کشتار هزارهها؛ طالبان مسئول اند
طالبان علیرغم تکرار کشتار هدفمند و سازماندهی شده غیرنظامیان شیعه در غرب کابل و سایر مناطق کشور، هرگز به این موضوع اهمیت نمیدهند. آنها حتی برای تامین امنیت که مسئولیت مستقیم دولت حاکم محسوب میشود نیز مسئولانه عمل نمیکنند این در حالی است که حمله داعش بر غیرنظیان بیدفاع افزون بر اینکه اقدامی شرم آور و آشکارا بزدلانه است حمله علیه امنیت طالبانی نیز محسوب میشود و یک شکست امنیتی برای طالبان به حساب میآید.
یک حمله تروریستی دیگر در غرب کابل، غیرنظامیان هزاره را هدف قرار داد. طالبان تایید کردند که در این رویداد یک نفر کشته و ۱۱ نفر دیگر زخمی شدند. منابع محلی اما میگویند که آمار واقعی نسبت به آنچه طالبان اعلام کردهاند بسیار متفاوت است. با این همه آنچه در این میان تغییری نکرده است اقدامات تروریستی داعش علیه غیرنظامیان هزاره است.
این حمله در شرایطی رخ میدهد که طالبان در آستانه برگزاری جشنهای سومین سالگرد بازگشت خود به قدرت هستند؛ بازگشتی که طالبان ادعا میکنند به جنگهای ۴۰ ساله پایان داد، امنیت سراسری در افغانستان را تامین کرد و گروههای تروریستی مانند داعش را از افغانستان ریشهکن ساخت.
واقعیتهای میدانی اما خلاف این ادعا را ثابت میکند و نشان میدهد که داعش نه تنها در افغانستان همچنان فعال است؛ بلکه اهداف مورد نظر خود از جمله هزارههای شیعه را که از ابتدای تشکیل این گروه اهریمنی از اهداف جنگی و نظامی آن محسوب میشدند آماج قرار میدهد.
از جانب دیگر، ادعای طالبان مبنی بر اینکه امنیت در سراسر افغانستان تامین شده و دولت توانایی تامین امنیت برای همه طیفهای قومی و مذهبی کشور را دارد با حمله اخیر به شدت زیر سوال میرود و این رویداد در آستانه سومین سالگرد به قدرت رسیدن طالبان، ناکامی بزرگی برای این گروه محسوب میشود و ادعاهای بزرگ آن را به چالش میکشد.
به بیان دیگر، بیتوجه به اینکه حمله اخیر منسوب به داعش در غرب کابل آیا به منظور نشان دادن ناتوانی طالبان در تامین امنیت صورت گرفته یا خیر، پیامد عملی این رویداد برای طالبان، شکست این گروه در مقابله با تروریزم، به چالش کشیدن ادعاهای مکرر آنها مبنی بر مهار، سرکوب و ریشهکن کردن داعش در افغانستان و تامین امنیت عمومی برای همه مردم کشور است.
نکته ناامیدکننده اما این است که طالبان علیرغم تکرار کشتار هدفمند و سازماندهی شده غیرنظامیان شیعه در غرب کابل و سایر مناطق کشور، هرگز به این موضوع اهمیت نمیدهند. آنها حتی برای تامین امنیت که مسئولیت مستقیم دولت حاکم محسوب میشود نیز مسئولانه عمل نمیکنند این در حالی است که حمله داعش بر غیرنظیان بیدفاع افزون بر اینکه اقدامی شرم آور و آشکارا بزدلانه است حمله علیه امنیت طالبانی نیز محسوب میشود و یک شکست امنیتی برای طالبان به حساب میآید.
طالبان نه تنها پس از حمله تروریستی اخیر که بر اساس آمارهای رسمی منابع طالبان در آن یک نفر کشته و ۱۱ نفر زخمی شدهاند هیچ تمهیدات امنیتی برای شناسایی عوامل این جنایت و تامین خواستههای قربانیان آن روی دست نگرفتند؛ بلکه در رویدادهای مشابه که آمار تلفات و قربانیان به مراتب بیشتر بوده نیز هیچ اقدامی برای تامین امنیت، مبارزه با تروریزم و پاسخگو قرار دادن مسئولان این فجایع و جنایتها انجام ندادهاند.
این رویکرد به باور کارشناسان و همچنین قربانیان این رویداد که مشخصاً هزارههای شیعه افغانستان هستند تردیدهای جدی را نسبت به عزم و اراده و صداقت طالبان برای مبارزه با تروریزم و تامین امنیت مسئولانه تمام اقشار و طیفهای جامعه افغانستان به شمول شیعیان و هزارهها مطرح میکند.
به عبارت دیگر قربانیان این رویداد میپرسند که اگر طالبان مصمم به تامین امنیت، مبارزه با تروریزم و مقابله با ناامنیهای ناشی از عملیات تروریستی در سراسر کشور هستند این اتفاق چرا برای هزارههای شیعه نمیافتد.
هزارهها که از دوره جمهوریت تاکنون هدف حملات تروریستی سازمان یافته قرار گرفتهاند همچنان قربانی عملیاتهای تروریستی میشوند که مصداق آشکار نسلکشی محسوب میشود؛ زیرا این جنایات به هدف تصفیه نژادی یک طیف قومی و مذهبی صورت میگیرد. آنها میپرسند که اگر وضعیت امنیتیشان همچنان پیچیده است و غیرنظامیان بیدفاع شیعه و هزاره قربانی حملات بیرحمانه تروریستی میشوند پس تفاوت رژیم طالبان با نظام پیشین در چیست؟