فضای افغانستان «جایگزین آسمان خاورمیانه» با روزانه بیش از 260 پرواز عبوری
خبرگزاری رویترز گزارش داده که شرکتهای هوایی جهان پس از ناامن شدن آسمان خاورمیانه به دلیل حملات اسرائیل و ترس از حملات انتقامجویانه ایران، فضای افغانستان را گزینه مناسبتری برای عبور هواپیماها به جنوب و شرق آسیا میدانند. همزمان طالبان از افزایش پروازهای عبوری از فضای افغانستان خبر داده و گفتهاند که روزانه تا بیش از 260 هواپیمای از فضای این کشور عبور میکنند.
در گزارش خبرگزاری رویترز آمده که اکنون خطوط هوایی به طور فزایندهای آسمان بین ایران و اسرائیل را خطرناکتر از حریم هوایی افغانستان میدانند. شرکتهای بریتش ایرویز، لوفتهانزا و سنگاپور ایرلاینز، سه سال پیش با تسلط طالبان و توقف خدمات کنترل ترافیک هوایی، عبور از افغانستان را که در مسیرهای اصلی بین آسیا و اروپا قرار دارد، متوقف کرده بودند.
گزارش افزوده که بسیاری از شرکتهای هوایی به مسیر از طریق حریم هوایی ایران و خاورمیانه پس از بسته شدن آسمان روسیه به روی اکثر هواپیماهای غربی از زمان آغاز جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲ روی آوردند.
رویترز افزوده که شرکتهای هواپیمایی جهان با ناامن شدن فضای هوایی در ایران و خاورمیانه، آسمان افغانستان را گزینه امنتری برای عبور به جنوب و شرق آسیا میدانند.
از طرفی هم مقامهای طالبان میگویند که در ۲۴ ساعت ۲۶۵ هواپیما از فضای افغانستان عبور میکند. شبکه بیبیسی امروز شنبه، 3 سنبله به نقل از امام الدین احمدی؛ ریيس نشرات وزارت ترانسپورت و هوانوردی طالبان نوشت که این گروه از هر پرواز بر فراز افغانستان ۷۰۰ دالر امریکایی دریافت میکند و از این محل روزانه دهها هزار دالر درآمد دارد.
او افزودهاست: «اکنون در ۲۴ ساعت ۲۶۵ پرواز براساس تازهترین آماریکه من دریافت کردم، از فضای افغانستان عبور میکند و شرکتهای مختلف مثل بریتیش ایرویز، لوفتهانزا، شرکت ایرآستانه، ایرایندیا، امریکن ایرلاینز، شرکت هوایی بنگلادش، سنگاپورایرلاینز و… شامل آن هستند».
سایر شرکتهای هواپیمایی که از اپریل امسال پروازهای خود را بر فراز افغانستان افزایش دادهاند ترکیش ایرلاینز، تای ایرویز و گروه ایرفرانس-کیالام هستند.
کیالام گفته است: «بر اساس اطلاعات امنیتی، کیالام و سایر خطوط هوایی در حال حاضر تنها در مسیرهای خاص و فقط در ارتفاعات بالای افغانستان پرواز میکنند».
شرکت تایوانی ایواایر که حدود یک ماه پیش استفاده از فضای افغانستان را آغاز کرده است، به رویترز گفته است که مسیرها را بر اساس ایمنی، وضعیت بینالمللی فعلی و توصیههای پروازی انتخاب میکند.