خاورمیانه؛ پایان جنگ یا جنگ پایان؟
رژیم اسرائیل که از ۹ ماه پیش تاکنون در غزه مشغول یکی از شنیعترین نسلکشیهای تاریخ معاصر جهان است، مسئول قرار دادن خاورمیانه در وضعیت جنگی جدید است؛ زیرا با کشتن اسماعیل هنیه که فعالانه برای توقف جنگ در غزه و جلوگیری از گسترش آن به سایر کشورهای خاورمیانه تلاش میکرد عملاً جنگی را که ماهها جهان نگران وقوع آن بود استارت زد و منطقه را در آستانه یک نبرد فاجعهبار جدید قرار داد.
در پی ترور اسماعیل هنیه؛ رهبر سیاسی حماس در تهران توسط رژیم اسرائیل، سایه جنگ بر سر خاورمیانه آشوب زده بار دیگر سنگینی میکند.
کارشناسان امنیتی و ناظران نظامی میگویند که طرفهای متخاصم در خاورمیانه هیچگاه به اندازه امروز به یک جنگ تمام عیار، به شدت فاجعه بار و عمیقاً مرگبار نزدیک نبودهاند.
چیزی که خطر جنگ را دوچندان میکند این است که دشمنان اصلی یعنی جمهوری اسلامی ایران و رژیم اسرائیل، دیگر توسط نیروهای نیابتی و متحدان منطقهای خود علیه همدیگر اقدام نمیکنند آنها مدتهاست که به طور مستقیم بر اهداف وابسته به همدیگر حمله میکنند و به این ترتیب، طلسم و تابوی جنگ مستقیم میان ایران و اسرائیل شکسته شده است.
مساله دیگر هم این است که به تعبیر رهبر جمهوری اسلامی ایران «زمان بزن در رو گذشته است» و ایران بلافاصله به هر اقدام خصمانه و حمله مرگبار اسرائیل به طور مستقیم پاسخ میدهد. در پی حمله موشکی به ساختمان کنسولی سفارت ایران در دمشق که به کشته شدن چند مقام بلندپایه نظامی این کشور منجر شد ایران یک حمله ترکیبی تاریخی و فوق العاده را بر خاک اسرائیل عملیاتی کرد که جهان را در شوک و شگفتی فروبرد و در پی فشارهای سنگین دیپلماتیک از تبدیل شدن آن به یک جنگ تمامعیار طولانیمدت و غیرقابل مهار جلوگیری شد.
پس از ترور اسماعیل هنیه در تهران، رهبر ایران بار دیگر هشدار داده است که «خونخواهی میهمان وظیفه ایران است» و پاسخ مستقیم به عامل این ترور یعنی رژیم اسرائیل قطعی و اجتنابناپذیر خواهد بود.
در پی این موضعگیری، سازمانها و نهادهای مختلف سیاسی و نظامی ایران به دفعات و در مناسبتهای گوناگون این موضع را تکرار کرده و افزودهاند که در زمان و مکان مقتضی به صورت متناسب به اقدام اسرائیل در خاک ایران پاسخ خواهند داد.
گزارشهای دیگر هم حاکی است که ایران حتی به سازمان ملل نیز اطلاع داده که با استفاده از حقی که در منشور این سازمان برای کشورهای عضو به رسمیت شناخته شده پاسخ نظامی به نقض حاکمیت ملی خود توسط رژیم اسرائیل را محفوظ میداند.
بر بنیاد همین موضعگیریها و تهدیدهاست که امریکا کشتیهای جنگی حامل تسلیحات دفاع موشکی خود را راهی آبهای خاورمیانه کرده تا در صورت حمله مستقیم ایران بر اسرائیل از این رژیم دفاع کند.
در جانب دیگر، کشورهای غربی به شهروندان خود در لبنان، ایران و اسرائیل هشدار دادهاند که هرچه زودتر این مناطق را ترک کنند و به خانه بازگردند؛ هشداری که معمولاً بر پایه یافتههای اطلاعاتی و تحلیل اوضاع صورت میگیرد و نشانگر قریب الوقوع بودن یک درگیری نظامی تمامعیار است.
ترور فواد شکر؛ از فرماندهان نخبه و مشاور ارشد سید حسن نصرالله؛ رهبر حزب الله لبنان توسط رژیم اسرائیل، اوضاع در لبنان را نیز به شدت متشنج کرده است. در واکنش به این ترور، سید حسن نصرالله در نطقی آتشین به اسرائیل هشدار داد که به طور قطعی و قاطعانه به این ترور پاسخ خواهد داد و تاکید کرد که زمان شادمانی اسرائیلیها از این ترور بسیار کوتاه خواهد بود؛ اما اندوهی طولانی در انتظار آنان است.
در این میان اما رژیم اسرائیل که از ۹ ماه پیش تاکنون در غزه مشغول یکی از شنیعترین نسلکشیهای تاریخ معاصر جهان است، مسئول قرار دادن خاورمیانه در وضعیت جنگی جدید است؛ زیرا با کشتن اسماعیل هنیه که فعالانه برای توقف جنگ در غزه و جلوگیری از گسترش آن به سایر کشورهای خاورمیانه تلاش میکرد عملاً جنگی را که ماهها جهان نگران وقوع آن بود استارت زد و منطقه را در آستانه یک نبرد فاجعهبار جدید قرار داد.
به این ترتیب برخلاف انتظارها نه تنها جنگ خاورمیانه به پایان نرسید؛ بلکه اکنون نگرانیهای جدی درباره آغاز جنگ پایانی در آشوب زدهترین منطقه جهان رو به افزایش است؛ جنگی که اگر در بگیرد صرف نظر از اینکه دامیک از طرفها دست برتر را خواهد داشت از دید بسیاری از تحلیلگران، سرآغاز یک جنگ جهانی دیگر خواهد بود که کشورهای بسیاری را درگیر خواهد کرد.
به عبارت دیگر، آغاز هرگونه جنگی در خاورمیانه آشوبزده و بحرانی، سرآغاز جنگ پایانی جهان خواهد بود. جنگی که قدرتهای بزرگ و کوچک طی دهها سال گذشته خود را برای وقوع آن آماده میکردند، اکنون در شرف وقوع است.