روسیه خواهان بازگشت افغانستان به عنوان عضو ناظر سازمان شانگهای شد
همزمان با سفر هیات بلندپایه روسیه به کابل، طالبان مدعی شدهاند که روسیه خواهان بازگشت افغانستان تحت حاکمیت این گروه به عنوان عضو ناظر در سازمان شانگهای شده است.
طالبان اعلام کردهاند که سرگئی شویگو؛ دبیر شورای امنیت ملی روسیه در دیدار با مولوی عبدالکبیر؛ معاون نخستوزیر طالبان، خواهان بازگشت افغانستان به عنوان عضو ناظر در سازمان شانگهای شده است.
معاون سیاسی نخستوزیر طالبان نیز خواستار «حضور معنادار» این گروه در نشستهای منطقهای شده است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت، افغانستان از عضویت در تمامی سازمانهای منطقهای و جهانی، از جمله سازمان همکاری شانگهای که نقشی کلیدی در مناسبات اقتصادی و امنیتی منطقه دارد، کنار گذاشته شد.
دبیر شورای امنیت ملی روسیه در راس یک هیات عالیرتبه روسی، روز دوشنبه به کابل سفر کرد و با مقامات طالبان، از جمله ملا برادر، ملا یعقوب مجاهد، سراجالدین حقانی و عبدالکبیر، دیدار کرد.
طالبان اعلام کردهاند که سرگئی شویگو در این دیدار گفته: «فدراسیون روسیه میخواهد که افغانستان کرسی خود را به عنوان عضو ناظر در سازمان شانگهای دوباره به دست آورد.»
در این دیدار، معاون سیاسی نخستوزیر طالبان گفته: «امارت اسلامی بهعنوان یک نظام مسئول، خواهان حضور معنادار در فارمتهای منطقهای است و آمادگی دارد با کشورهای منطقه همکاری نزدیکی داشته باشد.»
او گفت که طالبان امنیت، ثبات و رشد اقتصادی افغانستان را مرتبط با امنیت و رفاه منطقه میداند.
او افزود: «طالبان اجازه نمیدهد از خاک افغانستان علیه هیچ کشوری استفاده شود.»
روسیه نگران تهدید گروههای تروریستی در افغانستان برای امنیت کشورهای آسیای میانه است.
مسکو با بدبینی باور دارد که این گروهها، از جمله داعش، ابزار کشورهای غربی برای ایجاد ناامنی در حیاط خلوت روسیه هستند.
با این که سفر دبیر شورای امنیت و وزیر دفاع پیشین این کشور، با این نگرانیهای مسکو مرتبط است، اما طالبان در بیانیههای متعدد تلاش کردند که سفر شویگو را عادی نشان داده و بخشی از تلاشهای روسیه برای بهبود روابط با این گروه ترسیم کنند.
افغانستان از سال ۲۰۰۴ بهعنوان مهمان در اجلاسهای سازمان همکاری شانگهای شرکت میکرد و در سال ۲۰۱۲، به عضویت ناظر این سازمان درآمد.
تصمیم سازمان شانگهای برای اعطای کرسی ناظر به افغانستان عمدتاً به دلیل هممرز بودن این کشور با آسیای میانه و نگرانی از تهدیدات تروریزم و ظهور داعش بود.
هیچیک از اعضای شانگهای طالبان را رسما به رسمیت نشناخته است و دعوت طالبان به نشستهای کشور عضو، محدود بوده است.
ایران که ریاست سازمان همکاریهای اقتصادی یا اکو را به عهده دارد، امروز اعلام کرد که از وزیر خارجه طالبان در نشست آتی این سازمان در مشهد دعوت نشده است.