نسلکشی در غزه؛ سکوت شانگهای، نشست «اضطراری» شورای امنیت
بیستوسومین نشست سران سازمان همکاریهای شانگهای که در بحبوبه بحران خاورمیانه به ویژه جنگ در غزه و لبنان، در اسلامآباد برگزار شده بود با صدور قطعنامهای بدون اشاره به این جنگ پایان یافت. همزمان با پایان این نشست، شورای امنیت سازمان ملل نشست اضطراری را برای بررسی وضعیت غزه برگزار کردهاست.
نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل امروز چهارشنبه، 25 میزان به درخواست بریتانیا، فرانسه و الجزایر برگزار شده و هم اکنون جریان دارد.
لیندا توماس گرینفلد؛ نماینده امریکا در شورای امنیت در این جلسه گفت که امریکا به دقت اعمال اسرائیل در محل را زیر نظر دارد تا «شاهد اجرای سیاست قحطی و گرسنگی در این منطقه نباشیم». این در حالی است که اخیراً امریکا به اسرائیل هشدار داده که در صورت اجازه ندادن به ارسال کمکهای بشری به غزه، کمکهای نظامیاش به این رژیم را قطع میکند.
نماینده امریکا در نشست شورای امنیت گفت: «دولت اسرائیل اعلام کرده است که چنین سیاستی ندارد و جلوی ورود مواد غذایی و دیگر مایحتاج ضروری به این منطقه را نمیگیرد. ما هم اعمال اسرائیل در محل را زیر نظر داریم تا مغایرتی با این گفتهها نداشته باشد».
در این نشست ریاض منصور؛ نماینده تشکیلات خودگردان فلسطین از این شورا خواست به سکوت خود در برابر نسل کشی رژیم اسرائیل در غزه پایان دهد. او تاکید کرد که قتل عام باید متوقف شود و آتشبس اجرا شود.
سکوت سران شانگهای درباره بحران خاورمیانه
نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره وضعیت غزه ساعاتی پس از پایان نشست سران سازمان همکاریهای شانگهای در اسلامآباد آغاز شد. سران شانگهای در قطعنامه پایانی این نشست مستقیما نامی از اسرائیل یا جنگ غزه نبردهاند.
اگرچه در این بیانیه، کشورهای عضو با مداخلات نظامی یک جانبه مخالفت کرده و تاکید کردهاند که کشورها باید به حل اختلافات از طریق گفتگو و رایزنی متعهد باشند.
چین، از اعضای کلیدی این سازمان پیشتر در جریان نشست نسبت به بحران انسانی در غزه ابراز نگرانی کرد و خواستار آتشبس شد.
سران کشورهای عضو سازمان این نشست را «موفقیتآمیز» خوانده و فضا را «سازنده و دوستانه» توصیف کردهاند.
در قطعنامه پایانی این نشست آمده که مردم حق دارند آزادانه و دموکراتیک مسیر توسعه سیاسی و اجتماعی و اقتصادی را انتخاب کنند و احترام متقابل به استقلال و تمامیت ارضی کشورها اساس توسعه پایدار است.
در حال حاضر، چین، هند، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، تاجیکستان، ایران و ازبکستان ۹ عضو دایمی، و سه کشور افغانستان و بلاروس و مغولستان عضو ناظر این سازمان هستند؛ هرچند در سه سال گذشته هیچ نمایندهای از افغانستان در نشستهای این سازمان دعوت نشدهاست.