طالبان فروش صدها کتابها در هرات را ممنوع کردند
طالبان در ولایت هرات با «نامطلوب» خواندن صدها کتاب در کتابخانههای این ولایت آنان را مهرولاک کرده، فروش و جابه جایی آنها را تا اطلاع ثانوی منع کردند.
بربنیاد گزارشها، طالبان در هرات صدها کتاب در حوزههای مختلف در کتابخانههای این ولایت را «نامطلوب» خوانده و مهرولاک کرده است. براساس فهرست تهیهشده توسط طالبان، این کتابها عمدتا در حوزههای ادبیات، تاریخ، حقوق بشر، قانون اساسی، دموکراسی و مذهب تشیع نوشته شدهاند.
طالبان فهرستهای طولانی کتابهای را که «نامطلوب» خوانده از کتابخانه دولتی هرات تهیه کرده است.
طالبان این کتابها را در کتابخانه بنیاد فرهنگی احمدشاه مسعود، کتابخانه لیسه نسوان امیرعلیشیر نوایی، کتابخانه لیسه سلطان غیاثالدین غوری «نامطلوب» خواندهاند.
گفته شده که این کتابخانهها مربوط ریاست معارف ولایت هراتاند.
کتابهای مذکور در حوزههای مختلف مثل سیاست، حقوق بشر، تاریخ، ادبیات، فرهنگ، دین و مذهب شیعه عمدتا به زبان فارسی نوشته شدهاند.
براساس فهرستهای تهیهشده به دست طالبان، مقامهای این گروه زیر نام «هیئت نظارت بر کتابخانههای مدارس و مکاتب ولایت هرات» این کتابها را «نامطلوب» تشخیص دادهاند.
در پایان فهرستها، هیات طالبان گفته است که کتابها «تا امر ثانی» به مسئول کتابخانههای مذکور سپرده شدهاند.
طالبان همچنین تصاویری را ضمیمه این فهرست کرده که نشان میدهد قفسههای کتاب در این کتابخانهها مهرولاک شدهاند.
براساس این فهرست، طالبان ۶۶۷ عنوان کتاب را تنها در سه کتابخانه در هرات آثار «نامطلوب» مهرولاک کردهاند. منابع میگویند نظارت و سانسور طالبان فراتر از کتابخانههای دولتی میرود.
طالبان کتابها را در قفسههای کتابخانههای هرات مهرولاک کردهان. در فهرستی که طالبان زیر نام آثار «نامطلبوب» منتشر کرده، دستکم سه کتاب از عبداللطیف نظری، معین وزارت اقتصاد طالبان نیز مشاهده میشود.
این کتابها تحت عنوانهای «حقوق شهروندی در افغانستان»، «مفهوم دموکراسی» و «جهانی شدن و امنیت در خاورمیانه» به قلم آقای نظری نوشته شدهاند.
طالبان نسخههای ترجمه پشتو دو کتاب اول آقای نظری را نیز «نامطلوب» خوانده و مهرولاک کرده است.
طالبان پس از به قدرت رسیدن در ماه اسد ۱۴۰۰، تلاشهایی را برای سانسور و حذف کتابهای حاوی محتوای مخالف ایدئولوژی و تفسیر سختگراینه این گروه از ادین، آغاز کرد.
اقدامات طالبان برای محدودیت کردن دسترسی شهروندان به کتاب، افزایش سختگیریها بر ناشران، فروشندگان و واردکنندگان کتاب میشود.
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در ماه ثور امسال اعلام کرد که «کمیسیون ارزیابی کتاب» در جلسه ۲۰ کتاب را بررسی کرده و به تعدادی از آنها جواز نشر نداده است.
مهاجر فراهی؛ معین وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان هم باری گفته بود که این گروه جلو نشر کتابهای ضد «ارزشهای اسلامی و سنتهای جامعه افغانی» را میگیرد.
چندی پیش سازمان حقوق بشری رواداری اعلام کرد که طالبان خرید و فروش کتابهای چاپ ایران را منع کرده است.