کانادا: حقوق زنان و آزادی بیان نباید قربانی تفاهم با طالبان شود
دیوید اسپراول؛ نماینده ویژه کانادا برای افغانستان اعلام کرده است که کشورهای غربی نمیتوانند مردم افغانستان را در چنین شرایط دشواری ترک و فراموش کنند. او همچنین تأکید کرد که حقوق زنان، آزادی بیان و حاکمیت قانون نباید قربانی تفاهم با طالبان شود.
دیوید اسپراول؛ نماینده ویژه کانادا برای افغانستان، امروز دوشنبه، ۱۴ عقرب اعلام کرد که کشورش نمیتواند حقوق زنان، آزادی بیان و حاکمیت قانون را قربانی تفاهم با طالبان کند.
اسپراول این اظهارات را در گفتگو با د گلوبنمیل که امروز نشر شده، بیان کرده است.
این دیپلمات کانادایی با اشاره به اعتراضات افغانها در داخل و بیرون از کشور درباره آینده افغانستان ابراز خوشبینی کرده است.
او افزوده: «آنها [کشورهای غربی] نمیتوانند، مردم افغانستان را چه در داخل و چه و در بیرون از کشور ترک کنند.»
براساس این گزارش، اسپراول گفته که بهگونه جمعی با نمایندگان دولتهای غربی که با طالبان تعامل دارند، مخالفت شدید خود را با آنچه در افغانستان زیر سلطه این گروه اتفاق میافتد ابراز کرده است.
به گفته نماینده ویژه کانادا، او و برخی از نمایندگان کشورها در دیدار با عبدالقهار بلخی؛ سخنگوی وزارت خارجه طالبان، در مورد قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر این گروه گفتگو و آن را محکوم کردهاند.
به باور اسپراول، سیاستهای سختگیرانه طالبان طی بیش از سه سال گذشته افزایش یافته است.
طبق اطلاعات، این دیپلمات کانادایی همچنان مأموریتش در افغانستان زیر طالبان را دشوار خوانده و این گروه را «انعطافناپذیر» عنوان کرده است.
بربنیاد اظهارات او، جامعه جهانی با استفاده از درخواست طالبان برای بهرسمیتشناختن، این گروه را وادار به پذیرش حقوق بشر میکند.
نماینده ویژه کانادا اذعان کرده: «آنها [طالبان] اهرمهایی را که ما در اختیار داریم درک میکنند، اما دوست دارند این اهرمها برداشته شود.»
ماه گذشته میلادی، کانادا، آلمان، استرالیا و هالند یک پروسه حقوقی را برای پاسخگویی طالبان در دادگاه لاهه راهاندازی کرده بودند.
به گفته این مقام کانادایی، کشورهای یادشده در مورد ثبت شکایت به طالبان اطلاع دادهاند؛ اما تاکنون این گروه به آن پاسخ نداده است.
نماینده ویژه کانادا در امور افغانستان پیشتر نیز در گفتگو با شبکه «سیبیسی نیوز» کانادا که روز یکشنبه، 13 عقرب منتشر شد، بیان کرده بود که هرچند طالبان محدودیتها و ممنوعیتهای شدیدی بر زنان در افغانستان وضع کردهاند؛ اما او انتظار ندارد طالبان در آیندهای نزدیک قدرت خود را از دست دهند.
او گفتهاست که اقدامات طالبان علیه زنان «سرکوبگرانه» است و باعث ناامیدی و نارضایتی عمومی در افغانستان و جهان شده است. به گفته او فشارهای داخلی و خارجی بر طالبان نیز در حال افزایش است.
این مقام کانادایی که بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ سفیر کانادا در افغانستان بود، گفت که هر بار که فکر میکند وضعیت به حد بحرانی رسیده، با صدور حکم جدید از سوی طالبان، وضعیت بدتر میشود.
دیوید اسپراول همچنین در این گفتگو بر لزوم ایجاد یک وضعیت سیاسی پایدار در توافقهای بینالمللی تاکید کرده و گفته که این وضعیت باید شامل تقسیم قدرت و کاهش محدودیتهایی باشد که بر افغانها، به ویژه زنان و دختران، تحمیل شده است.
او همزمان گفته که کشورش از پیام سیاسی جبهه مقاومت ملی افغانستان حمایت میکند؛ اما نمیتواند کسی یا جریانی را به اقدام نظامی علیه طالبان تشویق کند.
طالبان پس از تسلطشان بر افغانستان، حقوق شهروندان، بهویژه زنان و دختران و اقلیتهای قومی-مذهبی را نقض کردهاند.
هرچند پیش از این نیز جامعه جهانی از رویکرد طالبان در برابر زنان انتقاد کرده بود؛ اما فعالان حقوق بشر و برخی از نهادهای بینالمللی آن را برای تغییر وضعیت در کشور کارساز نمیدانند.