند، تهدید و یا زندانی کردهاند.
این نهاد همچنین گفته که از ماه می ۲۰۲۳ تا می ۲۰۲۴، دستکم ۱۳۶ مورد نقض آزادی رسانهها و خبرنگاران را ثبت کرده است.
طبق آماری که مرکز خبرنگاران افغانستان ارائه کرده، نقض آزادی رسانهها و خبرنگاران در این بازه زمانی، شامل ۷۲ مورد تهدید و ۶۴ رویداد بازداشت خبرنگاران است.
مرکز خبرنگاران افغانستان در آستانه روز جهانی آزادی مطبوعات در گزارشی گفته که میزان محدودیتهای طالبان بر رسانهها، نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش هم داشته است.
این نهاد در گزارش خود گفته: علاوه بر اداره استخبارات طالبان، وزارت امر به معروف و نهی از منکر این گروه هم خبرنگاران را احضار و بازجویی میکند و حکم بازداشت آنان را میدهد.
مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید در این شرایط، نقش کمیسیون رسیدگی به شکایات و تخلفات رسانهای به حاشیه رفته و «این کمیسیون به ابزاری برای پیشبرد روند سیاست سرکوب رسانهها تبدیل شده است.»
در بخشی دیگر از گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان آمده است که مقامهای طالبان به ندرت با رسانهها مصاحبه میکنند.
این نهاد میگوید که سخنگویان رسمی طالبان هم «به سادگی و به راحتی از پاسخگویی به سوالهای جدی و عمیق خودداری میکنند.»
بررسیهای مرکز خبرنگاران افغانستان نشان میدهد که برای پوشش رویدادهای رسمی در افغانستان به رادیو و تلویزیون ملی و یا خبرگزاری دولتی باختر که تحت کنترول طالبان است اولویت داده میشود.
در همین حال، مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید طالبان از زمان روی کار آمدن در اسد سال ۱۴۰۰، دستکم ۱۷ دستورالعمل صادر کرده است.
منع کار زنان در رادیو تلویزیون ملی، منع پوشش خبری تظاهرات و اعتراضهای مدنی، الزام به نام بردن از طالبان به عنوان حکومت افغانستان، منع پخش موسیقی، الزام زنان خبرنگار به پوشاندن صورت، منع حضور زنان در نمایشنامهها و برنامههای سرگرمی رسانهای، تفکیک جایگاه حضور زنان و مردان در رسانهها، منع مصاحبه زنان با مردان و یا مردان با زنان از جمله محدودیتهایی است که به گفته مرکز خبرنگاران افغانستان توسط طالبان اعمال شده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان از وضعیت رسانهها در این کشور ابراز نگرانی کرده و تاکید کرده که سیاست سرکوب را نه تنها نتیجه بخش نمیداند، بلکه نسبت به پیامدهای منفی آن بر جامعه و آینده کشور هشدار میدهد.
مرکز خبرنگاران افغانستان از طالبان خواسته با احترام به آزادی رسانهها، اجازه دهند رسانهها و خبرنگاران بر مبنای قانون رسانههای همگانی و قانون دسترسی به اطلاعات، از حقوق خود برخوردار شوند.