تنها ۲۰ درصد بودجه مورد نیاز برای کمک به افغانستان تامین شده
همزمان با کاهش کمکهای بشری به افغانستان، دفتر هماهنگکننده کمکهای بشری سازمان ملل متحد در افغانستان (اوچا) اعلام کرده که تنها ۲۰ درصد بودجه مورد نیاز تأمین شده است.
دفتر هماهنگکننده کمکهای بشری سازمان ملل متحد در افغانستان (اوچا) امروز سهشنبه، ۲۲ جوزا اعلام کرد که ۲۰.۱ درصد بودجه مورد نیاز برای کمکرسانی در افغانستان تأمین شده است.
این دفتر برای عملیات بشردوستانهاش در سال ۲۰۲۴ در افغانستان، ۳.۱ میلیارد دالر درخواست کرده است، اما با گذشت شش ماه از آغاز این سال، تنها ۶۱۳.۶ میلیون دالر تمویل شده است.
اوچا در گزارش تازه خود گفته است که کمبود بودجه، مانع تلاش بشردوستانه میشود.
بهگفته این دفتر، برنامههای حیاتی نجاتبخش، مانند خدمات اولیه بهداشتی در مناطق صعبالعبور، خدمات تغذیه تخصصی، تعمیر سرپناه برای خانوارهای آسیبدیده از زمینلرزه و سیل، نظارت بر بیماری وبا و اسهال حاد و پاکسازی ماین در خطر توقف قرار دارند.
اوچا گفته است که با گذشت حدود سه سال از تسلط طالبان، بیش از نیمی از جمعیت افغانستان، ۲۳.۷ میلیون نفر، از جمله ۹.۲ میلیون کودک، همچنان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
در همین حال، برنامه جهانی غذا در افغانستان که بخش عمدهای از کمکهای غذایی را به نیازمندان ارائه میکند، اعلا کرده که برای کمکرسانی در شش ماه آینده به ۶۵۰ میلیون دالر بودجه نیاز فوری دارد.
این برنامه گفته است که پس از رکورد گرسنگی در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، امنیت غذایی در افغانستان اندکی بهبود یافته است؛ اما همچنان بیش از یک چهارم جمعیت برای بقا به کمک غذایی نیاز دارند.
اوچا گفته است که ناامنی غذایی و سوءتغذیه، آوارگی طولانیمدت، آلودگی گسترده به مواد منفجره، بلاهای طبیعی مکرر، شیوع بیماریهای واگیر، اثرات تغییرات اقلیمی و شرایط سیاسی، پیشرفت در بهبود وضعیت پس از ۴۰ سال جنگ را به چالش کشیده است.
اوچا اشاره کرده است که از آگست ۲۰۲۱ تحمیل سیاستهای محدودکننده از سوی طالبان بر حقوق و آزادیهای اساسی زنان و دختران، مانع دسترسی آنان به کمک و خدمات و همچنین مشارکت شان در زندگی عمومی شده است.
کمبود بودجه در بخش صحت
بهتازگی سازمان جهانی صحت نیز در گزارشی به کمبود کمک به بخش صحت افغانستان پرداخته و خواستار بودجه شده است.
این سازمان گفته است که بهدلیل کمبود شدید بودجه، در مجموع ۴۲۸ مرکز بهداشتی ثابت و سیار در کشور بین جنوری تا دسامبر ۲۰۲۳ تعطیل شدند.
بهگفته این سازمان، ۳۱۰ مرکز صحی در سراسر کشور، از جمله شفاخانهها بهدلیل کمبود بودجه، با کمبود شدید خدمات و عدم حمایت مواجه خواهند شد.
سازمان جهانی صحت گفته است که تعطیلی مراکز صحی، تأثیر مخربی بر دسترسی بیش از سه میلیون نفر به مراقبتهای صحی داشته است؛ از جمله بیش از ۶۰۰ هزار کودک زیر پنج سال و بیش از ۲۴۰ هزار زن باردار و شیرده.
بهگفته این سازمان، شدیدترین عواقب وضعیت بحرانی صحی در افغانستان را زنان و کودکان متحمل میشوند.
در این گزارش آمده: «بهطور غمانگیز، مرگومیر مادران قابل پیشگیری هر روز جان ۲۴ مادر را میگیرد و روزانه ۱۶۷ نوزاد به دلایل قابل پیشگیری جان خود را از دست میدهند.»
سازمان جهانی صحت در افغانستان گفته است که برای حفظ دستآوردها به ۳۵۲ میلیون دالر اضافی برای تکمیل بودجه کلی ۴۲۳ میلیون دالری برای سالهای ۲۰۲۴ الی ۲۰۲۵ نیاز دارد.