استفاده از ابزار تحریم برای بدنامی تاجران ملی افغانستان

هم سهراب غیرت و هم هوشنگ غیرت؛ دو برادر و تاجر ملی افغانستان که هدف تحریم‌های امریکا قرار گرفته‌ و با اتهام همکاری با کمال نبی‌زاده و انصارالله یمن روبه‌رو شده‌اند، به صراحت اعلام می‌کنند که آن‌ها نه با کمال نبی‌زاده همکاری داشته‌اند و نه با انصارالله یمن ارتباطی دارند. آقای نبی‌زاده نیز هرگونه ارتباط و همکاری با برادران غیرت را رد کرده است؛ اما جو و جریان غالب رسانه‌ای، سیاسی و تبلیغاتی امریکا مانع از شنیده شدن صدای آن‌ها می‌شود.

سهراب غیرت؛ تاجر ملی افغانستان به خبرگزاری افق می‌گوید که امریکا او و برادرش را به اتهام همکاری با انصارالله یمن تحریم کرده است.

وزارت اقتصاد امریکا هم از وضع تحریم‌های تازه علیه شماری از نهادها و افراد مستقر در روسیه از جمله دو تاجر افغان به‌دلیل همکاری با انصارالله یمن خبر داده است.

هویت این دو تاجر افغان هوشنگ غیرت و برادرش سهراب غیرت اعلام شده است.

وزارت اقتصاد امریکا اخیرا اعلام کرد که این دو برادر افغان به سعید احمد جمال؛ مقام ارشد مالی انصارالله یمن کمک کرده‌اند تا به ارزش میلیون‌ها دالر اسلحه، کالاهای حساس و «گندم دزدی‌شده اوکراین» را از روسیه تهیه کند؛ اما منابع می‌گویند که این تاجران هیچ‌گونه کمک و همکاری با انصارالله نداشته اند.

این نخستین بار نیست که امریکا با استفاده از ابزار تحریم برای بدنامی تاجران ملی افغانستان استفاده می‌کند. پرونده‌سازی، نسبت‌های ناروا و اتهام‌های واهی از جمله توجیهات بی‌پایه امریکایی‌ها برای هدف قرار دادن تاجران خوشنام و پاکدست افغانستان بوده است.

کمال نبی‌زاده؛ از تاجران معروف افغانستان نیز در گذشته با اتهام‌های مشابه از سوی امریکا مواجه و تحریم شده است. گفته می‌شود دو تاجر مورد اشاره افغان نیز از سوی امریکا متهم به ارتباط با کمال نبی‌زاده و همکاری با انصارالله یمن شده‌اند.

این در حالی است که هم آقای نبی‌زاده و هم تاجران یادشده اتهامات مطرح شده از سوی وزارت اقتصاد امریکا را کاملاً مردود دانسته و آن را با انگیزه‌های سیاسی و به هدف بدنام‌سازی تاجران ملی افغانستان عنوان کرده‌اند.

ناظران مستقل نیز می‌گویند که امریکا هیچ‌گونه مستنداتی درباره اتهامات مطرح شده ارائه نمی‌کند؛ اما به طور یکجانبه اقدام به مجازات تاجران ملی افغانستان به اتهام ارتباط با ایران یا انصارالله یمن کرده است.

نکته قابل تامل این است که افراد قربانی این اتهامات بی‌بنیاد و مجازات‌های ناشی از آن در سیستم عدالت امریکایی هیچ‌گونه حقی برای دفاع از خود در برابر دادگاه‌های ذی‌صلاح ندارند و منافع و تجارت آن‌ها به طور یکجانبه از سوی امریکا هدف قرار می‌گیرد و زیان می‌بیند.

به عبارت دیگر، در این پرونده‌سازی‌ها دولت امریکا هم شاکی است، هم دادستان، هم قاضی و هم مجری حکم! بربنیاد سیستم عدالت امریکایی که عملاً یک بی‌عدالتی آشکار و ظالمانه محسوب می‌شود، قربانی نه می‌تواند به مستندات محکمه‌پسند از سوی شاکی پرونده دسترسی پیدا کند و نه حق دفاع از خود در برابر دادگاه را دارد. تنها چیزی که بر او تحمیل می‌شود مجازات ناشی از حکمی است که آمریکا به طور یکجانبه اعلام و اعمال می‌کند.

با این حال، تحریم‌های ناعادلانه و یکجانبه امریکا صرفا اموال و دارایی‌های تاجران ملی افغانستان را هدف قرار نمی‌دهد؛ بلکه پیامدهای این اقدام بسیار فراتر از زیان‌های اقتصادی و تجاری است و ضربات جبران‌ناپذیر اخلاقی و شخصیتی نیز بر آن‌ها وارد می‌کند که حتی ممکن است در برخی موارد سنگین‌تر و ویرانگرتر از زیان‌های مالی و اقتصادی باشد.

به عنوان نمونه در این مورد خاص، هم سهراب غیرت و هم هوشنگ غیرت؛ دو برادر و تاجر ملی افغانستان که هدف تحریم‌های امریکا قرار گرفته‌ و با اتهام همکاری با کمال نبی‌زاده و انصارالله یمن روبه‌رو شده‌اند، به صراحت اعلام می‌کنند که آن‌ها نه با کمال نبی‌زاده همکاری داشته‌اند و نه با انصارالله یمن ارتباطی دارند. آقای نبی‌زاده نیز هرگونه ارتباط و همکاری با برادران غیرت را رد کرده است؛ اما جو و جریان غالب رسانه‌ای، سیاسی و تبلیغاتی امریکا مانع از شنیده شدن صدای آن‌ها می‌شود و این موضع‌گیری‌ها و توضیحات هیچ تاثیری بر تحریم‌های یکجانبه امریکا بر تاجران ملی افغانستان ندارد و مهم‌تر از همه این‌که بدنامی ناشی از اتهامات واهی و بی‌بنیاد امریکایی‌ها علیه تاجران خوشنام و پاکدست افغانستان را جبران نمی‌کند.

با این‌همه، تردیدی وجود ندارد که مردم افغانستان بهتر از هر کسی دیگری هویت و ماهیت امریکا را می‌شناسند، بدعهدی‌های ایالات متحده را به خاطر دارند و در جریان حضور اشغالگرانه نیروهای امریکایی در افغانستان نیز با ابعاد گوناگون عدالت ظالمانه امریکایی آشنا هستند. بنابراین این انتظار کاملاً منصفانه است که اتهامات مطرح شده از سوی امریکا علیه دو تاجر ملی افغانستان نه تنها تاثیری بر وجهه، شخصیت و آبروی آن‌ها نداشته باشد؛ بلکه بالعکس مخاطبان رسانه‌ها و جریان‌های خبری را بیش از پیش با ماهیت عدالت امریکایی و استفاده ظالمانه از ابزار تحریم برای هدف قرار دادن چهره‌های مستقل و منتقد سیاست‌های اقتصادی و نظامی امریکا در سراسر جهان آشنا کند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *