اظهارات مقام ایرانی درباره «عامل خواندن مهاجران افغان در افزایش بیماری سل» واکنش برانگیز شد
اظهارات ابوالفضل فاتح؛ رییس بخش سل و تحقیقات ریوی در انستیتوت «پاستور» ایران درباره این که «بیشترین موارد ابتلا به سل» و عامل افزایش آن مهاجران غیر قانونی افغان اند، واکنش برانگیز شده است. برخی پژوهشگران حوزه صحت در ایران این اظهارات را «نادرست و خطرناک» خواندهاند و گفتهاند که چنین اظهارات «گسترش نفرت قومی و نژادپرستی» قلمداد میشود.
آقای فاتح چند روز پیش در مصاحبه با خبرگزاری «رکنا»ی ایران گفته بود: «بیشترین موارد مثبت ابتلا به سل مربوط به اتباع افغانستانی به ویژه اتباع غیرمجاز است که بدون غربالگری و کنترل وارد ایران می شوند».
او در ادامه تاکید کرده بود که با اقدامات بخش صحت ایران در سراسر این کشور روند ابتلا به سل کاهشی بوده اما در ولایت سیستان و بلوچستان به دلیل همسایگی با افغانستان و پاکستان، این روند افزایشی بوده است. او همچنین گفته بود که بر اتباعی که به صورت قانونی وارد ایران میشوند نیز باید کنترل بهتری صورت بگیرد.
خبرگزاری رکنا این گفتگو را با عنوان «اتباع غیرمجاز؛ مهمترین عامل افزایش سل در ایران» منتشر کردهاست.
شماری از پژوهشگران بخشهای صحت، روانشناسی و جامعه شناسی ایران در نامهای به ابوالفضل فات اظهارات او را «نادرست و خطرناک» خواندهاند. ۷۲ تن از پژوهشگران در نامه مشترک از داخل و خارج ایران گفتهاند که این اظهارات آقای فاتح میتواند «به عنوان گسترش نفرت قومی و نژادپرستی قلمداد شود».
این پژوهشگران از او خواستهاند تا گفتههای خود را اصلاح کرده و این خطا را جبران کند. به گفته آنها، گروههای محروم و آسیبپذیر بیش از همه در معرض ابتلا به بیماریهای شبیه سل هستند.
در این نامه آمدهاست: «از شما انتظار میرود نسبت به تبعات اظهاراتی که منجر به ساختن ایجاد ذهنیت منفی اجتماعی علیه انسان افغانستانی در شرایط متزلزل کنونی میشود، هوشیار باشید».
براساس آمار ارایهشده در سال ۱۴۰۲، موارد ابتلا به بیماری سل در ایران ۷۲۶۱ مورد بوده است که ۲۴ درصد آن مربوط به شهروندان غیرایرانی بوده است. در سال ۱۴۰۱ نیز، ۷۲۹۹ مورد ابتلا به سل در ایران گزارش شد که تفاوت زیادی با آمار تازه را نشان نمیدهد.
براساس گزارش سازمان صحی جهان بیماری سل همچنان به عنوان یکی از چالشهای عمده صحی در افغانستان پابرجاست.
بر بنیاد اعلام وزارت صحت عامه طالبان، در سال ۲۰۲۳ حدود 50 هزار مورد مثبت بیماری سل در افغانستان گزارش شده است اما شمار مرگ و میر در این سال مشخص نیست. در سال پیش از آن 12 هزار تن به دلیل این بیماری جان باخته بودند.