وزارت اطلاعات و فرهنگ: ایران و ترکیه ادعای مالکیت «مینیاتوری و خطاطی» افغانستان را نکنند

وزارت اطلاعات و فرهنگ در واکنش به اقدام ایران و ترکیه در خصوص ثبت هنرهای مینیاتوری و خطاطی به نام این دو کشور در یونسکو، اعلام کرد که خاستگاه هردو هنر افغانستان است و دیگر کشورها باید به خاستگاه و اصالت این دو هنر احترام بگزارند.

محمدطاهر زهیر؛ سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ امروز چهارشنبه، ۲۵ سرطان در یک نشست خبری با نماینده سازمان یونسکو در افغانستان، گفت که نباید کشورهای دیگر ادعای مالکیت هنرهای مینیاتوری و خطاطی را بکنند.

او از کشورهای ترکیه و ایران که اخیراً به ثبت این دو هنر به نام‌های خودشان در سازمان یونسکو اقدام کرده‌اند، خواست که در این زمینه بیشتر دقت کرده و به خاستگاه و اصالت این دو هنر احترام بگذارند. او افزود که این اقدام ایران و ترکیه باعث نگرانی افغانستان شده‌است.

آقای زهیر گفت که کمال‌الدین بهزاد؛ بنیانگذار مینیاتوری اسلامی افغانستان است و به همین دلیل خاستگاه این هنر ولایت هرات دانسته می‌شود.

سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ گفت در صورتی که بالای این دو هنر ادعای مالکیت شود، مالک اصلی آن افغانستان است و در تمام متن‌ها و منابع تاریخی آمده است که کمال‌الدین بهزاد بینان‌گذار مینیاتوری اسلامی، نقاشی و رنگ‌آمیزی است.

او تصریح کرد: «ترکیه و ایران می‌توانند با قبول این‌که افغانستان مالکیت و اصالت این دو هنر را دارد، با ما شریک باشند و از یونسکو نیز خواست که در این زمینه توجه و پی‌گیری لازم کنند و این دو هنر را به نام افغانستان و به شراکت ایران و ترکیه ثبت کنند.»

پیشتر شماری از فرهنگیان هرات برای ثبت هنر مینیاتوری و خطاطی در سازمان یونسکو دادخواهی کردند. به گفته این فرهنگیان، ایران و ترکیه تصمیم دارند این هنر را به نام خود ثبت کنند. آنان همچنین از حکومت افغانستان خواسته بودند که در راستای حفظ آثار ملموس و غیرملموس کشور بی‌پروا نباشد.

ثبت ۸ اثر تاریخی افغانستان در یونسکو

آقای زهیر در نشست خبری امروز گفت که تا کنون هشت اثر تاریخی بامیان و منار جام ولایت غور ثبت سازمان یونسکو شده‌است.

به گفته او، باغ بابر و مسجد جامع هرات نیز در حال ثبت در سازمان یونسکو است.

او ادامه داد که هنرهای رباب‌سازی، کندنکاری نورستانی، کندنکاری کلاسیک، خط نستعلیق، پیشپو و کاشیکاری نیز مستندسازی شده‌اند تا ثبت سازمان یونسکو شود.

مطالب مرتبط