حمله خونین خیبرپختونخوا؛ این جنگ طالبان است؟
پیشبینی میشود که دخالت یک طالب افغان در یک حمله تروریستی خونین علیه ارتش پاکستان تقابلها میان کابل و اسلام آباد را تشدید کند و این ذهنیت را در میان مقامات و فرماندهان امنیتی پاکستان به وجود بیاورد که طالبان نه تنها از تروریزم حمایت میکنند؛ بلکه خود عملاً در جبهه تروریستها علیه پاکستان میجنگند.
منابع امنیتی در پاکستان تایید کردند که عثمانالله کامران؛ یکی از حملهکنندگان به یک مقر ارتش در منطقه بنو در ایالت خیبرپختوانخوای این کشور از لوگر و عضو طالبان افغانستان بوده است. همزمان برخی اعضای طالبان و افراد وابسته به این گروه نیز او را «شهید» خطاب کرده و از حمله او به مقر ارتش پاکستان تمجید کردهاند.
حمله اخیر بر پایگاه نظامی پاکستان را جنگجویان حافظ گل بهادر انجام دادند که به گفته ارتش پاکستان مقر آنها در افغانستان است.
مهاجمان طی ۲۴ ساعت درگیری با نیروهای پاکستانی، ۸ نفر آنها را کشتند.
پیشتر وزارت خارجه پاکستان در واکنش به این حمله معاون سفیر طالبان را احضار کرد.
مقامهای پاکستانی پیش از این بارها ادعا کردهاند که ناامنیهای این کشور که در پی تسلط طالبان بر افغانستان چندین برابر افزایش پیدا کرده، ریشه در افغانستان و پناهگاههای تروریستی موجود در خاک کشور ما دارد.
آنها به طور مستقیم انگشت اتهام را به سمت حکومت طالبان نشانه رفته و آن را متهم کردهاند که از تروریزم حمایت میکند، برای تی تی پی پناهگاههای امن ایجاد کرده و حتی تروریستهای افغانتبار در صفوف تی تی پی علیه پاکستان میجنگند.
علاوه بر این، در گذشته هم ادعاهایی مبنی بر اینکه اتباع افغانستان در حملات تروریستی پاکستان دست داشتهاند مطرح شده؛ اما این بار به نظر میرسد که وضعیت متفاوتتر از گذشته است.
مقامهای امنیتی پاکستان ادعا کردهاند که یک تروریست افغانتبار که از اعضای فعلی طالبان افغانستان محسوب میشود و جزو نیروهای انتحاری این گروه است در حمله مرگبار بنو دست داشته؛ حملهای که در آن ۸ سرباز پاکستانی کشته شدند.
در صورتی که این ادعا درست باشد به معنای آن است که طالبان افغان عملاً علیه پاکستان میجنگند و ماجرا بسیار فراتر از حمایت از تروریزم یا پناه دادن به تروریستهای پاکستانی در خاک افغانستان است.
کارشناسان مسائل امنیتی میگویند که با توجه به پیام شدیدالحن وزارت خارجه پاکستان در جلسه احضار معاون سفیر طالبان در اسلامآباد و نیز با در نظر داشت ضریب بالای حملات تروریستی که اخیراً در پاکستان تشدید شده، پیشبینی میشود که اسلامآباد تصمیم جدیتری بگیرد و با توجه به تنشهایی که در پی تشدید ناآرامیهای مرگبار در پاکستان و افزایش حملات تروریستی به وجود آمده، روابط پرفراز و فرود پاکستان و طالبان وارد فصل جدیدی شود.
پیشبینی میشود که دخالت یک طالب افغان در یک حمله تروریستی خونین علیه ارتش پاکستان تقابلها میان کابل و اسلام آباد را تشدید کند و این ذهنیت را در میان مقامات و فرماندهان امنیتی پاکستان به وجود بیاورد که طالبان نه تنها از تروریزم حمایت میکنند؛ بلکه خود عملاً در جبهه تروریستها علیه پاکستان میجنگند.
این رویداد در عین حال بر مواضع سیاسی پاکستان نیز تاثیر عمیقی خواهد گذاشت؛ کشوری که تاکنون به عنوان جدیترین حامی طالبان شناخته میشد از این پس ممکن است تغییر موضع دهد و از تشکیل یک دولت فراگیر، مشروع، مسئول و متعهد به اجرای مسئولیتهای بینالمللی افغانستان حمایت کند.
ناظران نیز میگویند که تشکیل یک دولت مسئول و پاسخگو در کابل بسیار به نفع پاکستان و همه کشورهایی است که در حال حاضر بقای طالبان با ساختار، سیاست و رویکرد کنونی را به سود خود ارزیابی میکنند.
با این وجود اما بسیار بعید است که وضعیت امنیتی در پاکستان در آینده نزدیک، شاهد تحولی مثبت به نفع خواستههای اسلام آباد باشد؛ زیرا نه حمایت طالبان از تروریستهای پاکستانی متوقف میشود و نه پاکستان حاضر است از موضع خود به نفع خواستههای تروریستها به ویژه در ایالتهای سرحدی این کشور با افغانستان عقبنشینی کند.
به این ترتیب، ارزیابیها نشان میدهد که حمله انتحاری بنو که پاکستانیها ادعا میکنند یک طالب افغان آن را انجام داده انگیزهها برای تشدید ناامنی در مناطق قبایلی را افزایش دهد و در همان حال، واکنشهای خشمگینانه ارتش پاکستان و استفاده حداکثری از زور برای مقابله با تروریستهای افراطی در این منطقه را در پی داشته باشد.
با این حساب در شرایطی که طی روزهای اخیر شماری از مقامهای طالبان و پاکستان نسبت به بهبود روابط ابراز خوشبینی کرده بودند تحولات اخیر این امیدها را نیز از میان خواهد برد و در آستانه سفر اسحاق دار؛ وزیر امور خارجه پاکستان به کابل ارزیابیهای مثبت از دستاوردهای احتمالی این سفر را به حداقل ممکن کاهش خواهد داد.