وزیر تحصیلات عالی طالبان: آموزش دختران فرض نیست
ندامحمد ندیم؛ وزیر تحصیلات عالی طالبان ادعا میکند که تحصیل زنان و دختران در اسلام «فرض نیست» اما مخالفان این گروه تحصیل زنان را به درجه «فرض» رساندهاند.
آقای ندیم امروز یکشنبه، 4 سنبله در نشست ارایه گزارش دستاوردهای یک ساله ادارات طالبان در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره تحصیل دختران گفت که گفت که تحصیل دختران و زنان تا امر ثانی تعلیق است و حتا پرسیدن درباره آن نیز تعلیق است.
طالبان در ماه قوس ۱۴۰۱ دروازه دانشگاهها را بهروی دختران بستند. در آن زمان وزارت تحصیلات عالی طالبان اعلام کرد که تحصیل زنان تا امر ثانی تعلیق شده است. مکاتب نیز بهروی دختران بالاتر از صنف ششم تا امر ثانی تعطیل است.
او در این نشست گفت که «تا اکنون به آن حالتی نرسیدهایم که دروازه دانشگاه یا مکاتب را بهروی طبقه اناث بار دیگر باز کنیم».
وزیر تحصیلات عالی طالبان افزود که جهان هم بر مسأله تحصیل دختران تمرکز کرده، اما این موضوع باعث تردید او شده است. او با اشاره به جنگ غزه گفت که مردم به جای تحصیل دختران به نقض حقوق «امت اسلامی» در غزه متمرکز شوند. او ادعا کرد که حکومت این گروه در هر عرصه 90 درصد پیشرفت داشتهاند و 90 درصد حقوق زنان تامین شده است و گفت که «اما مردم فقط روی یک نقطه متمرکز شدهاند که چرا آموزش عصری برای زنان باز نمیشود؟»
این مقام طالبان در بخش دیگر از اظهارات خود ادعا کرد که مخالفان این گروه تحصیل زنان را به درجه «فرض» رساندهاند و گفت: «گپ واقعی این است که در همین وقتها، وقتی که روز زن بیاید، مخالفان ما یک حشر جور میکنند و این [تعلیم زنان] را به درجه فرضیت میرسانند و میگویند که با مردم افغانستان آن قدر ظلم کلان میشود…. نباید هر کس در این مسایل از خود مفتی جور کند، و هر کسی فیصلههای جواز و حل این مسایل صادر کند».
وزیر تحصیلات عالی طالبان گفت که فیصله این گروه درباره تحصیل دختران در «تضاد با اسلام و عنعنات مردم افغانستان و ظلم بر مسلمانان نیست».
او در عین حال گفت که تحقیقات علما درباره تحصیل دختران جریان دارد و اگر در این تحقیقات ثابت شود که تحصیل زنان تحت چه شرایط جایز است، به زنان اجازه تحصیل داده میشود، در غیر آن همچنان معطل میماند. او همچنین گفت که اگر کسی در روشنایی فقه حنفی، تحصیل زنان را در کتابی ثابت میتواند به وزارت او مراجعه کرده و با وی بحث کند.
این مقام طالبان اضافه کرد که با تطبیق «آیات و روایات عمومی» بر تحصیل زنان، مسأله حل نمیشود.
طالبان پس از تسلط دوبارهشان بر افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش محروم و پس از آن دانشجویان دختر را هم از رفتن به دانشگاهها منع کردهاند. با گذشت سه سال از حاکمیت این گروه بر افغانستان، مقامات آن همواره گفتهاند که «علمای» این گروه چگونگی بازگشایی مکاتب و دانشگاهها «تحقیق میکند» و مشخص نیست که چرا با گذشت سه سال هنوز این «تحقیقات» تکمیل نشده و به نتیجه نرسیده است.