تیراندازی مرزبانان ایرانی بر پناهجویان افغان؛ فایق خواستار تحقیقات فوری و مستقل شد
پس از نشر گزارش سایت خبری حالوش مبنی بر تیراندازی مرزبانان ایرانی بر پناهجویان افغان، این رویداد واکنشهای زیاد داخلی و خارجی را برانگیخته، نصیراحمد فایق؛ سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد هم در بیانیهای این رویداد را نکوهش کرده و خواهان تحقیق فوری و مستقل در این مورد شده است.
در این بیانیه بر محاکمه عاملان تیراندازی بر مهاجران افغان و انتشار معلومات دقیق دربارۀ شمار تلفات این رویداد، از سوی مقامات ایران تاکید شده است.
یک سناتور استرالیایی این رویداد را محکوم کرده و گفته که «جمهوری اسلامی تغییر نمیکند و معتدل و اصلاح نخواهد شد.»
نصیراحمد اندیشه؛ سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در شورای حقوق بشر ملل متحد در جنوا هم این رویداد را غیرانسانی توصیف کرده است. او گفته که برای رسیدگی به این چنین حوادث به اقدام فوری جهانی نیاز است.
او افزوده است که بیانیه افغانستان را در مورد وضعیت مهاجرین، در هفتاد و پنجمین نشست کمیساریای عالی ملل متحد در امور پناهندگان ارائه خواهد کرد.
محمد حنیف اتمر؛ وزیر خارجه پیشین افغانستان خواهان تحقیقات کامل و همه جانبه در پیوند به این رویداد «تکاندهنده و دردناک» شده است.
او گفته: «حاکمان فعلی افغانستان به اراده ملت احترام کنند، از محروم کردن مردم دست بردارند و حقوق و آزادیهای مردم را محترم بشمارند تا افغانها مجبور به ترک خانه و کاشانهشان نشوند.»
فوزیه کوفی؛ نماینده پیشین مردم در پارلمان هم با اشاره به این رویداد در ایکس گفته: «مردم افغانستان در میان گزینههای دشوار قرار گرفته اند. در این روزها حداقل همسایههای ما، دلیل داغهای سوزان بیشتر نشوند.»
زلمی خلیلزاد؛ نماینده ویژه پیشین امریکا در امور صلح افغانستان در واکنش به این تیراندازی مرزبانان ایرانی بر مهاجران افغانستان، این رویداد را «وحشتناک» عنوان کرده و گفته که تیراندازی نظامیان ایرانی بر مهاجران کشور نیازمند عواقبی است و باید منتظر نتیجه «تحقیقات معتبر» بود.
آقای خلیلزاد در ایکس گفته: «قبل از هر گونه قضاوتی باید منتظر نتیجه تحقیقات معتبر باشیم. اگر گزارشها صحت داشته باشند، این وحشتناک خواهد بود و به عواقبی نیاز دارد. در حال حاضر ایران این اتفاق را انکار میکند.»
همچنین کلر چندلر؛ یک سناتور استرالیایی نیز آن را محکوم کرده و گفته که «جمهوری اسلامی تغییر نمیکند و معتدل و اصلاح نخواهد شد.»
او در ایکس ایران را «رژیم قاتل و وحشی» توصیف کرد.
این سناتور استرالیایی افزوده است که تمایل مقامهای غربی به مذاکره با تهران، از جمهوری اسلامی در برابر اقدامات واقعی و پیامدهای «نقضهای مکرر حقوق بشر و تروریزم» محافظت کرده است.
در همین حال، مدافعان حقوق بشر، مقامات و سیاستمداران، تیراندازی نیروهای مرزی ایران بر مهاجران افغان را به شدت نکوهش کرده اند.
نشریه حقوق بشری حالوش که خبرهای مربوط به سیستان و بلوچستان را پوشش میدهد، به نقل از شاهدان عینی گزارش داده است که بیش از ۲۰۰ تن در این تیراندازی کشته شده اند، اما این آمار از سوی منابع رسمی و مستقل تائید نشده است. رویداد در نقطه مرزی بین پاکستان و ایران رخ داده است.
شهرزاد اکبر؛ رییس سازمان حقوق بشری «رواداری» نیز خواستار شناسایی و مجازات عاملان اصلی این رویداد شد.
او گفته: «این یک وحشت کامل است و ناپذیرفتنی و غیرقابل باور و جنایت است. باید افراد دخیل، کسانی که تیراندازی کرده اند، باید محاکمه و مجازات شوند. مقامات ایران باید پاسخگو قرار داده شوند. چه کسی دستور این تیراندازی را داده و چطور این اتفاق افتاده است.»
زمان سلطانی؛ پژوهشگر جنوب آسیا در سازمان عفو بین الملل نیز خواهان تحقیقات در این مورد شده است.
او در ایکس گفته است که عاملان این تیراندازی باید به عدالت کشانده شوند.
رسانه حقوق بشری ایران موسوم به «حالوش» گزارش داده است که گروه حدود ۳۰۰ نفری مهاجران افغان از سوی مرزبانان ایران هدف تیراندازی قرار گرفته که دهها تن آنان نیز کشته شده اند.
این نهاد حقوق بشری ایران پیش از این با استناد به روایت مهاجران گزارش داد که در تیراندازی مرزبانان ایرانی بر مهاجران افغانستان، حدود ۲۶۰ تن کشته شدهاند.