وضعیت اقتصادی و مبارزه با مواد مخدر محورهای روز دوم نشست دوحه
همزمان با دومین روز نشست دوحه، نمایندگان کشورهای حاضر در این نشست در مورد وضعیت اقتصادی و مبارزه با مواد مخدر گفتگو میکنند.
نمایندگان حکومت طالبان و نمایندگان کشورهای حاضر در سومین نشست دوحه، امروز دوشنبه، ۱۱ سرطان در دومین روز گفتگوها در پایتخت قطر به مسائل اقتصادی و مبارزه با مواد مخدر میپردازند و کارنامه حکومت طالبان را در این زمینهها بررسی میکنند.
دیپلماتهای شرکت کننده روز اول نشست را «مثبت» ارزیابی کردند.
این نشست به ابتکار سازمان ملل برگزار شده است.
رزماری دی کارلو؛ معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح که ریاست نشست دوحه را بر عهده دارد، پس از گفتگوهای روز اول، در ایکس آن را «شروع پرباری» برای افغانستان خواند: «این اولین بار است که چنین نشستی میان جامعه جهانی و طالبان برگزار میشود. ما انتظار یک تعامل اصولی برای کمک به مردم افغانستان در بسیاری از زمینهها را داریم و از حمایت قطر سپاسگزاریم.»
در این نشست نمایندگان ۲۵ کشور و ۵ سازمان بینالمللی بدون حضور رسانهها مذاکره میکنند.
ذبیحالله مجاهد در راس هیاتی شش نفری از مقامهای طالبان در این نشست شرکت کرده است، دیشب در سخنرانی افتتاحیه از شرکتکنندگان در نشست خواست که بر رفع تمام تحریمها و لغو محدودیتهای بخش خصوصی و بازگرداندن دارایی مسدود شده بانک مرکزی افغانستان تمرکز کنند: «افغانها این سوال را مطرح میکنند که چرا کاهش تحریمها در بخشهای مالی و تجاری همچنان کند است؟ چرا دولت و بخش خصوصی به طور مداوم با چالشهای مختلف مواجه هستند؟»
«کشت، فرآوری و قاچاق خشخاش را که دنیا را تحت تأثیر قرار داد، ممنوع کردیم.» او خواستار کمک در کشت جایگزین برای کشاورزان شد.
سخنگوی ارشد طالبان تاکید کرد که «رکن اساسی سیاست خارجی ما جهتگیری اقتصادی» در منطقه است و گفتگو با کشورهای آسیای میانه و پاکستان برای پروژههای اقتصادی در جریان است.
او تاکید کرد که روابطی که با کشورهای منطقه ایجاد شده نشان میدهد که حکومت طالبان «ظرفیت و تعهد» برقراری این روابط و حفظ آن را دارد.
امروز نماینده بانک جهانی و نماینده حکومت طالبان گزارشی از وضعیت اقتصادی افغانستان را ارائه میکنند.
رزا اوتونبایوا؛ رییس دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد (یوناما)، دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل و نماینده حکومت طالبان در مورد مبارزه با مواد مخدر گزارش میدهند و نمایندگان کشورها نیز ارزیابی خود را از وضعیت افغانستان ارائه میکنند.
در چند شهر در کشورهای اروپایی افغانها به این نشست اعتراض کردهاند چراکه آن را مشروعیت دادن به حکومت طالبان میدانند. سازمان ملل میگوید این تعامل ضروری است و به معنی مشروعیت دادن به حکومت طالبان نیست.
در همین حال، کانادا از اینکه سازمان ملل مدافعان حقوق زنان، فعالان مدنی ونمایندگان افوام و مذاهب را از نشست دوحه «حذف» کرده است بهشدت اظهار ناامیدی کرد.
دیوید اسپرول؛ نماینده ویژه کانادا برای افغانستان که در نشست حضور دارد در بیانیهای گفت این موضوع را خصوصی و علنی به نمایندگان کشورها ابراز کرد.
کانادا همچنین میگوید که پیش از نشست دوحه با گروههای جامعه مدنی و مدافعان حقوق بشر مشورت کرده بود تا نگرانیهای آنها را بشنود و در دوحه بازتاب دهد.
کانادا بنا به قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت از سازمان ملل متحد خواست در اسرع وقت یک فرستاده ویژه برای افغانستان با تخصص حقوق بشر و تبعیض جنسیتی تعیین کند.